Munka szülés után – Tippek anyáknak a sikeres álláskereséshez

by | szept 10, 2024 | Álláskeresési tippek, Kiemelt-2

Gyermekvállalás után a munka világába való visszatérés gyakran kihívást jelent. Anyaként az álláskeresés és a munka szülés után stresszes, bizonytalansággal teli időszak lehet: a munka és a család közötti egyensúly megteremtése mellett a munkáltatók elvárásai és a munkaerőpiaci helyzet is nehezítheti az utadat.

munka szülés után

Miért nehéz anyaként munkát találni?

Elavult szakmai ismeretek

A gyermekgondozási szabadság ideje alatt a szakmai tudásod bizonyos részei elavulhatnak, különösen, ha olyan területen dolgozol, ami gyorsan változik, mint például az IT vagy a marketing területe. A technológiai fejlődés és az új módszerek megjelenése mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy úgy érezd, a tudásod már nem naprakész.

Megváltozott prioritások

Anyaként az élet prioritásai átrendeződnek: a gyereknevelés, az otthoni teendők és a családi kötelezettségek kerülnek előtérbe. Emiatt nehéz lehet visszatérni ahhoz a munkahelyi intenzitáshoz, ami korábban természetes volt. A munkaidő és a napirend beosztása feszültséget okozhat, különösen, ha nem érzed, hogy teljes mértékben képes lennél egyszerre mindkét területen helytállni.

Önbizalomhiány

Az anyaság sok örömet hoz, de együtt járhat az önbizalom csökkenésével is. A hosszabb távollét miatt úgy érezheted, hogy veszítettél a szakmai önbizalmadból, és nem vagy olyan hatékony a munkában, mint korábban. Az interjúk során ez a bizonytalanság megjelenhet, ami negatívan befolyásolja az esélyeidet.

De van egy másféle jelentős akadály, amivel sok nő szembesül: a munkáltatók hozzáállása. Bár nem minden munkaadóra jellemző, mégis gyakran előfordul, hogy a gyermekvállalás után visszatérő nőket előítéletekkel és kétségekkel kezelik. Íme néhány ok, amiért egyes munkáltatók vonakodhatnak kisgyermekes anyukákat alkalmazni:

Munka-magánélet egyensúly

Az anyaság egyik legnagyobb kihívása a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtése. Egyes munkahelyek nem elég rugalmasak a kisgyermekes anyukák számára, például nem biztosítanak lehetőséget távmunkára vagy részmunkaidős foglalkoztatásra. Emellett sok munkáltató nem tekint vonzó jelöltnek egy anyukát, mivel gyakrabban hiányozhatnak a gyerekek betegsége vagy egyéb családi kötelezettségek miatt.

Kiesett évek

A GYED vagy GYES alatt töltött időt a munkáltatók gyakran kihagyott éveknek tekintik, amikor nem történt szakmai fejlődés. Ez különösen a gyorsan fejlődő iparágakban jelenthet problémát, ha a gyermekgondozási szabadság alatt nem bővítetted a szakmai tudásodat.

Tippek a sikeres álláskereséshez anyaként

Keress részmunkaidős vagy otthonról végezhető állásokat

A távmunka és a részmunkaidős vagy rugalmas munkarend lehetőséget biztosít arra, hogy fokozatosan alkalmazkodj az új helyzethez, és arra, hogy munka mellett elegendő időt tudj szánni a családodra is. Számos állásportál kínál ilyen típusú munkákat, amik ideálisak lehetnek kisgyermekes anyukáknak is.

Ne hangsúlyozd, hogy anyuka vagy

Az álláskeresés és az állásinterjúk során nincs szükség arra, hogy kiemeld, hogy kisgyermekes anyuka vagy. Helyette koncentrálj inkább a szakmai képességeidre, a korábbi munkatapasztalataidra és a motivációdra. Mutasd meg, hogy készen állsz a munkavégzésre, és képes vagy kezelni a felmerülő kihívásokat.

Frissítsd a szakmai tudásodat

Mielőtt visszatérnél a munkába, érdemes frissítened a szakmai ismereteidet. Használd ki az online tanfolyamokat és szakmai képzéseket, hogy naprakészen tartsd vagy fejleszd a tudásodat. Az interneten számtalan ingyenes és fizetős kurzust, illetve videót találhatsz, amikkel egyszerűen és hatékonyan bővítheted az ismereteidet.

Frissítsd az önéletrajzodat és a LinkedIn profilodat

Győződj meg róla, hogy az önéletrajzod és a LinkedIn profilod naprakész. Ha a GYED vagy GYES alatt nem is dolgoztál, érdemes feltüntetned azokat a készségeket, amiket a gyereknevelés során elsajátítottál. Ilyen képesség például a multitasking, az időmenedzsment, a stressz- és konfliktuskezelés, valamint a szervezőképesség, amik a munkahelyi feladatokban is kifejezetten értékesek lehetnek.

Keress támogató közösségeket

Csatlakozz online közösségekhez és álláskeresési csoportokhoz. Léteznek olyan közösségek, például Facebook csoportok, amik kifejezetten állást kereső anyukák támogatására jöttek létre. Ezekben a csoportokban hasznos tanácsokat, bátorítást és akár állásajánlatokat is találhatsz. Az ilyen közösségek segíthetnek abban, hogy ne érezd egyedül magad, és erőt meríts mások tapasztalataiból.

Legyél nyitott a változásokra

Előfordulhat, hogy az első munkalehetőség nem lesz tökéletes, de jó kezdet lehet a munkába való visszatéréshez. Ne félj új lehetőségeket kipróbálni, fontolóra venni a karrierváltást, vagy új iparágba lépni, ha úgy érzed, hogy az adott pozíció jobban passzolna az új élethelyzetedhez.

Kommunikálj nyíltan a munkáltatóval

Jelezd a munkáltató felé, hogy mi az, amire szükséged van a hatékony munkavégzéshez, például rugalmas munkaidőre vagy távmunka lehetőségre. Sok munkáltató értékeli az őszinte kommunikációt, és ha közösen tudtok megoldást kidolgozni, az mindkét fél számára előnyös lehet.

A szülés utáni munkakeresés nem könnyű feladat. Légy kitartó és türelmes, mert a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtése nem lehetetlen.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.