Szabadnapra van szükséged, de elfogyott a szabadságod?

by | okt 9, 2024 | Élet a munkahelyen, Fizetés, kiemelt

Előfordul, hogy elfogyott a szabadságod, de mégis szükséged lenne egy-két szabadnapra. Az ilyen helyzetekre több törvényes megoldás is létezik, például az Mt. 55. paragrafusa alapján szabályozott mentesülési lehetőségek. Ezek közül néhány esetben a munkavállalót távolléti díj is megilleti.

elfogyott a szabadságod

Fizetés nélküli szabadság

Ez a legkézenfekvőbb megoldás, ha elfogytak a szabadnapjaid. Ilyenkor a munkáltatótól kérhetsz fizetés nélküli szabadságot, amelyet közös megegyezéssel vehetsz igénybe. Bár ebben az időszakban nem jár fizetés, mégis időt nyersz, ha személyes ügyeid intézéséhez szükséged van rá.

Munkaidőkeret használata

A munkaidőkeret kiváló lehetőség arra, hogy rugalmasan kezelhesd a munkaidődet. Ebben a rendszerben a munkaidőt egy hosszabb időszakra (például hónapokra) előre meghatározzák, és ha szükséged van egy szabadnapra, azt a későbbiekben bepótolhatod. Ez lehetővé teszi, hogy szabadság nélkül tarts szünetet, majd a kiesett munkaórákat a kereten belül ledolgozd.

Távolléti díjjal járó mentesülési esetek az Mt. 55. § alapján

A Munka törvénykönyve 55. paragrafusa számos olyan helyzetet szabályoz, amikor a munkavállalót távolléti díj illeti meg, noha nem végez munkát. Ezek közé tartozik:

Kötelező orvosi vizsgálat időtartama: Ha az orvos által előírt vizsgálatokon kell részt venned, erre az időszakra fizetést kapsz.

Véradás: Legalább négy órás időtartamban jogosult vagy véradásra, amely szintén távolléti díjjal jár.

Szoptatási idő: A szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy óra, majd a kilencedik hónapig naponta egy óra jár a munkavállalónak, ikrek esetén ennek a duplája.

Hozzátartozó halála: Két munkanap távolléti díjat kapsz, ha közvetlen hozzátartozód hal meg.

Tanulmányok folytatása: Általános iskolai tanulmányok vagy a munkáltatóval egyeztetett képzések esetén szintén jár távolléti díj a képzés időtartamára.

Bírósági vagy hatósági megjelenés: Ha tanúként idéznek meg egy bírósági vagy hatósági eljárásra, akkor az ehhez szükséges időre is megillet a távolléti díj.

Rugalmas munkaidő

Lehetőséged van megbeszélni a munkáltatóval, hogy a munkaidődet rugalmasan alakítsák ki. Ezzel előre dolgozhatsz, vagy később pótolhatod az elmaradt munkaórákat, így anélkül vehetsz ki szabadnapot, hogy szabadságot használnál fel.

Távmunkavégzés

Ha a munkád lehetővé teszi, érdemes távmunka lehetőséget kérni. Ez különösen hasznos, ha például valamilyen családi vagy egészségügyi ok miatt szükséged van arra, hogy otthonról dolgozz. Ezzel megoldható, hogy fizikailag távol legyél a munkahelyedtől, de továbbra is teljesítsd a feladataidat.

Túlórák és pihenőidő felhasználása

Néhány vállalat lehetővé teszi, hogy a korábbi túlórákat pihenőidőként vedd ki. Ha több túlórát halmoztál fel, ezeket “szabadnapokra” válthatod, ami különösen hasznos lehet, ha elfogyott a szabadságod.

Milyen egyéb esetekben mentesülhetsz a munkavégzés alól?

A Munka törvénykönyve szerint vannak olyan további mentesülési esetek is, amikor ugyan távolléti díj nem jár, de mentesülhetsz a munkavégzés alól. Ilyen például, ha nem tanúként idéznek meg egy bírósági eljárásra, vagy ha egy bírósági döntés értelmében személyesen kell megjelenned egy hivatalos ügyben. Emellett olyan különleges esetek is szerepelnek a törvényben, mint az örökbefogadás előkészítése, a gondozásra szoruló hozzátartozó ápolása vagy méltányolható személyi, családi okok miatti távollét. Ezekben az esetekben azonban, ha nincs más megállapodás, nem kapsz fizetést az így eltöltött időre.

A fent említett lehetőségek mind arra szolgálnak, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúlyt fenntartsd, még akkor is, ha a szabadságod már elfogyott. Fontos, hogy tisztában legyél ezekkel a lehetőségekkel, de mindig egyeztess a munkáltatóddal, hogy megtaláljátok a legjobb megoldást, amely mindkettőtök számára előnyös.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.