HR megoldások a változások okozta kimerültség kezelésére

by | szept 13, 2024 | kiemelt-3, Munkaadók - HR Blog

Az elmúlt években a legtöbb munkahelyi környezet drámai változásokon ment keresztül. A világjárvány, illetve a digitális és a szervezeti átalakulások hatására sok munkavállaló kimerültséget tapasztalt, amit a szakértők change fatigue-ként, azaz változások okozta kimerültség néven emlegetnek. Ez az állapot nemcsak feszültséget és mentális terhelést okoz az alkalmazottaknak, hanem hosszú távon súlyosan befolyásolja a produktivitásukat és az elkötelezettségüket is.

változások okozta kimerültség

Mi is az a változások okozta kimerültség?

A változások okozta kimerültség akkor jelentkezik, amikor az alkalmazottak túl sok szervezeti vagy technológiai változással szembesülnek rövid időn belül. Ezek a változások gyakran kiszámíthatatlanok, és ha a megfelelő vezetői támogatás hiányzik, tovább súlyosbítják a munkavállalók mentális és fizikai terheltségét. Egy 2022-es Gartner kutatás szerint egy átlagos munkavállaló évente 10 nagyobb változást tapasztal a munkahelyén, ami a korábbi évekhez képest jelentős növekedést mutat. A változások hatására csökken az alkalmazottak elkötelezettsége és motivációja, a bizonytalanságuk pedig nő, mert úgy érzik, hogy nincs elég idejük alkalmazkodni, ezáltal hajlamosabbak elhagyni a vállalatot​.

Miért okoz kimerültséget a folyamatos változás?

Szervezeti átalakulások

A vállalatok belső struktúráinak gyakori változtatása – például a leépítések vagy az új munkafolyamatok bevezetése – összezavarhatja az alkalmazottakat. A gyors ütemű változások csökkentik a stabilitás érzését, megbontják az addig ismert és megszokott rendet, ez pedig jelentős mértékű stresszt okozhat, különösen, ha nem áll rendelkezésükre elegendő idő vagy megfelelő támogatás az átállásra.

Technológiai fejlődés

Az AI és az automatizálás elterjedése miatt a munkavállalók gyakran érzik úgy, hogy elveszíthetik a helyüket a munkaerőpiacon. Bár ezek a technológiák jelentősen növelhetik a munkahelyi hatékonyságot, az alkalmazkodás és az újdonságok megtanulásának kényszere jelentős stresszforrássá válhat. Ha nem tudnak lépést tartani ezekkel a változásokkal, könnyen frusztráltnak érezhetik magukat, és hosszú távon akár veszélybe is kerülhet a karrierjük. A World Economic Forum jelentése szerint 2023 és 2028 között a munkavállalók készségeinek 44%-a megváltozik, ami további nyomást helyez rájuk. Az új készségek elsajátítása gyakran egy intenzív és időigényes folyamat, amely mellett a meglévő feladataikat is el kell látniuk.

Rugalmatlan munkakörnyezet

Azok a munkahelyek, amelyek nem biztosítanak elegendő rugalmasságot – például home office vagy rugalmas munkaidő formájában -, fokozottan ki vannak téve a változások okozta kimerültségnek. A rugalmas munkakörnyezet hiánya megnehezíti a munkavállalók számára az alkalmazkodást az új kihívásokhoz, mivel nincs lehetőségük a saját tempójukban reagálni. Az ilyen merev rendszerek az egyéni igények figyelembevételének hiányával is járnak, ami tovább súlyosbíthatja a munkahelyi stresszt és a motiváció csökkenését. Ha a munkavállalók nem kapnak elegendő szabadságot arra, hogy személyre szabják a munkavégzést, az negatívan befolyásolhatja a teljesítményüket is.

Rövid átfutási idők és túlterheltség

A vezetők sok esetben elvárják, hogy a munkavállalók gyorsan alkalmazkodjanak az újdonságokhoz, mindezt szoros határidők mellett. Ez az elvárás fokozhatja a munkahelyi nyomást, hiszen az alkalmazottaknak sokszor nincs elegendő idejük megfelelően feldolgozni a változásokat. Az állandó rohanás és a folyamatos határidők melletti munka előbb-utóbb kiégéshez vezet, mivel a dolgozóknak kevés idejük marad arra, hogy mentálisan és fizikailag is regenerálódjanak. A túlterheltség csökkenti a produktivitást és a munkával való elégedettséget is.

A változások hatása a teljesítményre

A változások okozta kimerültség súlyos következményekkel jár mind az egyéni, mind a szervezeti teljesítményre nézve. Az állandóan változó környezet miatt az alkalmazottak kevésbé elkötelezettek a vállalat iránt, valamint csökken a cég vezetőibe vetett bizalmuk és az érzés, hogy értékes tagjai a vállalatnak. A folyamatos alkalmazkodás megnehezíti a munkavégzést, mert a munkavállalók nehezebben tudnak összpontosítani a feladataikra, ami rontja a hatékonyságukat és a feladatok elvégzésének gyorsaságát. Ezzel párhuzamosan a hibák száma is növekszik. Ez a teljesítményromlás komoly hatással lehet a vállalat versenyképességére. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a változó elvárások miatt a munkavállalóknak egyre nehezebb fenntartaniuk az egyensúlyt a munka és a magánéletük között. A Gartner jelentése szerint a változások okozta kimerültségben szenvedő munkavállalók 42%-kal kisebb valószínűséggel maradnak hosszú távon a vállalatnál.

Hogyan kezeljük a változások okozta kimerültséget?

Vezetői támogatás

A vezetők felelőssége, hogy a változások során megfelelő irányítást és támogatást nyújtsanak az alkalmazottaknak. Az átlátható kommunikáció, amely a változások céljainak világos bemutatására és az érintett folyamatok részleteinek megosztására összpontosít, segít csökkenteni a munkavállalók aggodalmait. Emellett, ha a vezetők aktívan bevonják az alkalmazottakat a döntéshozatali folyamatba, az erősítheti a bizalmat, növelheti a motivációt a változásokkal szemben, és megelőzheti a kimerültséget.

Rendszeres visszajelzések gyűjtése

A munkavállalói visszajelzések gyűjtése alapvető fontosságú a változások hatásainak kezelésében. Az alkalmazottak által megosztott tapasztalatok és vélemények révén a vezetők jobban megérthetik, hogyan érinti a változás a dolgozók mindennapi életét és munkavégzését. A rendszeres felmérések segítenek feltárni a problémákat, ezáltal a HR szakemberek nemcsak felismerhetik a támogatásra szoruló területeket, hanem időben megtehetik a szükséges lépéseket is a változások hatékony kezelésére. A visszajelzések aktív figyelemmel kísérése hozzájárulhat egy pozitív munkahelyi kultúra kialakításához, amely az alkalmazottak elégedettségét és elkötelezettségét is növeli.

Képzés és fejlesztés

Az AI és a technológiai újítások miatt az alkalmazottak folyamatos fejlesztése elengedhetetlen a munkaerő versenyképességének fenntartásához. A megfelelő képzések és fejlődési lehetőségek biztosítása nemcsak a készségek elsajátítását segíti, hanem növeli az alkalmazottak önbizalmát is, mivel felkészültebbnek érezhetik magukat az új kihívásokkal szemben. Emellett a rendszeres tanulási lehetőségek hozzájárulhatnak a munkahelyi elégedettség növekedéséhez is.

Rugalmas munkakörnyezet

A rugalmas munkarend, például az otthoni munkavégzés vagy a rugalmas munkaidő bevezetése jelentősen hozzájárulhat a változásokból eredő stressz csökkentéséhez. Az alkalmazottak nagyobb szabadságot kapnak abban, hogyan és mikor végezzék el a feladataikat, ami segít a kimerültség elkerülésében és a munka-magánélet egyensúly megteremtésében. Az Ernst & Young tanulmánya kimutatta, hogy azok az alkalmazottak, akik több szabadságot vesznek igénybe, nemcsak magasabb év végi teljesítményt mutatnak, hanem hosszú távon hűségesebbek maradnak a vállalathoz.

Következtetésképpen a change fatigue, azaz a változások okozta kimerültség komoly hatással lehet a vállalatok teljesítményére és a munkavállalók jóllétére is. A vezetők és a HR szakemberek felelőssége, hogy támogató és rugalmas munkakörnyezetet biztosítsanak, ahol az alkalmazottak képesek megbirkózni a változásokkal.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.