Külföldi munka: A kék gallér mellett megjelent a fehér

by | febr 9, 2016 | Hírek

Kulfoldi-munka-kek-galler-mellett_150x150Akit foglalkoztat a külföldi munkavállalás gondolata, bizonyára érdeklődött már más országban élt, vagy élő ismerősei körében a tapasztalatokról, vagy ismerősök hiányában böngészett már a témával kapcsolatos fórumokat. 

A „nyelvtudás nélkül kijöttem és azonnal meggazdagodtam” kétes igazságtartalmú siker sztoriktól eltekintve megfigyelhető, hogy a nyilatkozók szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy egy idegen országban való munkavállalással egy ideig alább kell adni az igényeinkből, és elvárásainkból: be kell illeszkedni egy eddig ismeretlen kultúrába, új környezetbe, idegenekkel kell osztozni adott esetben a szálláson.  Arról nem is beszélve, hogy kezdetben nem a végzettségünknek megfelelő állást fogunk kapni, főleg akkor nem, ha a diplomások vagyunk.

Lassan 12 éve vagyunk már tagjai az Európa Uniónak. Cégünk szinte a kezdetektől külföldi munkaközvetítéssel foglalkozik, láttuk és látjuk, hogy a munkaerőpiaci igények, a munkavállaláshoz szükséges feltételek, illetve a munkavállalók motivációja hogyan változik, alakul az évek során.

Ebben az elmúlt, EU csatlakozás utáni időszakban a diplomásoknak (és itt kivételt képeznek egyes egészségügyi és mérnöki állások) nagyon kevés esélyük volt arra, hogy egyből a saját szakmájában tudjanak munkát vállalni külföldön. Azoktól a szerencsésektől eltekintve, akik olyan multinacionális vállalatoknál dolgoztak, melyeknek külföldön is volt telephelye, és át tudtak kerülni a cégen belül egy másik országba, gyakorlatilag lehetetlen volt azonnal a diplomának megfelelő állást kapni.

A diplomások is leginkább az úgymond „bárki által betölthető”, végzettséget, de tapasztalatot sem feltétlenül igénylő állásokra pályázhattak, minimálbéres fizetésért, például a vendéglátó-ipar és a logisztika területén. Ezekhez a pozíciókhoz szinte az egyetlen feltétel, hogy meglegyen a legalább társalgási szintű nyelvtudás. Természetesen így is megérte belevágni, legalább átmenetileg, hiszen az itthoni fizetésüket és megtakarítási lehetőségeiket is ez a kereset jóval meghaladta.

A tavalyi évtől kezdődően megfigyelhető, hogy a külföldi munkáltató cégek már nem várnak el a munkavállalótól külföldi, elsősorban az ő országukban szerzett tapasztalatot ahhoz, hogy alkalmazzák őket.

Az állások betöltéséhez kiváló nyelvtudás szükséges, a végzettség mellett, nyilván, viszont elfogadják az itthon szerzett munkatapasztalatot is.

Németországban, Ausztriában, Svájvban eddig is volt érdeklődés a munkaerőpiacon szellemi munkaerő iránt, viszont ez kizárólag egészségügyi és mérnöki területén volt jellemző. Orvosokat, szakorvosokat közvetítettünk partnereinkhez. A tavalyi évben viszont kaptunk már megkeresést SAP ügyintéző és lottózó-pénztáros munkakörre is.

Ami viszont ennél is jelentősebb változás volt, hogy angol nyelvterületen is megnőtt a kereslet a képzett munkaerő iránt.  2015 óta mérnököket, magasabban képzett tecnikusokat, informatikusokat alkalmazni kívánó cégek fordulnak hozzánk és számos sikeres közvetítésünk volt és van folyamatban már ezekre a pozíciókra is, főként az Egyesült Királyságban. A kereskedelemben is megnyílt a lehetőség: boltvezető, ügyintéző munkakörre lehetett jelentkezni.

Ez véleményünk szerint egy óriási és régóta várt előrelépés, és nagyban megkönnyítheti a diplomával rendelkezők és abban tevékenykedők jövőjét (nem utolsósorban anyagilag is), amennyiben külföldön képzelik el azt.

Nézz körül az Euwork állásajánlatai között! >>

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!