Mi is az a videó-önéletrajz? 2/2

by | márc 20, 2020 | Állásinterjú

Előző cikkünk folytatásaként konkrét ötleteket és tippeket adunk a tökéletes videó-önéletrajz elkészítéséhez. A videó-önéletrajz nagyszerű lehetőség arra, hogy rövid, tömör, ugyanakkor érdekes, figyelemfelkeltő formában mutassuk be magunkat a cégek számára. 

Készíts forgatókönyvet

Mivel az ideális videó 60-90 másodperc hosszú, ezért pontosan meg kell tervezned, hogy miről mesélsz. A forgatókönyv arra jó, hogy megtervezd milyen sorrendben és milyen típusú információkat szeretnél átadni a nézőnek.

A forgatókönyv készítése során a pontos szöveget is megírhatod, így azonnal le tudod mérni, hogy az elmondása kb. mennyi időt vesz igénybe. Kerüld az elcsépelt, sablonos kifejezéseket, próbálj meg a saját beszéd tempódban, a saját nyelveden elmondani a dolgokat.

Az alábbi elemek jók lehetnek kiindulásnak:

  1. Mutatkozz be. Hogy hívnak, milyen pozícióra szeretnél jelentkezni.
  2. Mutasd be milyen tapasztalatod van az adott területen. Mivel foglalkoztál az elmúlt években, hol szereztél tapasztalatot, milyen területen, milyen beosztásban.
  3. Meséld el milyen erősségeid vannak. Ideális, ha korábbi munkaadód vagy kollégáidat idézed.
  4. Mondd el, miért lennél te a legalkalmasabb ennek a pozíciónak a betöltésére.
  5. Zárd a mondandódat cselekvésre ösztönzéssel.

Légy rövid és tömör

Ahogy a korábbi részben is említettem, az ideális videó 60-90 másodperc között van. A legtöbb HR-es rendkívül elfoglalt, nincs idejük hosszú bemutatkozó videók végignézésére. Ha belefognak és látják, hogy túl hosszú, akkor beletekernek, így teljesen felborul az a forgatókönyv, amit megterveztél. Ezért is fontos, hogy betartsd a hosszra vonatkozó szabályokat.

Készíts elő a helyet a felvételhez

Videó-önéletrajzot nem a fürdőszobában készítünk, gondosan kell kiválasztanod a helyszínt, mert nem csak te, hanem a körülötted lévő tárgyak is rajta lesznek a felvételen.

Ha ülve, közvetlenül a kamerához beszélve szeretnéd a felvételt készíteni, akkor olyan helyet válassz, ahol kényelmesen érzed magad, nem zavar senki, semleges a háttér és kellő megvilágítás van. Magad köré rakhatsz olyan tárgyakat, amelyek a környezet szempontjából természetesek egyfajta dekorációs jelleggel.

Ha külső helyszínt választasz, akkor ott egészen más szempontok érvényesülnek. De a kellő világítás és a megfelelő hang ott is kiemelt szerepet kap.

Körültekintően válaszd ki a videó felvevő eszközt

A videó elkészítéséhez használhatsz okostelefont, tabletet, laptopot vagy akár videó kamerát is. A lényeg, hogy jó minőségű képet és hangot vegyen fel.

A felvétel után ellenőrizd az élességet, a hangerőt és a beállítást. Ne szegje kedvedet, ha a felvételt többször is meg kell ismételni, a profik sem elsőre készítik a legjobb felvételeket.

Öltözködj megfelelően

Az öltözködésed stílusának összhangban kell lennie azzal, ami a kiszemelt cégnél illetve pozícióban elvárt. Gondolj arra és öltözködj úgy, ahogy az adott cégnél is teszik, így a HR-esnek könnyebb lesz elképzelni, milyen lenne, ha már te is ott dolgoznál.

Ha nem jutsz be a céghez személyesen, akkor érdemes a weboldalukra feltöltött illetve a különböző eseményeken készült fotóik alapján képet alkotni arról, hogy mi az elvárt stílus az öltözködést illetően.

Ne feledd, hogy az elegánsabban öltözött embereket automatikusan okosabbnak, intelligensebbnek tartják, így ezzel a pszichológiai fegyverrel is befolyásolhatod a rólad kialakított képet.

Ne olvasd fel a szöveged!

Jó ötletnek találom, ha előre pontosan kitalálod, mit fogsz mondani a videóban, hiszen ez segít az időzítésben és az előre eltervezett időkeret betartásában. Ugyanakkor gyakran találkozom azzal a problémával, hogy a videóban sokan felolvassák a szöveget, ami nem túl megnyerő.

Tekintettel arra, hogy mindössze 1-1,5 percnyi anyagról van szó, célszerű a szöveget alaposan betanulni, mert ezek után az előadás sokkal gördülékenyebb és természetesebb lesz.

Beszélj lassan és érthetően

A videó felvétele során természetes, hogy az ember izgatott, ezért akaratlanul is felgyorsul a beszéd tempónk. Ez egy bizonyos szint felett már nehezen érthetővé teszi amit mondasz, ezért arra kell törekedned, hogy elkerült.

Az előző pontban említett gyakorlással elérhető az is, hogy nyugodt tempóban, jól artikulálva mondd el a szövegedet, ami így sokkal megnyerőbb lesz a nézők számára.

Szoftverek videó-önéletrajz szerkesztéshez

Végezetül felsorolnék pár szoftvert, amelyek segítségével egyszerűen meg tudod szerkeszteni videó-önéletrajzodat:

  • Movavi (https://www.movavi.com/video-editor-plus/ )
  • Biteable (https://biteable.com/ )
  • Animaker (https://www.animaker.com/ )
  • filmora (https://filmora.wondershare.com/video-editor/ )

A megfelelő szoftver kiválasztásának szempontjai az alábbiak lehetnek:

  • ingyenesség / alacsony ár
  • intuitív szerkesztő felület
  • könnyű használat
  • megfelelő bemeneti és kimeneti formátumok támogatása
  • help illetve termék támogatás
  • vízjel és egyéb korlátozás mentesség az ingyenes verzióknál

A tartalmat támogatta a Usernet

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.