Hagyományos önéletrajz kisokos: minta és tudnivalók

by | júl 31, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

Mi az a hagyományos önéletrajz, és hogyan kell ilyet írni? Itt megmutatjuk, letölthető mintával együtt!

Bár nagy valószínűséggel, ahogy napjainkban egyre népszerűbbé válnak a különböző grafikai megoldásokkal létrehozott önéletrajzok, a jövőben az amerikai típusú és Word-dokumentumban megszerkesztett önéletrajzokat fogjuk “hagyományosnak” hívni, egyelőre ez alatt a kifejezés alatt az esszé formájában megírt (esetleg kézzel írt) önéletrajzokat értjük.

Milyen egy hagyományos önéletrajz?

A hagyományos önéletrajz legfontosabb jellemzője, hogy bekezdések építik fel, melyek kerek, egész mondatokból állnak. Egy bekezdés nagyjából egyenlő egy amerikai típusú önéletrajzban található szekcióval (például korábbi munkatapasztalat, iskolázottság, stb.).

Egy adott bekezdést egy tételmondat, egy kijelentés nyit – ezt követ egy kifejtés, részletezés, ahol elmondod, mit jelent az adott dolog, miért fontos, mit tanultál például egy iskolában, milyen tapasztalatokat szereztél egy munkahelyen, stb.

Amiknek érdemes benne lenniük egy hagyományos önéletrajzban:

  • Személyes háttered: hol születtél, hol élsz most, mikor születtél, stb.
  • Milyen területen dolgozol/dolgoztál legutóbb, mi (volt) a pozíciód
  • Tapasztalatok:
    • Milyen munkahelyeid voltak eddig (cégnév + pozíció neve)
    • Milyen feladataid voltak
    • Milyen gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtál munkavégzés közben
    • Mik voltak a céljaid a munkahelyen, ezekből miket sikerült elérni
    • Hogyan viselkedtél abban a környezetben, mit találtál pozitívnak, mit negatívnak
    • Milyen képességeid, milyen tulajdonságaid, milyen képesítéseid tudtad kihasználni munka közben
  • Iskolák, végzettségek:
    • Milyen iskolákba jártál (intézmény neve)
    • Milyen végzettséget adott egy bizonyos intézmény? Középfokú? Szakirányú középfokú? Érettségi? Szakma? OKJ? Diploma? Esetleg, egyéb oklevél?
    • Milyen osztályba/szakra jártál?
    • Középiskolát akkor érdemes megadni, ha az a legmagasabb iskolai végzettséged, vagy ha különleges osztályba (például két tanítási nyelvű osztály) jártál!
  • Milyen egyéb képességeid vannak? (pl. nyelvtudás, Photoshop használat, Office ismeret, adatbázis kezelés, stb.)
  • Milyen nem szorosan szakmához kötődő tulajdonságokkal (“soft skills”) rendelkezel? (pl. vezéregyéniség, csapatjátékos, jó íráskészség, monotonitástűrés, multitasking, rugalmasság, stb.)
  • Hobbi, szabadidős elfoglaltságok
  • Elérhetőségeid (telefon, e-mail)

Figyelj arra, hogy a bekezdések legyenek arányosan hosszúak!

A hagyományos önéletrajz kifejezést gyakran hozzák összefüggésbe a kézzel írt önéletrajzzal, holott attól, hogy esszé-formátumú, még nem feltétlen kell kézzel írni, ugyanúgy meg lehet szerkeszteni egy számítógépes szövegszerkesztőben, mint bármilyen másik önéletrajzot.

Gyakran ismételt kérdések az önéletrajzokról! A legfontosabb infók egy helyen, ide kattintva!

Mire figyelj hagyományos önéletrajz írásakor?

Amire mindenképp fontos odafigyelni, mert sokat elárulhat mind a figyelmesség és precizitásról, mind pedig a kulturáltságról, az a nyelvhelyesség és helyesírás. Ha egy szó helyesírásában bizonytalan vagy, nézz utána az interneten, vannak erre szakosodott oldalak. Ráadásul, ma már alig lehet olyan szövegszerkesztőt találni, ahol nincsen helyesírás ellenőrző – ha neked van ilyened, kapcsold be, használd! Mivel a toborzók is tudják, hogy legtöbbször a gép is automatikusan ellenőrző a helyesírást, ezért annál inkább erősebb lesz az illúzióromboló hatás, ha mégis ott éktelenkedik egy hiba.

Mindenféle helyesírás ellenőrző meg egyéb segédlet ellenére, nem árt, ha legalább egyszer “kézileg” is ellenőrződ a szöveget saját magad: gyakori az olyan véletlen félregépelés, amikor a billentyűk rossz lenyomása miatt még értelmes szó jön ki – így pedig nem jelzi hibának a szövegszerkesztő -, viszont jelentésében abszolút nem passzol a szövegbe. Hasonló dolog működik az egybe- és különírt szavaknál, gyakran ezek is értelmesek önmagukban, mindkét esetben, viszont nem mindegy, hogy az adott szövegben melyiket használod.

Attól, hogy egy hagyományos önéletrajz nem annyira kategorizált és vázlatpontokra szedett, mint egy amerikai típusú, még fontos, hogy ne legyen az egész egy összefolyó szöveg!

Figyelj arra, hogy logikai, gondolati váltások mentén legyenek meg a szükséges sortörések, ha pedig teljesen témát váltasz, új bekezdésbe írd!

Az sem jó, ha rövid tőmondatokból áll, és az sem, ha egy nyakatekert körmondat az egész. Egy szofisztikált, komplex megfogalmazás szakmai és intelligens hangulatot kelt, viszont nem érdemes annyira túlzásba vinni, hogy csak több olvasás után legyen értelmezhető a szöveg. A nagyon rövid, néhány szavas tőmondatok pedig épphogy nem túl sok kifinomultságról árulkodnak.

Egyes szám első személyben írj! Amerikai típusú önéletrajznál általában nem kell névmásokat használni, hiszen többnyire nem szerepelnek benne egész mondatok, viszont a hagyományos önéletrajzoknál a mondatok miatt kikerülhetetlenek a névmások. Az egyes szám harmadik személyben (E/3) történő fogalmazás nagyon erőltetett, mű hatást kelt, hiszen olyan, mintha kívülállóként beszélnél magadról. Sokkal természetesebb és őszintébb, ha E/1-ben írsz.

Ha esetleg kézzel kell megírnod, ügyelj a külalakra – fontos, hogy más számára is olvasható legyen, ne csak számodra! Ahhoz, hogy valóban esztétikus külleme legyen az önéletrajzodnak, mindig figyelj rá, hogy rendezetten írj! A sorok legyenek egyvonalban, hagyj köztük és a szavak közt nagyjából mindig ugyanannyi távolságot, tartsd a betűméretet is, stb.

Kíváncsi vagy, mik a leggyakoribb önéletrajz-hibák napjainkban? Kattints ide, mutatjuk!

Letölthető minta

A hagyományos önéletrajz minta letöltéséhez kattints ide!

Hagyományos önéletrajz előnyei-hátrányai

Előnyök:

  • Szóhasználat és nyelvtani igényesség olyan dolgokat árulhat el a jelentkezőről, amiket egy más típusú önéletrajz nem
  • Időt és energiát kell belefektetni, azaz, a munkáltató látja, hogy a jelentkező már az elejétől fogva képes tenni azért, hogy megkapja az állást, és nem csak egy általános CV-t küld el mindenhova.
  • Jól ki lehet fejteni, meg lehet magyarázni az önéletrajzban szereplő részeket, elemeket – egy amerikai típusú önéletrajz például eléggé a felsorolásra, vázlatolásra, tényekre alapul, abban az esetben kevesebb az esély erre.
  • Látszik, mi az, ami fontos Neked. A munkaadó látja, mi az, amiről többet írtál, vagy mi az, amiről lelkesebben fogalmaztál, mint a CV-dben szereplő többi dologról.

Hátrányok:

  • A munkavállaló szempontjából megsokszorozná az álláskeresés egyébként is gyakran hosszas folyamatának idejét, ha külön minden pozícióra egy több oldalas szöveges dokumentumot kellene beadni.
  • A munkaadó szempontjából is jelentősen megnöveli az időt, amíg a toborzó kolléga több, hosszú szöveget olvas át, ahelyett, hogy jobban áttekinthető CV-ket olvasna.
  • Még egy remekül megformázott hagyományos önéletrajz (nem beszélve arról, hogy nem mind remekül formázott) sem lesz annyira letisztult, esztétikus és átlátható, mint például egy amerikai típusú.
  • Gyakran kézzel írva kérik, ezért hátrányban indulnak a nem esztétikus kézírással rendelkezők.
  • Azt éreztetheti, hogy a munkáltató a múltban ragadt, nem tud haladni a korral.
    • Ez annyiból kétélű téma, hogy – bár ez a ritkábbik eset -, de van néhány munkahely, melyek frissek és modernek, és forradalmi újításként fogják fel, hogy a rengeteg amerikai típusú CV-t kérő lehetőség helyett ők inkább valamiféle szöveges bemutatkozást kérnek (általában ezek a cégek nem hagyományos/kézzel írt bemutatkozás ként utalnak erre, hanem “bemutatkozás” vagy “esszé” címszóval nevezik meg).

Készen állsz önéletrajzot írni, vagy esetleg már el is készült új CV-d? Akkor itt az idő, hogy megtaláld álmaid állását! Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.