Jelentkezési e-mail: Milyen üzenetet írj, amikor elküldöd az önéletrajzod?

by | aug 27, 2024 | Álláskeresési tippek, Kiemelt-2

Amikor jelentkezel egy állásra, az első benyomás már az önéletrajzod elküldésekor kialakul. A szükséges dokumentumok csatolása nem elég – a jelentkezési e-mail az, amivel először találkozik a munkáltató. De mit érdemes írnod ebben az üzenetben? Hogyan tűnhetsz ki a több száz másik jelentkező közül? Ha jól csinálod, ez a levél lehet a kulcs ahhoz, hogy elindulj az állásinterjú felé vezető úton.

jelentkezési e-mail

Miért fontos a jelentkezési e-mail szövege?

A jelentkezési e-mail az első kapcsolatfelvétel a leendő munkáltatóddal. Egy pillantás alatt bemutatja a stílusodat és a professzionalizmusodat, és ha ezek nem felelnek meg a munkaadó elvárásainak, egy ilyen apróság miatt veszítheted el a lehetőséget az állás megszerzésére. Ezzel ellentétben egy jól megírt üzenet növelheti az esélyeidet arra, hogy interjúra hívjanak.

Tippek a jelentkezési e-mail megírásához

Röviden és lényegre törően fogalmazz

Az e-mail szövege legyen rövid és tömör, de informatív. A HR-eseknek gyakran több száz jelentkezést kell átnézniük egy-egy pozíció esetében, így egy lényegre törő üzenettel megkönnyítheted a kiválasztási folyamatot. Elég arról írnod, hogy ki vagy, milyen pozícióra pályázol, és miért érzed úgy, hogy alkalmas vagy a feladatra. Az ideális terjedelem legfeljebb 4-5 mondat, így nem terheled túl a címzettet, de mégis át tudod adni a szükséges információkat.

Ügyelj a professzionális hangnemre

Fontos, hogy az e-mail hangvétele tükrözze a professzionalizmusodat, még akkor is, ha az álláshirdetés stílusa lazább. Kerüld a túlzott közvetlenséget, a szlengek használatát és a viccelődést. Az udvarias megszólítás és elköszönés, a megfelelő megfogalmazás, valamint a helyesírási hibák elkerülése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a leveled komolyan vehető legyen.

Ellenőrizd az e-mail cím helyességét

Mielőtt elküldöd a jelentkezésedet, mindenképpen ellenőrizd, hogy helyes-e az e-mail cím, ahová küldeni szeretnéd. Bárkivel előfordulhat, hogy gépelési hibát ejt, vagy félreérti a címet, így a jelentkezése soha nem ér célba. Abban az esetben, amikor több e-mail címet is használ egy cég, figyelj arra, hogy a megfelelőre küldd az üzenetet. Ha kétségeid vannak, hogy kinek címezd a levelet, nézd meg újra az álláshirdetést, vagy keresd meg az e-mail címet a cég hivatalos weboldalán.

Győződj meg róla, hogy csatoltad a mellékleteket

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a jelentkezők elkövetnek, hogy elfelejtik csatolni a szükséges dokumentumokat, például az önéletrajzot vagy a motivációs levelet. Különösen kínos, ha az e-mailben utalsz rájuk, és mégis hiányoznak ezek a csatolmányok. Mielőtt rákattintasz a „Küldés” gombra, mindig nézd át, hogy minden szükséges mellékletet hozzáadtál-e az e-mailhez. Ez az egyszerű lépés segít elkerülni egy kellemetlen helyzetet.

Minden jelentkezéshez egyedi üzenetet írj

Még akkor is fontos, hogy az üzeneted személyre szabott legyen, ha hasonló pozíciókat pályázol meg. A cég és a pozíció megnevezésének átírása mellett az adott álláshoz szabottan fogalmazd meg, miért érdekel a lehetőség, és miért vagy alkalmas rá. Így sokkal hitelesebbnek és elkötelezettebbnek fogsz tűnni. Illetve azért is fontos, mert a munkáltatók arra számítanak, hogy a jelentkezők alaposan felkészültek, és ismerik a cég kultúráját és a céljait.

Mit írj a jelentkezési e-mailedbe?

Tárgy

A tárgymező az első dolog, amit a munkáltató megpillant az e-mail fiókjában, ezért fontos, hogy professzionális és könnyen érthető legyen. Egy jó tárgy segít abban, hogy az üzeneted ne vesszen el a beérkező levelek tengerében. Olyan megfogalmazást használj, ami azonnal egyértelművé teszi, hogy miért írsz, így a munkaadó könnyebben tudja rendszerezni a jelentkezéseket.

Megszólítás

Egy személyes megszólítás mindig jó benyomást kelt, ezért érdemes utánajárni, hogy ki foglalkozik a jelentkezésekkel. Ha tudod a nevét, mindenképpen név szerint szólítsd meg őt. Ha nem vagy biztos abban, hogy ki fogja olvasni az e-mailt, használhatsz általános megszólítást is, mint például a „Tisztelt Hölgyem/Uram!”. Ez a megszólítás formális és tiszteletteljes, ami bármilyen helyzetben megállja a helyét.

Bevezetés

A bevezetésben mutatkozz be röviden, és említsd meg, melyik pozícióra jelentkezel, valamint azt, hogy hol találtad az álláshirdetést, például a CVonline.hu-n. Így a munkáltató egyszerűbben tudja azonosítani a jelentkezésedet, amivel különösen megkönnyítheted a dolgát, ha több nyitott pozíciójuk is van.

Motiváció

Ez az a rész, ahol kifejezheted az érdeklődésedet a pozíció iránt, és elmondhatod, miért érzed úgy, hogy te vagy a legjobb választás. Továbbra is fontos, hogy tömören fogalmazz. Mutasd meg a releváns tapasztalataid vagy készségeid, és azt is, hogy motivált vagy.

Befejezés

Az e-mail végén megköszönheted az olvasó idejét, és jelezheted, hogy várod a visszajelzést. Ez megmutatja, hogy nyitott vagy a további kommunikációra. Azt is érdemes lehet megemlíteni, hogy csatoltad az önéletrajzodat és bármilyen egyéb szükséges dokumentumot, például a motivációs leveledet. Zárd az üzenetet egy udvarias elköszönéssel, valamint add meg a teljes nevedet és az elérhetőségeidet, hogy könnyen felvehessék veled a kapcsolatot.

Jelentkezési e-mail sablon

Az alábbi jelentkezési e-mail sablon minden tippünket alkalmazza, így segítségedre lesz abban, hogy jó benyomást kelts. Használd bátran, és szabd személyre a saját igényeid szerint.

Tárgy: Jelentkezés a [pozíció neve] pozícióra – [Teljes neved]

Tisztelt [a HR-es vagy a munkáltató neve]!

[Teljes neved] vagyok, és szeretnék jelentkezni az Önök által hirdetett [pozíció neve] pozícióra. A hirdetést a [hirdetés forrása] oldalon találtam, és úgy érzem, hogy [x éves tapasztalatod vagy készséged] révén jól illeszkednék a csapatukba.

Csatoltam az önéletrajzomat és a motivációs levelemet, amikben részletesebben kifejtem a tapasztalataimat és a céljaimat. Várom a lehetőséget, hogy személyesen is bemutatkozhassak.

Köszönöm a lehetőséget!

Üdvözlettel,

[Teljes neved]

[Telefonszámod]

[E-mail címed]

Ez a rövid, célratörő üzenet segít abban, hogy professzionálisan kommunikáld az érdeklődésedet a pozíció iránt, ami növeli az esélyeidet arra, hogy pozitív visszajelzést kapj. Ne feledd: az első benyomás már a jelentkezési e-mail megírásakor eldőlhet. Tartsd szem előtt a fent említett tippjeinket, és nyűgözd le a munkáltatókat!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.