Állásinterjú Angliában! Mire számítsunk?

by | márc 22, 2012 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek

Hogy működik Angliában egy állásra való jelentkezés?

Feszesebb, és hivatalosabb, mint hazánkban. Angliában a toborzók elvárják a jelentezőktől a  jelentkezési utasítások pontos betartását. Elvárják továbbá, hogy motivált legyen a jelentkező és jól beszélje az angol nyelvet. Ez alól az alacsony képzettséget igénylő munkák természetesen kivételek. Angliában az álláshirdetésekben megjelölt kapcsolattartó személyt kell megkeresni e-mailben vagy telefonon. Ezután jelentkezési űrlapot kell kérni tőle, amit mailben elküld. Ezt pontosan, alaposan átolvasva ki kell tölteni, és beküldeni a megadott határidőn belül. Amennyiben a jelentkezési űrlap sikeres, kap a jelentkező egy meghívást interjúra.  Az interjú általában 30-40 perces, 2-3 fős bizottság hallgatja meg a jelentkezőt. A menete teljesen hivatalos, a munkakörre vonatkozik, ezért  nem divat a mosolygás, lazaság. A munkáltató képviselői  kizárólag üzleti tárgyalást kezdeményeznek az interjún, de azért igyekeznek barátságos légkört teremteni a szigorú menetrend és szabályok ellenére. Nem szakmai téma alig, vagy egyáltalán nem kerül szóba egy ilyen beszélgetésen. A munkáltatók nagyon ügyelnek arra, hogy kérdéseik ne legyenek diszkriminatívak, vagy személyiségi jogokat sértők. Ezután a jelentkezőt mailben értesítik, hogy sikeres volt-e a jelentkezés, avagy sem.

Jelentkezési űrlap

Általános szabály, hogy a jelentkezési utasításokat pontosan be kell tartani. Ha van szószámkorlátozás a leírandó szövegben, nem szabad túllépni. Helyesírás ellenőrzés sem árt a kitöltött űrlapon, de ne az amerikai, hanem a brit helyesírás ellenőrzéssel. Fontos a nyelvtan és a szószerkezetek.

Motivációs levél

A kísérőlevél is legyen rövid és tömör, a tényekre szorítkozva. Az első bekezdés a levél célja, a második bekezdés a jártasságok, gyakorlat, a harmadik bekezdés az elérhetőségek, végül egy rövid mondat zárásnak, hogy a jelentkező várja a szíves válaszukat. A kiválasztási eljárás 1-2 hetet vehet igénybe. Az interjúra való kiválasztásról a jelentkezőt levélben értesítik. A válogatás és toborzás általában 1 hónapig tart. A munkáltatókat és a toborzókkat törvény kötelezi arra, hogy minden egyes jelentkező személyazonosságát ellenőrizzék. Ezért a jelentkezőnek vinnie kell az interjúra az útlevelét, személyi okmányait.

Interjú

Az interjú során a szakmai kérdéseken kívül gyakorlati kérdések közé tartoznak azok, amelyekre a jelöltnek egy adott, saját maga által átélt helyzet példájával kell válaszolnia, valamint el kell mondania, hogyan kezelte azt. Például:

  • Azok az eszközök, technikák, amelyeket egy adott munkadarab megtervezésekor felhasznált.
  • Amikor munkájában fontossági sorrendet kellett felállítania annak érdekében, hogy az adott határidőt tartani tudja.
  • Hogyan kellett egy problémás munkahelyi kapcsolattal boldogulnia ahhoz, hogy a célját elérje.
  • Hogyan vett rá embereket, hogy a szemükben nem kívánatos cselekvési utat kövessenek.

Elépzelhető, hogy olyan példákat is kell ismretetnie, amikor valami balul sült el, és kérhetik a jelentkezőtől a gyenge pontjainak leírását is.  Ebben az esetben a jelentkezőnek meg ell mutatni, hogy a gyenge ponttal szemben való védekezés módját is ismeri. Például:

” Hajlamos vagyok túl sokat vállalni, de tisztában vagyok a feladataim között felállított fontossági sorrendnek, valamint annak a jelentőségével, hogy a csapattársaim támogatását elnyerve biztosítsam a határidők betartását.”

A próbamunka nem gyakori Angliában. Inkább azok a próbaidők jellemzőek, amelyek letelte után jár a teljes összegű fizetés. A fizetést általában éves bruttó összegben adják meg. Az olyan iparosmunkákért járó fizetést, mint az ácsoké, vagy a kőműveseké, órabérben adják meg.

A törvényben nem előírt juttatások közé tartozik a rugalmas munkaidő-beosztás, a magánorvosi egészségügyi ellátás, vagy az egészségügyi biztosítás, utazási támogatás, a “London weighting”, vagyis a fővárosban végzett munka után járó, a nemzeti átlagosnál magasabb fizetés.

Referencia bemutatása

A referenciákat a jelentkezési űrlapon kell felsorolni, vagy az önéletrajzban. Kérés esetén a jelentkezéshez kell csatolni az ajánlóleveleket.( Angol nyelvű referencia szükséges)  Itt fontos, hogy olyan referenciát adjunk meg, ahol a volt munkáltatónk tud angolul válaszolni, ha felkeresik az információ ellenőrzése céljából.

Pár fontos részlet

Érdemes az interjú előtt 10 perccel megérkezni. A munkáltató pontos. Ha  a jelentkező nem tud elmenni az időpontra, akkor telefonon, vagy mailben értesítse erről a munkáltatót. Ajánlott viselet a férfiaknak az öltöny, a nőknek pedig csakis visszafogott smink, ékszerek,  és elegáns ruházat. A jelentkező az interjú során igyekezzen összeszedetten, motiváltan válaszolni a kérdésekre.

Forrás:
eures.europa.eu

Olvasd el a hollandiai munkavállalásról szóló bejegyzésünket is.

Böngéssz a külföldi állásajánlatok között.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.