Segítség, a főnököm egy állat!

by | okt 17, 2012 | Hírek

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a pszichopaták vagy sorozatgyilkosok vagy nemi erőszak elkövetői lesznek. Holott a felnőttek 1-3 százaléka tekinthető ebben a mentális betegségben szenvedőnek, így egy nagyobb munkahelyre akár több is juthat belőlük – mutatott rá John Clarke, pszichoterapeuta, egy munkahelyi egészséggel és biztonságról szóló konferencián.

A munkahelyi pszichopata az az ember, aki lényegében pszichológiai hadviselést folytat kollégái vagy beosztottjai ellen, lelkileg illetve mentálisan teljesen megsemmisíti őket, hiszen szüksége van a tudatra, hogy mások fölött áll, és hatalmát kiterjesztheti.

Pszichopaták a munkahelyen

“Nem éreznek bűntudatot vagy lelkiismeret-furdalás. Tényleg élvezik azt, hogy másoknak szenvedést okozhatnak” – tette hozzá a szakember a news.com cikke szerint.

Ráadásul nehéz is őket beazonosítani, még a munkáltatóknak is, hiszen munkájukban általában sikeresek, és népszerűek is, gyakran vezető illetve menedzser pozíciót töltenek be.

A pszichopatára jellemző még, hogy igen intelligens, de mivel sokat hazudik, nem érez bűntudatot, és mindent saját érvényesülése és céljai érdekében tesz – ráadásul sikeresen-, nem érez felelősséget, és főnökként elragadó személyiségével palástolja, hogy kihasználja beosztottait. 

Jelentős nehézséget jelentenek egy cég számára a pszichopata személyek, hiszen aggodalomra adnak okot.

Mit tehetünk?

Ha munkatársunkban/főnökünkben pszichopata személyiségjegyeket vélünk felfedezni, jobb távol tartani magunkat tőle. Ha ez azonban lehetetlen, nem ajánlott információkat kiadni magunkról, ezzel ugyanis minden bizonnyal visszaél, és ellenünk fogja fordítani. Az általa mondottakat is jobb átgondolni, sokszor ugyanis a munkahelyi kvalitásaink rejtett becsmérlésével manipulálja a saját magunkról kialakított képünket, és így sakkban tart bennünket.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.