Állás és egyensúly: A felborult egyensúly

by | jún 16, 2023 | Álláskeresési tippek, Élet a munkahelyen, Karriertanácsok, Kiemelt-2

Sok szó esik újabban a munka-magánélet egyensúlyáról, ezért azt javaslom, hogy a szokásos “10 tipp az egyensúly megőrzésére” típusú megközelítés helyett induljunk ki a felborult egyensúly következményeiből.

felborult egyensúly

A felborult egyensúly munka közben és az álláskeresés során is jelen lehet

A stressz ugyebár a szervezet akut élettani válasza az élethelyzetünk megváltozására. Aki épp a laptop felett görnyed, megélheti egy e-mail miatt is. Aki épp állást keres, annak szintén számtalan oka lehet akár folyamatosan halmozni a stresszhatásokat. Főleg, ha közben dolgozik, és néha kap egy kellemetlen e-mailt is.

Amikor felhalmozódik a stressz

A sok kis pillanatnyi stresszhatás pedig idővel összeadódik, és levezetés hiányában felhalmozódik. Élettani alapon. Az egyensúly apránként eltolódik, és végül felborul. Először akut, aztán krónikus rendszerhibák alakulnak ki. A mérgező környezetre néha csak helyváltoztatással érdemes reagálni. Teljesen mindegy, hogy munka vagy magánélet.

Az alkalmazkodás hiányának hatása

Jól látszik, hogy a környezetünk és életkörülményeink sokkal gyorsabban változtak az elmúlt évszázadban, mint ahogyan alkalmazkodni tudunk. Az alkalmazkodás hiánya jól látszik a felborult egyensúly következményein, és a krónikus stresszel összefüggő megbetegedések gyakoriságán 25-65 év között. Ezért egyébként a hatástalan stresszkezelés tréningek éppúgy felelősek, mint egyéni szinten mi magunk is.

Felborult egyensúly: Egészségügyi és életminőségi kihívások a felnőttkorban

Az adat persze csak annyit ér, amennyire érthető.

A döntő többség legyen felnőtt (vagy legalább egyszer elmúlt már 18), dolgozik (vagy úgy tesz, ezért 25 évtől számolok), szép névjegye és azon még szebb titulusa van/lesz. A könnyebb matek kedvéért tegyük fel, hogy 25-99 között egyenletes az eloszlás, a fele nő, a másik fele meg nem (gondolatkísérlet, ilyenkor belefér), és számoljunk 100 fővel.

  • A 100 fő tizede már 25 évesen sem egészséges (10 fő). Leleteket a paplan fölé, főleg az első randin!
  • A 100 fő kétharmada túlsúlyos vagy elhízott (66 fő). ~ 4 fő talán vétlen ebben, de csak mert nagyvonalú vagyok.
  • A 100 fő négyötöde még rendszeres gyógyszerezés nélkül ünnepli az 50-et (75 fő). Most csak az számít, amit orvos írt fel már minimum kétszer.
  • A 100 fő négyötödének érdemes megtervezni a nyugdíjas éveit (80 fő), átlagosan kb 10 évre, aminek a fele még talán napfény, béke, boldogság.
  • A 100 fő harmada tervezzen rövid bakancslistát nyugdíjas éveire (33 fő). 20 fő feleslegesen tervez bármilyet.
  • A 100 fő tizede éli meg egészségesen a 85 éves kort (10 fő). 90 nem.

Nézegesd a számokat kicsit, aztán gondold végig, hogy veled mi a helyzet, biztosan elég egészségesen élsz-e, vagy csak annyira, mint a többiek?

A munkahelyi egészség és siker: Kilépés a betegcsoportból és pozitív változások

Ha épp állást keresel, mindenképp vedd figyelembe ezeket az adatokat az új munkahely keresése, de legkésőbb próbaidőd közben. Ha vezetőként dolgozol, mindenképp gondolkodj el, hogy mit tehetsz a többiekért is.

Jó esetben most lehetőséged van kilépni a betegcsoportból, és választani helyette egy egészséges közösséget. Azt is el bírom képzelni, hogy pont emiatt a cikk miatt nézel majd körbe a munkahelyeden, és veszed észre, hogy a kollégáid egy része már gyógyszerrel a kezében slattyog ebédelni. A kollégáinkon jól láthatjuk, hogy mi vár ránk idővel.

Ha nem tudod megváltoztatni a munkakörülményeidet, pedig mindent megtettél, válts munkahelyet időben.

A számok alapján az igazi siker manapság az, ha eléred a nyugdíjkorhatárt, és közben minden leleted negatív marad.

Évtizedes tapasztalattal rendelkezem a néhány főtől a több ezer munkavállalót foglalkoztató vállalatok stratégiai döntéseinek előkészítésében, üzleti céljainak elérésében. Kutatási területem az egyéni és szervezeti döntéseket meghatározó alapvető emlékezeti és érzelmi rendszerek működése, és ezen keresztül az egészséges egyensúly és teljesítmény diagnosztikája, fejlesztése és helyreállítása. - Pszichológus, vezetési tanácsadó, PhD jelölt, MINDiet

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.