Állásinterjú Angliában! Mire számítsunk?

by | márc 22, 2012 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek

Hogy működik Angliában egy állásra való jelentkezés?

Feszesebb, és hivatalosabb, mint hazánkban. Angliában a toborzók elvárják a jelentezőktől a  jelentkezési utasítások pontos betartását. Elvárják továbbá, hogy motivált legyen a jelentkező és jól beszélje az angol nyelvet. Ez alól az alacsony képzettséget igénylő munkák természetesen kivételek. Angliában az álláshirdetésekben megjelölt kapcsolattartó személyt kell megkeresni e-mailben vagy telefonon. Ezután jelentkezési űrlapot kell kérni tőle, amit mailben elküld. Ezt pontosan, alaposan átolvasva ki kell tölteni, és beküldeni a megadott határidőn belül. Amennyiben a jelentkezési űrlap sikeres, kap a jelentkező egy meghívást interjúra.  Az interjú általában 30-40 perces, 2-3 fős bizottság hallgatja meg a jelentkezőt. A menete teljesen hivatalos, a munkakörre vonatkozik, ezért  nem divat a mosolygás, lazaság. A munkáltató képviselői  kizárólag üzleti tárgyalást kezdeményeznek az interjún, de azért igyekeznek barátságos légkört teremteni a szigorú menetrend és szabályok ellenére. Nem szakmai téma alig, vagy egyáltalán nem kerül szóba egy ilyen beszélgetésen. A munkáltatók nagyon ügyelnek arra, hogy kérdéseik ne legyenek diszkriminatívak, vagy személyiségi jogokat sértők. Ezután a jelentkezőt mailben értesítik, hogy sikeres volt-e a jelentkezés, avagy sem.

Jelentkezési űrlap

Általános szabály, hogy a jelentkezési utasításokat pontosan be kell tartani. Ha van szószámkorlátozás a leírandó szövegben, nem szabad túllépni. Helyesírás ellenőrzés sem árt a kitöltött űrlapon, de ne az amerikai, hanem a brit helyesírás ellenőrzéssel. Fontos a nyelvtan és a szószerkezetek.

Motivációs levél

A kísérőlevél is legyen rövid és tömör, a tényekre szorítkozva. Az első bekezdés a levél célja, a második bekezdés a jártasságok, gyakorlat, a harmadik bekezdés az elérhetőségek, végül egy rövid mondat zárásnak, hogy a jelentkező várja a szíves válaszukat. A kiválasztási eljárás 1-2 hetet vehet igénybe. Az interjúra való kiválasztásról a jelentkezőt levélben értesítik. A válogatás és toborzás általában 1 hónapig tart. A munkáltatókat és a toborzókkat törvény kötelezi arra, hogy minden egyes jelentkező személyazonosságát ellenőrizzék. Ezért a jelentkezőnek vinnie kell az interjúra az útlevelét, személyi okmányait.

Interjú

Az interjú során a szakmai kérdéseken kívül gyakorlati kérdések közé tartoznak azok, amelyekre a jelöltnek egy adott, saját maga által átélt helyzet példájával kell válaszolnia, valamint el kell mondania, hogyan kezelte azt. Például:

  • Azok az eszközök, technikák, amelyeket egy adott munkadarab megtervezésekor felhasznált.
  • Amikor munkájában fontossági sorrendet kellett felállítania annak érdekében, hogy az adott határidőt tartani tudja.
  • Hogyan kellett egy problémás munkahelyi kapcsolattal boldogulnia ahhoz, hogy a célját elérje.
  • Hogyan vett rá embereket, hogy a szemükben nem kívánatos cselekvési utat kövessenek.

Elépzelhető, hogy olyan példákat is kell ismretetnie, amikor valami balul sült el, és kérhetik a jelentkezőtől a gyenge pontjainak leírását is.  Ebben az esetben a jelentkezőnek meg ell mutatni, hogy a gyenge ponttal szemben való védekezés módját is ismeri. Például:

” Hajlamos vagyok túl sokat vállalni, de tisztában vagyok a feladataim között felállított fontossági sorrendnek, valamint annak a jelentőségével, hogy a csapattársaim támogatását elnyerve biztosítsam a határidők betartását.”

A próbamunka nem gyakori Angliában. Inkább azok a próbaidők jellemzőek, amelyek letelte után jár a teljes összegű fizetés. A fizetést általában éves bruttó összegben adják meg. Az olyan iparosmunkákért járó fizetést, mint az ácsoké, vagy a kőműveseké, órabérben adják meg.

A törvényben nem előírt juttatások közé tartozik a rugalmas munkaidő-beosztás, a magánorvosi egészségügyi ellátás, vagy az egészségügyi biztosítás, utazási támogatás, a “London weighting”, vagyis a fővárosban végzett munka után járó, a nemzeti átlagosnál magasabb fizetés.

Referencia bemutatása

A referenciákat a jelentkezési űrlapon kell felsorolni, vagy az önéletrajzban. Kérés esetén a jelentkezéshez kell csatolni az ajánlóleveleket.( Angol nyelvű referencia szükséges)  Itt fontos, hogy olyan referenciát adjunk meg, ahol a volt munkáltatónk tud angolul válaszolni, ha felkeresik az információ ellenőrzése céljából.

Pár fontos részlet

Érdemes az interjú előtt 10 perccel megérkezni. A munkáltató pontos. Ha  a jelentkező nem tud elmenni az időpontra, akkor telefonon, vagy mailben értesítse erről a munkáltatót. Ajánlott viselet a férfiaknak az öltöny, a nőknek pedig csakis visszafogott smink, ékszerek,  és elegáns ruházat. A jelentkező az interjú során igyekezzen összeszedetten, motiváltan válaszolni a kérdésekre.

Forrás:
eures.europa.eu

Olvasd el a hollandiai munkavállalásról szóló bejegyzésünket is.

Böngéssz a külföldi állásajánlatok között.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!