Irány Finnország! – Mire számítsunk?

by | máj 2, 2012 | Álláskeresési tippek

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai, így a magyar állampolgárok a finnországi tartózkodás idejére érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak be az országba. A beutazásnál az úti okmány valódiságán, érvényességén kívül mást nem ellenőriznek.

A beutazást követő 90 nap lejárta előtt a többi EU/EGT tagállam állampolgáraihoz hasonlóan a magyar állampolgároknak is regisztráltatniuk kell magukat a lakóhely szerinti rendőrségen, a regisztrálás a tartózkodásra való jogosultság bizonyítéka, nem engedély. A regisztráláshoz érvényes úti okmány (útlevél vagy személyi igazolvány), a megélhetéshez szükséges anyagi fedezet igazolása, büntetlen előélet és érvényes betegbiztosítás szükséges.

A regisztrálás a finnországi tartózkodás idejére érvényes.

A regisztrálást követően a lakóhely szerinti önkormányzat (maistraatti) népesség-nyilvántartó hivatalában a lakcímet be kell jelenteni. Költözésnél a címváltozásról mind az új, mind a régi lakóhely szerint illetékes népesség-nyilvántartó hivatalt értesíteni kell.

Az ideiglenes tartózkodási kártya öt év folyamatos finnországi tartózkodás után állandó regisztrációs kártyára váltható.

Munkavállalók

A munkavállalónak 3 hónap után regisztráltatnia kell magát a rendőrség helyi kirendeltségén. A rendőrség a Külföldiek Jegyzékébe regisztrálja a külföldi munkavállalót, és regisztrációs igazolást állít ki. A regisztrációhoz egészségügyi papírokat is kérhetnek.

A regisztráció további bejelentésig érvényes. Öt év finnországi tartózkodás után az EGT tagország állampolgára állandó tartózkodás jogára jogosult.

További információ a Finn Bevándorlási Hivatal (Maahanmuuttovirasto) honlapján található.

Tanulók

Amennyiben egy uniós polgár 3 hónapot meghaladó ideig tartózkodik tanulási célból Finnországban, regisztráltatnia kell magát a rendőrség helyi kirendeltségénél.

Regisztrációs igazolás kiadásának feltétele a tartózkodás fő célja finn oktatási intézményben való tanulás a hallgató rendelkezik a megélhetéséhez szükséges anyagi forrásokkal kinn tartózkodásának teljes idejére vonatkozóan. A nem északi országokból (Svédország, Norvégia, Dánia és Izland) származó diákoknak valamilyen módon igazolniuk kell, hogy tartózkodásukat finanszírozni tudják.

Az oktatás teljes ideje alatt a hallgatónak magának kell finanszíroznia kinn tartózkodását. A finn kormány e célból nem ad külön támogatást az uniós állampolgároknak, és egészségügyi ellátásukat sem fedezi. Aki kizárólag tanulmányi célból tartózkodik Finnországban, az nem részesülhet a finn tanulmányi támogatásban. A regisztráció további bejelentésig érvényes. Diákok a tanulmányaik ideje alatt bármilyen engedély nélkül dolgozhatnak.

Amennyiben a regisztráció követelményeit az uniós polgár teljesíti, családtagjai is jogosultak Finnországban tartózkodni. Követelmény azonban, hogy a családtag rendelkezzen a megélhetéshez szükséges forrásokkal és egészségbiztosítással. A családtagoknak 3 hónap után regisztráltatniuk kell magukat a rendőrség helyi kirendeltségén.

A nem uniós polgárságú családtagok számára 5 éves időtartamra érvényes tartózkodási kártyát állítanak ki. A családtagok szabadon vállalhatnak munkát Finnországban, amennyiben rendelkeznek tartózkodási kártyával vagy regisztráltatták magukat. Ez esetben nem szükséges a munkavállalókra vonatkozó külön tartózkodási engedélyt kiváltaniuk. A tartózkodási regisztrációról további információ a finn Bevándorlási Hivatal (Maahanmuuttovirasto) honlapján található.

Közbiztonság

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Nem kell fokozottan tartani rablótámadástól, erőszakos cselekményektől vagy gépkocsi-lopástól. Ennek ellenére az egy főre jutó erőszakos bűncselekmények – ezen belül is a személy elleni bűntettek – száma az utóbbi időben megnövekedett. A jó közbiztonság ellenére tehát javasolt az alapvető óvatosság Helsinki, valamint a nagyobb városok központjában, illetve sötétedés után a parkokban. Finnországban következetesen őrködnek a törvények betartatásán, és az egyes bűncselekmények vagy kihágások elkövetői számára külföldi állampolgárságuk nem jelent enyhítő körülményt vagy mentességet a felelősségre vonás alól. Külföldieket jellemzően – s e körön belül magyar állampolgárokat – fenyegető bűncselekmények nem ismertek.

Munkavállalás

Két éves korlátozást követően 2006. május elsejével Finnország megnyitotta munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott tagországok munkavállalói előtt, így már a magyar állampolgárok is munkavállalási engedély nélkül, szabadon dolgozhatnak az országban. Ugyanakkor a 2004. május 1-jén csatlakozott tagországok állampolgárainak, így a magyar állampolgároknak is, a helyi Munkaügyi Központban regisztráltatniuk kell a munkavégzést. A regisztrációt, illetve a munkavállalás bejelentését a munkakezdést követő 14 napon belül a munkáltató illetve a munkavállaló saját maga intézheti. Nincs bejelentkezési kötelezettség abban az esetben, ha a foglalkoztatás a 14 napot nem haladja meg, illetve ha a tartózkodás regisztrációja a rendőrségen már megtörtént.

Finnországban állandó munkavállalási szerződéssel 15. életévét betöltött, illetve kötelező tanulmányait befejező munkavállaló rendelkezhet. Iskolai szünet idején ideiglenesen az adott évben 14. életévét betöltő fiatalok is dolgozhatnak.

Szezonális munkavégzésre elsősorban kertészeti, mezőgazdasági, vendéglátói és idegenforgalmi munkakörben van lehetőség.

Munkaidő

Finnországban a munkaidőt szabályozó törvény értelmében a napi munkaidő nem haladhatja meg a 8 órát, a heti munkaidő pedig legfeljebb 40 óra lehet. Azonban a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezéssel ettől eltérő munkaidőben is megállapodhat a törvény keretei között.

Túlóra

A túlórában történő munkavégzéshez a munkavállaló beleegyezése minden esetben szükséges. Négy hónapos időszak során legfeljebb 138 óra lehet a túlóra mértéke, valamint egy évben maximum 250 óra. Közös megegyezéssel további 80 óra mértékű túlóra engedélyezett egy évben, azonban a fent említett maximum 138 órát nem lehet túllépni. Túlóra esetén a munkavállalót megnövelt fizetés illeti meg.

Szabadság

A 2005 áprilisában hatályba lépő éves szabadságot szabályozó törvény tartalmazza az éves szabadság időtartamára, a szabadság ideje alatti fizetés és a szabadság elfogadásának feltételeire vonatkozó előírásokat. Az éves szabadság szabályozása az ún. jövedelmi elven alapul a 14 napos, illetve 35 órás szabály szerint.

Betegszabadság

A munkavállaló megbetegedése esetén a munkáltatót legkésőbb a betegség harmadik napjáig értesíteni kell, amelyhez az esetek többségében orvosi igazolás is szükséges. Egyes ágazati szektorban a betegség első napján értesíteni kell a munkáltatót. A foglalkoztatásról szóló törvény értelmében a munkáltató köteles a betegszabadság idejére munkabért fizetni. Amennyiben a munkáltató fizetési kötelezettsége lejár, a munkavállaló a továbbiakban a betegbiztosítótól (KELA) kapja az őt megillető táppénzt, amely hozzávetőleg a munkabér 70%-a. A finn Társadalombiztosítási Intézet (KELA) által kibocsátott KELA kártya minden esetben szükséges az ellátások igénybevételéhez.

Családi szabadság

Finnországban a dolgozó szülők a gyermeknevelés során többféle családi szabadság igénybevételére jogosultak (szülési, gyermeknevelési szabadság stb.) A szülési szabadság legfeljebb 263 nap lehet, melyből az édesanya 105 nap igénybevételére jogosult. Az édesapának is lehetősége van 18 nap szabadság igénybevételére ugyanabban az időszakban, amely során az édesanya szabadságon van. Ezen kívül az édesapa (meghatározott esetekben) további 12 nap igénybevételre jogosult.

A családi szabadság idején a KELA a család jövedelmi helyzetétől függő napi támogatást folyósít.

Tanulmányi szabadság

Az a munkavállaló jogosult tanulmányi szabadságra, akinek egy adott munkáltatóval kötött teljes munkaidős munkavállalási szerződése (folyamatosan vagy kisebb megszakításokkal) egy teljes évig tart.

Önfoglalkoztatás

Az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgárai a finn állampolgárokkal megegyező feltételekkel vállalkozhatnak Finnországban, azonban egyes szakmákban a munkavégzéshez szükséges szakismeretek és engedélyek igazolása szükséges.

Aki Finnországban vállalkozóként kíván dolgozni, annak a Nemzeti Szabadalmi és Regisztrációs Hivatal (Patentti- ja rekisterihallitus) által vezetett kereskedelmi jegyzékbe be kell jegyeztetnie a vállalkozását.

Önálló vállalkozás létrehozásával kapcsolatban a Munkavállalási és Vállalkozásfejlesztési Központ (Tervetuloa TE-keskuksen verkkopalveluun) regionális kirendeltségei, a helyi kereskedelmi kamarák, illetve a kereskedelmi ombudsman tud további információval szolgálni.

Minimálbér

Finnországban nincs törvényileg meghatározott minimálbér. Kollektív szerződésekben rögzítik a legalacsonyabb béreket.

2010. január 1-jétől az alábbi változások léptek életbe a jövedelemadó rendszerében:

Jövedelem (euró) Adókulcs (2010)
0-15 200 0 %
15 200-22 600 6,5 %
22 600-36 800 17,5 %
36 800-66 400 21,5 %
66 400- 30,0 %

A tőkejövedelmek 28%-os adókulccsal adóznak Finnországban.

http://www.euvonal.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.