Mire várnak a HR-esek interjú után?

by | júl 3, 2014 | Állásinterjú

allasinterju-utan-varAki már keresett állást, tapasztalhatta a visszajelzés hiányát, az elhúzódó interjú folyamatot, a három, vagy akár négy, ritkább esetben akár az öt fordulós interjú dömpinget. Sokszor halljuk a kérdést rendezvényeken, állásbörzéken, barátoktól; hogy ennek mi az oka? A következőkben ezt a kérdést szeretném körüljárni.

A felvételi eljárás szerkezete jóformán mindenütt ugyanolyan. Meghatározzák a munkakört, feladnak hirdetést, szűrik az önéletrajzokat, lebonyolítják az interjúkat és kiválasztják a számukra megfelelő személyt.

A munkaerőpiac helyzetét nem szeretném boncolgatni, de tény, hogy sokan keresnek munkát, és egy-egy nyitott pozícióra sok a jelentkező. Kivételek természetesen vannak, de maradjunk a nagy átlagnál.


Két külön helyzetet kell megkülönböztetnünk. Az egyik, amikor egy adott céghez a belső keresést a vállalati HR bonyolítja, és nem adják ki tanácsadó cégnek. A másik esetben megbíznak egy tanácsadó céget, akik megbízástól függően bonyolítják a projektet, de a legtöbb esetben a megbízó cég csak az utolsó körös jelöltekkel találkozik.

A HR-es energiája

Tény, hogy nagy átlagban a cégeknél nagy a fluktuáció, tehát a HR-nek sok időt és energiát kell fordítania a toborzásra és az ezzel kapcsolatos feladatokra. Gondoljunk bele, hogy ha egy asszisztensi pozícióra érkezik 50-100 vagy akár több önéletrajz, és több pozíció fut, akkor ez milyen nagy munka. A visszajelzés hiánya a legtöbbször ebből a helyzetből fakad.

ÉRDEKES: Mi a teendő, ha nem jelez vissza a munkaadó?

100 CV-ből megnéznek 10-et, és abból megvan az alkalmas jelölt. A többit már meg sem nézik, hanem nekikezdenek a következő keresésnek. Ha nincs automata visszajelző program, akkor manuálisan kell ezt megtenni, ami nagyon sok időt vesz igénybe.

Az állásinterjú után

Az interjúk között eltelt időt és a végleges választ hátráltatja az, hogy nem feltétlenül a HR vezető dönt arról, hogy pl. 3 megfelelő ember közül kit vesznek fel. A szervezet első embere pedig elég elfoglalt szinte minden cégnél, így ez is hátráltatja a határidők betartását.

ÉRDEKES:  4 lépés a sikeres interjúhoz – infografika

Szeretném hangsúlyozni, hogy a HR-t érő kritikáknak van ugyan alapja, de a szakma képviselőit nem az motiválja, hogy kiszúrjanak a jelentkezőkkel. Ez nem érdekük, hiszen ezzel a cég, és a saját renoméjukat is rombolnák.

Álláskeresés során igyekezzünk nem fennakadni azon, ha nem, vagy csak sokkal később kapunk visszajelzést. Folytassuk a jelentkezéseket, és előbb-utóbb a befektetett energiának meglesz a gyümölcse.

Kovács Tamás
HR-tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.