Környezettudatos étkezés a munkahelyen: egészséges és fenntartható ételek minden nap

by | márc 13, 2024 | Élet a munkahelyen, kiemelt-3

Tudtad, hogy a személyes ökológiai lábnyomunk egyik legnagyobb része az elfogyasztott ételek utáni kibocsátásból származik? Ráadásul a fenntartható étkezés nemcsak a környezetünk védelméről szól, hanem a saját egészségünk megőrzéséről is. A legtöbb környezetbarát étel egyszerre egészséges is.

A munkahelyen is figyeljünk arra, hogy tápláló és környezettudatos ételt válasszuk a tányérunkra.

A két részes sorozat első részében nézzük meg, hogyan tudunk figyelni arra, hogy a céges menzán való étkezés fenntartható legyen.

menza

Ne pazarolj!

Az élelmiszerpazarlás komoly környezeti probléma, amely hozzájárul a klímaváltozáshoz és az erőforrások pazarlásához. Figyelj oda, hogy ha a menzán eszel, csak annyit vásárolj, amit meg is tudsz enni. Ha úgy érzed, többfélét kipróbálnál, kérj csak fél adagot vagy oszd meg a kollégáddal a desszertet. Ha mégis túlvállaltad magad, akkor vidd haza a maradékot.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Kevesebb hús, több zöldség

A húsipar jelentős környezeti hatással bír, ezért érdemes hetente néhány vegetáriánus vagy teljesen növényi étkezést beiktatni. A zöldségek, hüvelyesek és gabonák sokoldalúak és táplálóak, emellett kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek. Csökkentsd a húsfogyasztást, különösen a vörös és feldolgozott húsokét.

A legtöbb menzán elérhető húsmentes fogás (a salátákon kívül is). Ha Nálatok még nincs, akkor kérd meg őket, hogy készítsenek több, változatosabb növényi alapú ételt.

Szezonális és helyi alapanyagok

Legyél tudatos azzal kapcsolatban, hogy milyen élelmiszereket fogyasztasz. Figyelj oda, hogy mikor mi terem. Télen válassz sütőtökös, céklás, gesztenyés fogásokat, nyáron cukkinit, paprikát, paradicsomot. Kevesebbszer vegyél egzotikus alapanyagból készült ételeket, azoknak sokat kell utazniuk, hogy ideérjenek.

Ha menzán étkezel, kérdezd meg a személyzetet, hogy az étel készítéséhez használt alapanyagok honnan származnak. Lehet, hogy őket is ösztönözni fogod a helyi és évszaknak megfelelő ételek készítésére

Ha lehet, ne rendelj

A munkahelyre rendelt étel megviseli a környezetet és a pénztárcádat is. Többszörösét kifizeted annak, mintha otthon főznél, vagy a menzán étkeznél. Plusz még a szállítás és a csomagolás a környezetnek is rosszat tesz.

Ha máshogy nem tudod megoldani az étkezésedet, akkor keress olyan szolgáltatót, akik visszaváltható dobozokban szállítják ki az ételt. Egyre több ilyet láttam már a piacon.

egészséges ételek

Amiből a kevesebb jobb: csomagolóanyag

A menzán használj fém étkészletet; ha szükséges, inkább vigyél magaddal. Kerüld az egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket és poharakat. Ha lehet válassz lebomló alternatívát. Figyelj oda a csomagolt termékekre is, és ha lehetséges, válassz csomagolásmentes alternatívákat. Ha elvitelre rendelsz, kérj környezetbarát csomagolást, vagy használd a saját újrahasznosítható tárolóidat.

Az ebédhez ne válassz kis kiszerelésű üdítőt, ez csak felesleges hulladékkal jár. Inkább igyál egy teát, vagy válassz nagyobb üveget, ha nem tudsz lemondani az üdítőitalokról (bár az egészséged is hálás lesz kevesebb cukrozott italért).

Vízhasználat

Használj újratölthető vizespalackot a műanyag helyett.

Válassz olyan ételeket, amelyek előállítása kevesebb vízfelhasználással jár, például hüvelyeseket és bizonyos zöldségféléket. A húsétel vízlábnyoma többszöröse a növényi ételekének.

Mit tehetsz még?

Szólj a menza vezetőségének, ha van ötleted jobb étkezési lehetőségekre vagy az élelmiszerpazarlás csökkentésének bevezetésére. A visszajelzés adása és az aktív részvétel segít nekik jobbá válni, amiből Te is profitálsz.

Olvass utána a mediterrán, növényi alapú vagy Kék zónás étkezésről, amelyeket a legegészségesebbnek tartanak. Oszd meg tudásodat és tapasztalataidat a kollégákkal a fenntartható étkezési lehetőségekről, hogy ők is tudatosabban étkezhessenek.

Légy részese, vagy indíts el környezettudatos étkezési programokat a munkahelyeden, hogy ösztönözd a kollégáidat is.

A fenntartható étkezési szokások kialakítása a munkahelyen nemcsak a környezetünk védelmében játszik fontos szerepet, hanem hozzájárul a saját egészségünk megőrzéséhez is. A tudatos alapanyag-választástól a csomagolás csökkentéséig minden kis lépés segít csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Ezenfelül a fenntartható étkezési szokások előmozdítása a munkahelyen javíthatja a munkavállalók közérzetét és egészségét, miközben pozitív hatást gyakorol a környezetre is. Ezért mindannyiunk érdeke odafigyelni a tányérunkra a menzán is.

Pék Anikó vagyok, a CreArt Consulting alapítója. Vállalkozásoknak segítek abban, hogy fenntartható, környezetbarát módon működjenek, és ezáltal a versenyképességüket is növeljék. Mivel fontos számomra a téma, ezért egyéni ügyfelekkel is foglalkozom, akik szintén szeretnének fenntartható módon élni. Ebbe beletartoznak a hétköznapi tevékenységek, a pénzügyek, a karrier vagy a fejlődés is. Hiszek benne, hogy ha ezek mind rendben vannak, akkor energiában, anyagilag és lélekben is harmóniába kerülsz.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.