9+1 extra lépés: Ezeket tartsd be, amikor állásra jelentkezel

by | nov 21, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt-3

Amikor azt mondom, hogy érdemes pozícióra szabni az önéletrajzot, akkor nem arra gondolok, mint, ahogy ezt egy ügyfelem csinálta, akinek annyira megtetszett egy álláshirdetés, hogy több órát is eltöltött azzal, hogy CV-jét “Pályázattá” alakítsa. Amikor ezt hallottam, jeleztem neki, hogy felesleges ennyi időt szánni egyetlen állásra, ezen idő alatt többre is elküldhette volna az anyagát.

állásra jelentkezés

Így jelentkezz a kiszemelt állásra

Hogy mik is azok a csiszolások, illetve az a kommunikáció, amivel célt érhetsz a pályázatoddal? Ha már megvan az alap önéletrajzod, akkor a következő lépéseken érdemes végig menned:

    1. Tudd meg a kiválasztásért felelős személy nevét

    Végy egy csipetnyi bátorságot, és hívd fel a cégnél azt a személyt, aki a kiválasztásért felelős, és kérdezd meg tőle, hogy mikorra várható az interjú. Ezzel egyszerre meg lesz a név, akinek tudod címezni az e-mailed, illetve tudni fogod, hogy mennyi idő múlva számíthatsz a bemutatkozási lehetőségre.

      2. Légy alapos, amikor az állásra jelentkezel

      Olvasd át még egyszer az álláshirdetést, hogy mi is pontosan az elvárás a sikeres jelölttel szemben, illetve mit is kell küldened a pályázatban (fényképes vagy “sima” önéletrajz, motivációs levél, magyarul és vagy angolul stb.). Ahogy egy kolléganőm fogalmazta, a hirdetés végén lévő 2 sorban írják le a pályázó “házi feladatát”.

      3. Keltsd fel a HR-es érdeklődését

      Ennek megfelelően írd meg a kísérő levelet. Ez nem más, mint az e-mailben a csatolt dokumentumok mellé írt pár sor. Ebben kiemelhetsz három olyan dolgot, legyen az szakmai tapasztalat, szakirányú végzettség, vagy kompetencia, ami relevánssá tesz téged a pozíció betöltésére, és felkelti a HR-es érdeklődését az önéletrajzod tüzetesebb elolvasására.

      4. Az önéletrajzban is nevezd meg a megpályázott pozíciót

      Az önéletrajzba az Elérhetőségek és a Szakmai tapasztalat közé tegyél be még két részt: az egyik a Megpályázott pozíció, ahol beírod az áhított pozíció elnevezését, így látható lesz, hogy ez kifejezetten arra készült, valamint egy Szakmai célt, ahol egy mondatban ismét kiemelsz tapasztalatot, nyelvtudást vagy személyiségjegyet, amit hasznosítani tudnál, ha téged választanak.

      5. Emeld ki a releváns eredményeket

      A Szakmai tapasztalatnál a releváns feladatokat vedd előre, melyek felsorolását egészítsd ki azok elvégzésével elért eredményekkel. Ez egy olyan információ, ami igazán kiemelheti az önéletrajzod a többiek közül, mert legtöbben csak általánosan megfogalmazott felelősségi köröket írnak le.

      6. Előzd meg a kérdéseket, adj meg minden információt

      A Végzettség, Tréningek / Tanfolyamok / Nyelvtudás / Egyéb és Hobbi pontokat is töltsd fel a megfelelő információkkal, hogy aztán a kiválasztással foglalkozó szakembernek ne is legyen kétsége afelől, hogy felhívjon-e egy interjú időpont egyeztetésre.

      7. Aktualizáld az elérhetőségedet

      A legelején, az Elérhetőségeknél írd bele az aktuális mobilszámod, hogy legyen, amin ezt közli veled.

      8. Legyél alapos, de ne ereszd bő lére

      Mindez férjen bele maximum 2 oldalba!

      9. Külön dokumentumként csatold a motivációs levelet

      Amennyiben kérnek, írj egy Motivációs levelet, amit aztán egy külön dokumentumként tudsz csatolni az e-mailben. Ez nem más, mint egy üzleti levél formátumban megfogalmazott információ arról, hogy egyrészt a cég miért lehet motivált, hogy téged alkalmazzon, illetve neked miért lenne az a pozíció egy következő lépés a szakmai karrieredben. (Ha ezzel kapcsolatban szeretnél kérni egy anyagot, akkor kérlek, hogy írj a szeman.zoltan@karrier-coach.hu e-mail címre és küldöm)

      Érdeklődj bátran a kiválasztási folyamatról

      Ha mindez kész, akkor elküldheted az e-mailt, és joggal várhatod, hogy keresni fognak a megbeszélt héten. Ha ezt mégsem tennék, akkor a rákövetkező héten fel lehet hívni az 1-es pontban megszerzett kontaktot érdeklődve, hogy hol tart a kiválasztási folyamat, hogy tudj róla, ha csúszás van, vagy esetleg más forrásból már betöltötték a pozíciót.

      +1 tipp, amit érdemes betartani állásra való jelentkezéskor

      Ami még fontos, hogy az álláshirdetés szövegét másold ki egy Word dokumentumba, és az arra küldött CV-vel együtt mentsd le egy mappába, mert lehet, hogy amikor behívnak interjúra, akkor már nem lesz fent, és úgy nehezebb lesz felkészülni a felvételi beszélgetésre.

      Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

      Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

      Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.