Nem hívnak interjúra! – gyakori önéletrajz hibák és javaslatok

by | dec 5, 2022 | kiemelt-4, Önéletrajz és motivációs levél

Egy önéletrajz nem más, mint a szakmai énképünk tükre! Ha nem vagyunk tisztában magunkkal, nem tudjuk felsorolni az általunk elvégzett feladatokat és azok eredményeit, és nem megfelelően pozícionáljuk magunkat – nem, nem felfelé, hanem sajnos jellemzően inkább lefelé (!) – akkor a HR-es az önéletrajz hibák sokaságával fog találkozni, és nem lesz sikeres a pályázat.

önéletrajz hibák

A gyakori önéletrajz hibák elkerülése

Az álláskeresés azon részét, hogy érdemes azt személyesíteni, azaz kontaktot keresni a hirdetést feladónál, legyen az egy munkaerő-közvetítő vagy maga a munkáltató, az egy másik cikk témája volt, most kifejezetten az önéletrajz pontjait nézzük meg, hova és mit is érdemes írni ahhoz, hogy a CV-nkkel elérjük a célunkat, azaz behívjanak interjúra.

    Nézd meg alaposan, hogy mit kérnek a jelentkezéskor

    Első és legfontosabb: az álláshirdetés végén található, általában 2 sorban írják meg a pályázó “házi feladatát”, azaz, hogy mit is kérnek pontosan a leendő kollégától. Kell-e fényképes önéletrajz, szükséges-e motivációs levél, illetve a kért dokumentumokat csak magyarul, vagy angolul – esetleg más nyelven – is be kell-e küldeni. Nem kizáró ok, ha valaki olyan helyre is küld motivációs levelet, ahova nem kérnek, vagy tesz fényképet a CV-re, ami nem volt előírás, de érdemes odafigyelni, mert felesleges időt tölteni egy motivációs levél megírásával, ha nem szükséges.

      Az olvashatóság fontosabb a külcsínnél

      Néhányan, karrier tanácsadók egy találkozón arról beszélgettünk, hogy mik is az önéletrajz trendek az adott évben. Többen az Interneten fellelhető sablonokat említették a mostanában ajánlhatónak, míg mások a saját, de hasonlóan dizájnos, a többi CV közül kitűnő formát.

      Én, aki a karrier coaching mellett foglalkozom munkaerő-közvetítéssel és fejvadászattal is, már annak is örülök, ha egy jól szerkesztett – tudom, lehet pdf. formátum is, abban nem látszik -, a lényeges információkat tartalmazó, netán láthatóan a megpályázott pozícióra ráírt önéletrajzzal találkozom mindenféle trendi dizájn nélkül. Persze, külalak szempontjából egy marketinges pozíciónál más az ideális, mint egy mérnöki állásnál, de fontos az, hogy a szépség ne menjen a könnyen olvashatóság és a tartalom kárára.

      A tipikus önéletrajz hibák egyike: elérhetőség hiánya

      Tudom, nem ez a legkomplikáltabb rész, de meg kell említenem, hogy az Elérhetőségekhez – ahol nincs szükség sem a születési dátumra, sem a lakcímre, a családi állapotról, gyerekek számáról, nevükről nem is beszélve -, oda kell írni az e-mail címet valamint a telefonszámot, amin el tudnak érni. Ha ez hiányzik, úgy nehéz lesz interjúra hívni téged, még ha oly’ megfelelő lennél is a pozícióra.

      A dátumok és az eredmények kiemelten fontos információk

      Munkatapasztalatoknál érdemes hónapra pontos évszámot írni, hogy látni lehessen, hogy egy 2016-2017-ig betöltött pozícióban 2 vagy 23 hónapot dolgoztál. Ha nem írod be, az interjún rákérdeznek, és nem jó ott hirtelen összeszedni a gondolataidat, hogy az pontosan mikor is volt.

      Ha a munkahely után csak a pozíció nevét írod be és kihagyod a feladatokat – az azokhoz csatlakozó eredményekről már ne is beszéljünk – megint csak kihagysz egy lehetőséget, hogy bemutasd miért is lennél megfelelő a szakmai tapasztalatod alapján, főleg akkor, ha a pozíciód elnevezése cégspecifikus, azaz csak annál a vállalatnál hívják így, és emiatt a kiválasztással foglalkozó szakember nem lát alkalmasnak és nem hív be interjúra.

      Ha mégis szerepelnek a feladatok felsorolva, akkor előfordul, hogy nem azok a szakszavak, vagy 3 betűs rövidítések szerepelnek benne, mint a hirdetésben. Emiatt érdemes pozícióra szabnod az önéletrajzod, ezzel is segítve a HR-est, aki nem a te területeden szakember, hogy lássa a relevanciát.

      Ha egy cégen belül több pozíciót is betöltöttél, azokat érdemes így leírni, hogy látható legyen a szakmai előrelépés és pozíciónként fejts ki a feladatokat, így a karrier utad esetében az egy munkahelyen történő fejlődés eredményeként látható rögtön.

      A tréningeket és tanfolyamokat se hagyd ki az önéletrajzodból

      Végzettségeknél a klasszikus iskolákat, de nem az általánost, hanem a középiskolákat, felsőfokú végzettségeket, főiskolákat és egyetemeket érdemes feltűntetni a végzettség megnevezésével.

      Ez gondolom egyértelmű, viszont a Tréningek, tanfolyamok alatt ne felejtsd el felsorolni azokat a képzéseket, amelyek rövid ideig tartó, szakmai vagy személyiségi fejlődésedet segítették, pl. egy újabb szoftver használatának betanulása, vagy egy kommunikációs és konfliktuskezelési tréning. Ha tudod, hogy nagyon ismert és elismert az intézmény, ahol a képzést végezted, akkor azt is érdemes feltüntetni.

      A gyakori önéletrajz hibák között szerepel a nyelvtudás szintjének hiánya

      A Nyelvtudás kiemelése mindig fontos, itt érdemes mellőzni az Europass önéletrajzok táblázatait, egyszerűen az alap – társalgási – középfok – folyékony/tárgyalási – anyanyelvi szintek valamelyikét beírni és kiegészíteni azzal, ha az szakmai nyelvtudást takar, vagy esetleg passzív, mert az utóbbi időben nem használtad.

      Minden releváns ismeretet szerepeljen a CV-ben

      Az Egyéb résznél ne hagyd ki az MsOffice-on kívüli IT ismeretedet felsorolni, minden szoftver érdekes lehet, amely mutatja a digitális képességedet.

      A hobbid is sokat elárul rólad

      Én az Érdeklődési kört sem hagynám ki, amely kiegészítheti az önéletrajzban eddig felsorolt információkat olyanokkal, melyek hozzátehetnek a pályázathoz. Pl,. ha valaki focizik, akkor lehet jó csapatjátékos, ha pedig futott maratont, akkor pedig célorientált és kitartó.

      Ha mindez megvan, akkor jöhet a dizájn. Na meg maga az álláskeresés.

      Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

      Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

      Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.