Önéletrajz írás lépésről lépésre

by | aug 16, 2021 | Önéletrajz és motivációs levél

Egy kolléganőm szerint az önéletrajz olyan, mint a lecsó: nincsen belőle „A” recept. Sokan, sokféleképpen készítik és persze mindenki esküszik rá, hogy az övé az igazi. Természetesen az alap mindenhol ugyanaz, de a hozzávalókban – ha a minimál receptet tovább gondoljuk – már eltérnek a vélemények.

Ilyen az önéletrajzírás is. Van, aki az egyoldalast tartja jónak – „úgysem olvassák el a HR-esek” alapon -, míg mások két oldalban határozzák meg a maximálisan ajánlható terjedelmet, hogy kiférjenek a pozíciókhoz tartozó feladatok. Ez utóbbi csoporthoz tartozom én is. A kell fénykép / nem kell fénykép kérdése is örök, aminél egyszerű a válasz: amit a hirdető kér. Ha fényképes önéletrajzzal lehet megpályázni a pozíciót, akkor szükséges lesz egy jó minőségű, nem 5 GB-os, igazolványkép jellegű fotó – HR-esként ezzel kapcsolatban külön tudnék írni egy cikket. Viszont, ha nincs benne külön, akkor kép nélkül is el lehet küldeni az önéletrajzot.

Aztán itt van a dizájn, hogy kitűnjön ki a többi közül. Én, aki a karrier coaching mellett foglalkozom munkaerő-közvetítéssel és fejvadászattal is, már annak is örülök, ha egy jól szerkesztett – tudom, lehet pdf. formátum is, abban nem látszik -, a lényeges információkat tartalmazó, netán láthatóan a megpályázott pozícióra írt önéletrajzzal találkozom mindenféle trendi dizájn nélkül. Persze, külalak szempontjából egy marketinges pozíciónál más az ideális, mint egy mérnöki állásnál, de fontos az, hogy a szépség ne menjen a könnyen olvashatóság és a tartalom kárára.

De nézzük is, mire gondolok. Az első sor kiemelve, középre igazítva nem az „Önéletrajz”, hanem a neved, mert mindenki tudja, hogy mit olvas, a könyvre sem írják rá, hogy könyv, hanem a címét. Az pedig a neved.

Ezt követik az Elérhetőségek, ahol nincs szükség sem a születési dátumra, sem a lakcímre – a családi állapotról, gyermekek számáról, nevükről nem is beszélve -, mert egyik sem olyan információ, amelynek befolyásolnia kellene a pályázatot. A lakcím viszont, abban az esetben, ha a leendő munkáltató közel van, akkor lehet előny.

E-mail címben, mint pl. nev.nev@gmail.com – a freemail és citromail helyett jobban néz ki a gmail, esetleg a yahoo a név valamilyen verziójával -, a beceneveket és vicces előtagokat érdemes elhagyni. Nem tűnik humorosnak egy új pozícióra pályázva. Ezt követi a mobilszám és a Linkedin profil linkje – ez utóbbi persze, csak, ha van -, mert egy jól megírt és rendszeresen karbantartott profil „életben” tartja az önéletrajzot még évekkel később is, ha már látszik, hogy régebbi a CV, egy kattintással meg lehet nézni a potenciális jelölt aktuális munkahelyét, pozícióját.

Munkatapasztalatokat érdemes úgy megírni, hogy egyrészt a pozíció leírásban megtalálható feladatok/elvárások „visszaköszönjenek” a felsorolásban. Persze nem kimásolni kell őket, hanem a saját szavaiddal megfogalmazni szakmai tapasztalataidat. Másrészt pedig jó, ha mindezt eredményekkel támasztod alá, hiszen akkor látja a HR-es, vagy a leendő munkáltató, hogy azon kívül, hogy már végeztél hasonló feladatokat, azt milyen eredménnyel tetted. Ha egy cégen belül több pozíciót is betöltöttél, azokat érdemes így leírni, hogy látható legyen a szakmai előrelépés, ami egy karrier út esetében egy munkahelyen történő fejlődés eredményeként látható rögtön.

Végzettségeknél a klasszikus iskolákat, de nem az általánost, hanem a középiskolákat, felsőfokú végzettségeket, főiskolákat és egyetemeket érdemes feltűntetni a végzettség megnevezésével, de az ott tanult tantárgyak, vagy a diploma témája – ha csak az utóbbi nem kapcsolódik közvetlenül a betöltendő pozícióhoz -, már nem szükséges.

A Tréningek, tanfolyamok alatt pedig azokat a képzéseket érdemes felsorolni, melyek rövid ideig tartó, szakmai-, vagy személyiségi fejlődésedet segítették, pl. egy újabb szoftver használatának megtanulása, vagy egy kommunikációs- és konfliktuskezelési tréning. Ha tudod, hogy nagyon ismert és elismert az intézmény, ahol a képzést végezted, akkor azt is érdemes feltüntetni.

A Nyelvtudás kiemelése mindig fontos, itt érdemes mellőzni az Europass önéletrajzok táblázatait, egyszerűen az alap – társalgási – középfok – folyékony/tárgyalási – anyanyelvi szintek valamelyikét beírni és kiegészíteni azzal, ha az szakmai nyelvtudást takar, vagy esetleg passzív, mert az utóbbi időben nem használtad.

Az Egyéb részhez kerülnek az IT tudás, ami természetesen leginkább az MS Office ismereten kívüliek, minden szoftver, melyet az eddigi munka során használtál, Emellett a jogosítvány, esetleg valamilyen egyéb információ, pl. jótékonysági szervezet tagság jöhet még ide.

Én utolsónak javasolni szoktam az Érdeklődési kört feltüntetni, ami igazából semmi más, csak egy kis hozzáadott emberi információ, amely kiegészítheti az önéletrajzban eddig felsorolt információkat olyanokkal, melyek hozzá tehetnek a pályázathoz. Pl,. ha valaki focizik, akkor lehet jó csapatjátékos, ha pedig futott maratont, akkor pedig célorientált és kitartó.

Ha mindez megvan, akkor jöhet a dizájn. Na meg maga az álláskeresés.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.