Hibás önéletrajz – A kukában végzi?

by | máj 23, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

Az állásra jelentkezés pofonegyszerű interneten, mégis sokan hibáznak benne. Az önéletrajz megírása során olyan alaphibákat követnek el a jelentkezők a HR-esek szerint, amelyek ugyan könnyen elkerülhetőek lennének, mégis van, hogy ezen bukják el az állást. De melyek ezek?

 

Önéletrajz elnevezése

Nem kell minden megpályázott pozícióhoz informatikai készség, mégis sokan, akik nem használják minden nap az internetet, könnyen lebuktatják magukat, amivel ugyan nem biztos, hogy elvágjuk magunkat, de minden bizonnyal rosszabb pozícióból indulunk ki.

Érdekes: 4 tipikus hiba az önéletrajzban

Sokszor előfordul, hogy a Word dokumentumot az alábbiak szerint nevezik el:

Önéletrajz.doc

Segítsük a HR-es dolgát, és írjuk bele a nevünket már a dokumentum nevébe, mert ez így túl általános. Ha ki akarja nyomtatni, és lerakni a döntéshozó asztalára, sokkal könnyebben megtalál bennünket, ha a nevünket is odaírjuk. Ennek a helyes módja: nagy_anita_önéletrajz.doc

Anya_önéletrajz.doc

Nagyon helyes, ha a fiatalabb generáció segít az online jelentkezésben, de arra mindig figyeljünk oda, nehogy ilyen címmel jelentkezzünk. Ha számítógépes felhasználói tudást is igényel az adott pozíció, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem hívnak bennünket vissza. Egyéb esetben sem veszi ki túl jól magát azonban.

Ha túl sok önéletrajzunk van, akkor érdemes ehhez hasonlóan elbnevezni: nagy_anita_oneletrajz_asszisztens_201405

Ezzel azonosítjuk magunknak és másoknak is az önéletrajzunkat, és azt, hogy milyen pozícióra és mikor jelentkeztünk.

Kontakt hiánya

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha nem adunk meg telefonos elérhetőséget a CV-nkben, vagy elgépeljük a számunkat, esetleg a korábbi, céges telefonszámunkkal küldjük el a jelentkezésünket.

A HR-esek elsősorban telefonon veszik fel a jelöltekkel a kapcsolatot, így érdemes ennek ellenőrzésére különösen nagy hangsúlyt fordítani.

Érdekes: 5 tipp, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod

Ha nincs telefonszám, akkor lehet, nem is veszi a fáradságot a HR-es, hogy egy oldalban leírja, amit szeretne tőlünk. Ráadásul ilyenkor jó néhány kérdést fel is tesznek nekünk. A válaszok hiányában előfordulhat, be sem hívnak bennünket.

Vállalhatatlan fénykép

Amikor mindenkinek van okostelefonja, nem könnyű elhinni, hogy nincs valakiről egy vállalható üzleti fénykép. Pedig a legtöbb gondja még mindig a fényképekkel akad a HR-esnek. Először is legyen fotó – különösen azokban az esetekben, ha olyan pozícióról van szó, ahol fontos a megjelenés, képviselni kell a céget, sok emberrel kell foglalkozni, és rajtunk múlik a cég megítélése.

Érdekes: Feltöltött önéletrajz – Mire jó?

Ha rossz minőségű vagy sokat mutató fényképet helyeztünk el az önéletrajzunkban, akkor sem számíthatunk sok jóra. A nagyon jóindulatú fejvadászok jelezni fogják, cseréljük ki, ha szerencsénk van. De inkább előzzük ezt meg, és ellenőrizzük a fényképünket az alábbi kritériumok alapján:

  • Igazolványkép-szerű
  • Elég bizalomgerjesztő-e a kinézetünk rajta
  • Megfelel-e öltözékünk az “üzleties” kifejezésnek
  • Elég szolid-e a sminkünk
  • Profi/félprofi fotónak tűnik-e
  • Kerültük a “selfie” beállítást

Ha mindenre igennel feleltünk, akkor fellélegezhetünk, rendben van a fényképünk.

 

Tudni kell, hogy a HR-eseknek nem az a célja, hogy belénk kössenek. De a sok jelentkező közül sokszor van lehetőségük válogatni, és egyszerűbb, ha nem hagyunk magunkon, illetve önéletrajzunkban olyan felületet, amely kifogásolható lehet. Az önéletrajzok tehát nem végzik a kukában, és a legfontosabb még mindig a szakmai hozzáértés egy pozíció betöltésénél. De ha megfogadjuk a fentebb említett tanácsokat, növeljük az esélyeinket az önéletrajz által egy jobb állásra.

 

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.