Nyár végi visszatérés a munkába motiváltan – Fenntartható lendület a karrieredben

by | aug 16, 2024 | Élet a munkahelyen, Kiemelt-2

Mi köze a fenntarthatóságnak a nyár végi munkahelyi újrakezdéshez? Sokkal több, mint gondolod! A nyár végi visszatérés a munkába sokak számára jelent kihívást. Azonban a személyes fenntarthatóság és a megfelelő felkészülés segíthet abban, hogy új lendülettel és energiával kezd újra a munkát.

visszatérés a munkába

A fenntarthatóság nemcsak a környezet zöldítését jelenti, hanem arról is szól, hogyan tudsz hosszú távon megfelelő módon gazdálkodni az energiáddal, időddel, az anyagi lehetőségeiddel, az erőforrásaiddal. Ez a személyes fenntarthatóság. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy olyan munkahelyen dolgozz, ahol jó a légkör, elégedett vagy és ami megfelelő számodra. Ennél is fontosabb, hogy a saját életedben tegyél meg mindent azért, hogy támogasd a saját jóllétedet. Így a nyári szabadság után nem azt fogod érezni, hogy egy brutális „hétfő reggel” kezdődik, hanem újult erővel, könnyeden tudsz visszakapcsolódni a hivatásodhoz.

Ahhoz, hogy ezt jól tudd megtenni elég sok mindent kell megfelelően kezelned az életedben. Hoztam egy listát, hogy mikre figyelj a megfelelő életmód kialakításánál.

Stresszkezelés és pihenés

A nyár végi visszatérés során különösen fontos, hogy ne hagyd el a relaxációs szokásaidat. Vagy ha eddig nem alakítottál ki még ilyet, akkor épp itt az ideje. A rendszeres meditáció, jóga vagy egyszerű légzőgyakorlatok segíthetnek fenntartani a nyugalmat és csökkenteni a munkahelyi stresszt.

A pihenés és a megfelelő alvás is elengedhetetlen az új energiák feltöltéséhez. Az alvás minősége és mennyisége közvetlenül befolyásolja a teljesítőképességet és a kreativitást.

A stresszkezelés nemcsak a munkahelyi teljesítményt javítja, hanem hozzájárul a személyes életminőség növeléséhez is. Találd meg a saját technikádat, legyen az alkotás, sport, egyéni vagy csoportos terápia.

Egészséges életmód

A nyári pihenés után tarts fenn vagy alakíts ki egészséges életmódot. Fogyassz friss, helyi alapanyagokból készült ételeket, amelyek segítenek a koncentrációban és a fizikai állóképesség fenntartásában. Az étrendedben szerepelj sok zöldség, gyümölcs, és mondj le az egészségtelen ételekről – vagy legalább csökkentsd azokat. Kerüld a túlzott cukor- és koffeinfogyasztást, mivel ezek rövid távon ugyan energiát adnak, de hosszú távon kimerítenek. Válassz egészséges snackeket, mint például diófélék, gyümölcsök.

Az egészséges táplálkozás mellett figyelj a hidratálásra is. Az elegendő vízfogyasztás segít a mentális éberség fenntartásában és megelőzi a fáradtságot.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás alapvető fontosságú az energia és a kreativitás fenntartásában. A napi 30 perc mozgás, legyen az séta, futás, úszás vagy bármilyen kedvenc sport, nemcsak a fizikai állapotot javítja, hanem a mentális frissességet is növeli. A testmozgás segít csökkenteni a stresszt és növeli az általános jóllétet. És a hosszú, egészséges élethez is elengedhetetlen.

Illóolajok

Az illóolajok használatával megőrizheted az egészségedet és a jó közérzetedet. A hosszú munkanapok után az illóolajok nyugtató és frissítő hatása segíthet visszaállítani a lelki egyensúlyt. Például a levendula kiváló stresszoldó, a borsmentaolaj segít felfrissülni és újra energikusnak érzed majd magad. A rozmaring fokozza a koncentrációt és javítja a memóriát. Próbáld ki őket otthon vagy a munkahelyeden is.

Munka és magánélet egyensúlya

Fontos, hogy a munkahelyre visszatérve is megtartsd a munka és a magánélet egyensúlyát. Ha jól osztod be az idődet és kijelölöd a határaidat, az segít abban, hogy ne érezd magad túlterheltnek. Figyelj oda, hogy jusson elég időd a családra, a barátokra és az énidőre.

Kreatív projektek, új kihívások

Keress új kihívásokat és kreatív projekteket a munkahelyen, amelyek új lendületet adhatnak a munkádnak. Az új feladatok segítenek visszaszerezni a lelkesedésedet és a motivációt. Beszélj a feletteseddel vagy a csapatoddal arról, hogy milyen új projekteken dolgozhatnál. Az új kihívások hozzájárulnak a személyes fejlődésedhez is.

Mindezek persze csak akkor működnek, ha számodra megfelelő helyen töltöd a munkaidődet. Ha úgy érzed, hogy a fentiek ellenére a munkahelyed kiszívja az erődet, elveszi a figyelmedet a családról, vagy folyamatos stresszben tart, akkor ideje új lehetőségeket keresni.

Nálam is indul rendszeresen “Karrier Restart” mentorprogram, ami kiváló lehetőség, ha szeretnéd újra megtalálni a szenvedélyedet és kreativitásodat a munkában. 3 hónap alatt jobban megismered az erőforrásaidat, új perspektívából tudsz ránézni a lehetőségeidre, és teljesen megújult szemlélettel tudsz dolgozni a karrieredért.

A mentorprogram keretében egyéni konzultációkon és csoportos foglalkozásokon keresztül fejlesztheted magadat. Az alkalmazott kreatív technikák, mint a művészetterápia és az art coaching, lehetőséget adnak, hogy olyan oldalról nézz rá a kihívásaidra és lehetőségeidre, ahonnan korábban nem, így újfajta megoldást találsz a problémáidra.

A nyár végi visszatérés a munkahelyre lehetőséget ad arra, hogy új lendülettel és energiával kezdj dolgozni. A személyes fenntarthatóság megőrzése érdekében figyelj az egészséges életmódra, a stresszkezelésre és a rendszeres testmozgásra. Ha pedig nem a megfelelő helyen vagy, ne félj (tovább)lépni. Ha úgy érzed, hogy egyedül nehezen valósítod meg a céljaidat, keress megfelelő segítséget, hogy új lendülettel és energiával kezdj újra dolgozni, és hosszú távon is fenntartható életmódot alakíts ki.

Pék Anikó vagyok, fenntarthatósági menedzser, coach, mentor. Tanácsadóként segítek fenntartható, ESG alapú működés felé indulni és átállni, növelve a versenyképességet és optimalizálva a költségeket. Edukációs programokon élmény alapon adom át a szükséges elméleti és gyakorlati tudást a cégeknek. Mentorprogram keretében cégre szabott támogatást nyújtok a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. 18 év szakmai háttér, stratégiai gondolkodás és nemzetközi tapasztalat segítségével támogatlak.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.