Így befolyásolja a gumiabroncs állapota a közlekedésünk biztonságát

by | máj 13, 2024 | Karriertanácsok, Kiemelt-2, Szponzorált cikk

Manapság az emberek szinte mindenhova autóval járnak. Bár beköszöntött az igazi, napsütéses tavaszi időjárás, és könnyen lehet, hogy korábban elterveztük azt, hogy ha jobb lesz az idő, akkor gyalog, vagy biciklivel megyünk majd mindenhova, megeshet mégis, hogy azon kapjuk magunkat, hogy egy sietős reggelen inkább az autóba pattanunk be.

IT képzés

Lehet, hogy nem keltél fel időben, elaludtál, és pontosan tudod, hogy nem fogsz beérni gyalog a munkahelyedre, vagy éppen egy fontos állásinterjúra kell menned, és onnan sem szeretnél késni, vagy eszedbe jut az, hogy munka után még el kell menned bevásárolni, és fáradtan nem szeretnél cipekedni. Tehát vannak esetek, mikor jó idő ide vagy oda, az a legegyszerűbb, ha reggel autóval indulunk útnak.

Miért fontos, hogy milyen gumiabroncs van az autónk kerekein?

Ha saját autónkat sokáig szeretnénk probléma és meghibásodás nélkül használni, akkor nem szabad megfeledkeznünk a karbantartásáról sem, arról nem is beszélve, hogy csak egy jó műszaki állapotban lévő autóval lehet biztonságos a közlekedés.

Sokan talán nem is gondolnak bele abba, hogy mennyi minden múlik azon, milyen típusú, vagy éppen milyen minőségű gumiabroncs kerül fel a gépjármű kerekeire. Pedig a gumiabroncsok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a biztonságos közlekedésben, hiszen a gumik biztosítják a jármű és az úttest között az érintkezési pontot. A gumiabroncsok alátámasszák a gépjárművet, hiszen ezek tartják meg az autó teljes súlyát. Emellett közvetítik a tapadási erőt és a fékerőt is, ezért nagyon fontos, hogy a gumiabroncsaink mindig megfelelő állapotban legyenek. Állapotukat tehát rendszeresen ellenőriznünk kell, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jó idő beköszöntével le is kell cserélnünk a korábban használt téli gumiabroncsainkat.

Mikor milyen gumiabroncsot kell használnunk?

A gumiabroncsok között megkülönböztethetjük a téli-, a nyárigumit, illetve a négyévszakos abroncsokat. Amikor tavasszal a hőmérő higanyszála eléri a 7 Celsiusfokot, érdemes lecserélni a szezonális abroncsainkat, hiszen ilyen időjárásban már nyári gumira lesz szükségünk. Ezek az abroncsok kifejezetten a nyári időjáráshoz lettek kifejlesztve, ezért nem tesz bennük kárt a felforrósodott aszfalt sem, de az sem okoz gondot egy jó minőségű nyáriguminak, ha csapadékos útfelületen kell haladnia.

Számos dolgot szem előtt kell tartanunk abroncsvásárlás során, a legfontosabb talán a megfelelő méret kiválasztása. A gyártó minden esetben meghatározza azt, hogy az adott autótípusra pontosan mekkora méretű gumi szerelhető fel. A gyári méret az autó típusa mellett, függ a kocsi felszereltségétől és kivitelezésétől is. A méret mellett hasonlóan fontos szempont a gumi mintázata is. A nyári gumik esetében háromféle futófelületi mintázatot tudunk megkülönböztetni: Létezik az aszimmetrikus, a forgásirányos, illetve a kötetlen forgásirányos gumiabroncs.

A modernebb abroncsok már jellemzően aszimmetrikus mintázattal rendelkeznek. Új nyári gumi vásárlása esetén legyünk körültekintőek hiszen rengetegféle közül van lehetőségünk válogatni. Célszerű a legolcsóbb márka termékeit elkerülni, hiszen ezek a legtöbb esetben gyenge, és silány minőséggel rendelkeznek. Ha megengedhetjük magunknak, abroncsvásárlás során válasszunk a legjobb minőségű, prémium nyári gumik közül, de kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek a középkategóriás gumiabroncsok is.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.