A távmunkában lenne a jövő?

by | júl 22, 2010 | Hírek

Létezik Magyarországon a távmunka vagy otthoni munka fogalma? Ha meglátogatjuk az ezzel a témával foglalkozó fórumokat, sorra olyan hozzászólásokba botlunk, amelyek valamilyen szélhámos cégtől intik óvva az embereket. Lényegében az a kép alakulhat ki az álláskeresők fejében, hogy a távmunka vagy átverés, vagy egyszerűen kivitelezhetetlen. Az esetek többségében MLM típusú munkák és piramisjátékok jelennek meg a lelki szemek előtt, amikor ez a téma szóba kerül.

Itthon még kevés a pozitív példa

Hazánkban viszonylag nagy még a bizalmatlanság ezzel a témával kapcsolatban munkavállalói és munkáltatói részről egyaránt. A munkáltatók nem hisznek abban, hogy az alkalmazottak ugyanúgy teljesítenek, amikor nincsenek „szem előtt”. Bizalmatlanságuk azonban nem teljesen alaptalan. Sok munkavállaló ugyanis úgy gondolja, hogy a távmunka egyenlő a szabadsággal, azonban ez nem teljesen fedi a valóságot. Egyrészről valóban így van, hiszen a munka így, irodán kívül, sokkal rugalmasabbá válik, el tudjuk intézni ügyes-bajos dolgainkat nap közben is, azonban a munkát ugyanúgy el kell végezni. Ebből adódóan kimondottan nagy önuralomra van annak szüksége, aki ilyen típusú foglalkoztatásban dolgozik.

Másfajta hozzáállást igényel

Akinek nem voltak korábban tapasztalatai az otthoni munkában, akár csak egy rövidebb távú projekt erejéig, annak bizony nem kis gondot tud okozni az, hogy különválassza a munkát a magánélettől. Akinek viszont voltak már ilyen jellegű tapasztalatai és be tudja osztani idejét úgy, hogy megmaradjon az egészséges egyensúly, az általában nem kívánkozik többé vissza az irodába. Egy alkalommal belebotlottam egy blogbejegyzésbe, ahol a blogoló saját „digitális nomádságát” írta meg, ami alapján úgy tűnt, hogy az maga a kánaán. A hozzászólásokban azonban érdekes módon a többség kételkedve, mondhatni irigységének utat engedve vonta kétségbe a blogoló munkateljesítményét. A nap, amit leírt valóban úgy tűnt, hogy a parkban és kávézókban való ücsörgésen kívül más nem is történt, azonban a blogoló szentül esküdött, hogy számára ez a munkaforma a legmegfelelőbb arra, hogy kreatív munkát produkálhasson. Egy valami nem derült ki a cikkből, hogy mit is dolgozik valójában.

Nem minden munka végezhető otthonról

Vannak már weboldalak, amik kifejezetten a távmunka iránt érdeklődőket hivatottak segíteni, ahol egyben arra is megkaphatják az érdeklődők a választ, hogy milyen munkákban gondolkozhatnak azok, akik az irodán kívül szeretnének dolgozni. Nagyjából a következő munkákkal találkozhatunk:

  • adatrögzítés, szövegszerkesztés,
  • ügyfélszolgálatos feladatok,
  • grafikai munkák, honlapkészítés,
  • szövegírás, cikkírás, fordítás
  • telemarketing,
  • termékértékesítés

Ezek ugyanis azok a munkák, amikhez nincs feltétlenül szükség a kollégákkal, felettesünkkel való szoros kapcsolattartásra, elegendő, ha a birtokunkban van egy Internetkapcsolattal rendelkező számítógép és egy mobiltelefon.

Megvannak a maga előnyei

Bár Magyarországon még nem annyira elfogadott ez az atipikus foglalkoztatási forma, külföldön egyre több cég ismeri fel az előnyeit. A munkáltató szempontjából ugyanis jelentősen csökkenhetnek a költségek, ha alkalmazottainak egy részét távmunkásként foglalkoztatja, a munkavállaló számára pedig megszűnhet például az ingázással járó stressz – itthon a legtöbb alkalmazottat a lakóhely és a munkavégzés helye közötti nagy távolság miatt alkalmazzák távmunkásként, így a hét néhány napján otthonról dolgozhatnak.

És a hátrányok

Amit leginkább a távmunka hátrányaként kiemelnek az az, hogy ilyenkor a munkavállaló nem lesz igazán része a csapatnak, és a jutalmaknál sem ők azok, akikre elsősorban gondol majd a vezetőség. Másrészt, amit már említettem, hogy ha valakinek nem testhezálló ez a munkaforma, akkor nagy kihívásokkal fog járni számára. Akinek családja van például, nem könnyű megértetni a család többi tagjával, hogy most éppen a munkaidő van, attól függetlenül, hogy otthon vagyunk.

Véleményem szerint a legfontosabb az, hogy mindenki megtalálja magának azt a munkát, illetve munkavégzési formát, ami a leginkább közel áll hozzá. Nem mindenki alkalmas az otthoni munkavégzésre, mint ahogy vannak, akik inkább korábban mennek be dolgozni, hogy aztán korábban el is indulhassanak haza, míg másoknak inkább később indul be az agyuk és tudnak jobban teljesíteni. Ezért jó tájékozódni, hogy tudjuk, mi illene hozzánk, illetve ezért jó, ha bele merünk vágni különböző feladatokba, hogy lássuk, miben tudjuk a legtöbbet nyújtani.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.