Külföldi munka: A kék gallér mellett megjelent a fehér

by | febr 9, 2016 | Hírek

Kulfoldi-munka-kek-galler-mellett_150x150Akit foglalkoztat a külföldi munkavállalás gondolata, bizonyára érdeklődött már más országban élt, vagy élő ismerősei körében a tapasztalatokról, vagy ismerősök hiányában böngészett már a témával kapcsolatos fórumokat. 

A „nyelvtudás nélkül kijöttem és azonnal meggazdagodtam” kétes igazságtartalmú siker sztoriktól eltekintve megfigyelhető, hogy a nyilatkozók szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy egy idegen országban való munkavállalással egy ideig alább kell adni az igényeinkből, és elvárásainkból: be kell illeszkedni egy eddig ismeretlen kultúrába, új környezetbe, idegenekkel kell osztozni adott esetben a szálláson.  Arról nem is beszélve, hogy kezdetben nem a végzettségünknek megfelelő állást fogunk kapni, főleg akkor nem, ha a diplomások vagyunk.

Lassan 12 éve vagyunk már tagjai az Európa Uniónak. Cégünk szinte a kezdetektől külföldi munkaközvetítéssel foglalkozik, láttuk és látjuk, hogy a munkaerőpiaci igények, a munkavállaláshoz szükséges feltételek, illetve a munkavállalók motivációja hogyan változik, alakul az évek során.

Ebben az elmúlt, EU csatlakozás utáni időszakban a diplomásoknak (és itt kivételt képeznek egyes egészségügyi és mérnöki állások) nagyon kevés esélyük volt arra, hogy egyből a saját szakmájában tudjanak munkát vállalni külföldön. Azoktól a szerencsésektől eltekintve, akik olyan multinacionális vállalatoknál dolgoztak, melyeknek külföldön is volt telephelye, és át tudtak kerülni a cégen belül egy másik országba, gyakorlatilag lehetetlen volt azonnal a diplomának megfelelő állást kapni.

A diplomások is leginkább az úgymond „bárki által betölthető”, végzettséget, de tapasztalatot sem feltétlenül igénylő állásokra pályázhattak, minimálbéres fizetésért, például a vendéglátó-ipar és a logisztika területén. Ezekhez a pozíciókhoz szinte az egyetlen feltétel, hogy meglegyen a legalább társalgási szintű nyelvtudás. Természetesen így is megérte belevágni, legalább átmenetileg, hiszen az itthoni fizetésüket és megtakarítási lehetőségeiket is ez a kereset jóval meghaladta.

A tavalyi évtől kezdődően megfigyelhető, hogy a külföldi munkáltató cégek már nem várnak el a munkavállalótól külföldi, elsősorban az ő országukban szerzett tapasztalatot ahhoz, hogy alkalmazzák őket.

Az állások betöltéséhez kiváló nyelvtudás szükséges, a végzettség mellett, nyilván, viszont elfogadják az itthon szerzett munkatapasztalatot is.

Németországban, Ausztriában, Svájvban eddig is volt érdeklődés a munkaerőpiacon szellemi munkaerő iránt, viszont ez kizárólag egészségügyi és mérnöki területén volt jellemző. Orvosokat, szakorvosokat közvetítettünk partnereinkhez. A tavalyi évben viszont kaptunk már megkeresést SAP ügyintéző és lottózó-pénztáros munkakörre is.

Ami viszont ennél is jelentősebb változás volt, hogy angol nyelvterületen is megnőtt a kereslet a képzett munkaerő iránt.  2015 óta mérnököket, magasabban képzett tecnikusokat, informatikusokat alkalmazni kívánó cégek fordulnak hozzánk és számos sikeres közvetítésünk volt és van folyamatban már ezekre a pozíciókra is, főként az Egyesült Királyságban. A kereskedelemben is megnyílt a lehetőség: boltvezető, ügyintéző munkakörre lehetett jelentkezni.

Ez véleményünk szerint egy óriási és régóta várt előrelépés, és nagyban megkönnyítheti a diplomával rendelkezők és abban tevékenykedők jövőjét (nem utolsósorban anyagilag is), amennyiben külföldön képzelik el azt.

Nézz körül az Euwork állásajánlatai között! >>

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.