7 hasznos tipp az egyensúly fenntartására

by | máj 25, 2023 | Élet a munkahelyen, kiemelt

A munka és a magánélet összeegyeztetése korunk egyik fontos kihívása. Egyre nagyobb igényünk van rá, hogy a munkában és a magánéletünkben is kiteljesedhessünk. De vajon, hogy tudjuk ezt az egyensúlyt megteremteni és mi történik, ha ez az egyensúly kibillen?

egyensúly

Mentális jól-lét és egyensúly

Ahhoz, hogy életünkben elégedettek legyünk, nagyon fontos a mentális egészségünk. Ennek része az is, hogy fenn tudjuk tartani a munka és a magánéletünk egyensúlyát. Nem lehetünk elégedettek és boldogok, ha úgy érezzük valamelyikből fel kell áldoznunk. Mindkét szerepnek a megfelelő minőségben kell az életünkben jelen lenni. A mentális jól-lét, a mentális egészség olyan foka, melyben tudja kibontakoztatni képességeinket, meg tudunk küzdeni az élet nehézségeivel, hatékonyan tudunk dolgozni és hozzájárulni a közösség életéhez. (WHO) Nagyon fontos tehát, hogy ne legyünk magányosak, rendezett legyen a magánéletünk, mellette pedig hasznosnak érezzük magunkat a munkánkban. Érjünk el benne sikereket, előrelépést.

Nehéz az egyensúly fenntartása

Az egyensúly megteremtése az életünkben viszont nem is olyan egyszerű. Ebben a felgyorsult társadalomban, ahol folyton sietünk valahová, állandóan ingerek és feladatok várnak ránk, néha elfelejtünk megállni és körbenézni, hogy jó helyen vagyunk -e. Emiatt a mérleg könnyen kibillen, vagy a munka, vagy a magánélet irányába. Az első lépés ennek kijavítására, ha felismerjük, hogy felborult az egyensúly.

A karrierista

A munka fontos része az életünknek. A benne megélt sikerek boldogabbá és magabiztosabbá tesznek bennünket. Viszont könnyen túlzásba eshetünk: kihagyhatunk fontos családi pillanatokat, elveszíthetünk barátságokat, kapcsolatokat. Nem lesz időnk pihenni, kikapcsolódni, élményeket szerezni, párkapcsolat kialakítani, gyermeket nevelni. Egyik pillanatról a másikra válhat a csillogó karrierünk mellett a magánéletünk kudarccá. Boldogtalanná és magányossá tehet.

A családnak alárendelve

A véglet másik oldala, amikor valaki a magánélet oltárán áldozza fel a karriert. Ez különösen a családanyák jellemző problémája. Bár a férfiak esetében is egyre nagyobb elvárás, hogy részt vegyenek a háztartásban és a gyermekek nevelésében, még mindig az a jellemző, hogy otthon a nőre több teher hárul. A gyermekvállalás kiszakítja a nőket a munka világából – rövidebb vagy hosszabb időre-, ami hátrányt jelent anyagi és előmeneteli szempontból egyaránt.

A két véglet között

Legtöbben azért a két véglet között igyekszünk elhelyezkedni Hiszen a családdal töltött meghitt pillanatok és a munkában elért sikerek együtt tesznek minket boldoggá.

De akkor hogyan tartsunk egyensúlyt? Íme 7 tipp a munka és a magánélet összehangolására!

1. Időbeosztás: Az időnk megtervezése nagyon fontos és hatékony lépés. Gondoljuk végig, hogy:
– mik azok a feladatok, amik prioritást élveznek/ igazán fontosak?
– Melyek egy átlagos hét feladatai?
– Milyen feladatokat lehet megszüntetni, vagy az idejüket csökkenteni? (pl. házimunka felosztása, online bevásárlás, túl sok közösségi média használat, értelmetlen találkozók stb.).

2. Feltöltődés: Hagyjunk időt a pihenésre! Mind a munka, mind a családi élet szempontjából fontos az Én-idő. Amikor saját magunkkal és a saját feltöltődésünkkel foglalkozhatunk. A stressz levezésével, a kikapcsolódással, az új élményszerzéssel boldogabbá és energikusabbá válhatunk!

3. Tartsuk a határokat: A munkahely szóljon a munkahelyi kihívásokról, ne vigyük be a magánéleti problémákat! Szabadidőben pedig ne foglalkozzunk munkahelyi nehézségeinkkel. Ne vigyük haza a munkát! Próbáljuk meg gondolatainkból kizárni és a családi kötelékeket élvezni. Másnap pedig megújult erővel kezdhetjük újra a feladatainkat.

4. Munka élvezete: Minden munka tartogat kihívásokat és stresszt, nem mindegy azonban, hogy ezt hogy éljük meg. Találjuk meg azt a formát, amit élvezünk és szeretünk csinálni! Ne féljünk váltani és tanulni! Ne adjuk fel az önmegvalósítást és merjünk fejlődni!

5. Minőségi kapcsolatok: A minőségi kapcsolatok nagyon fontosak az életünkben. Segítenek megbirkózni a stresszel, kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá tesznek. A munka mellett tehát ne felejtsünk el időt szánni a barátokra, családra. Legyen időnk ismerkedni!

6. Pénzügyek átgondolása: “A pénz nem boldogít.” Igazi közhely, de azért van benne némi igazság. Boldogok lehetünk egy luxus nyaralás, vagy egy vadiúj autó nélkül is. Ha azonban a kimerülésig hajszoljuk magunkat, azzal ártunk mindkét oldalnak. A munkahelyen és a magánéletben is hibákat követhetünk el.

7. Sport, mentálhigiénés jól-lét alapja: a testmozgás élénkíti a lelket és a szellemet. Kutatások bizonyítják, hogy a sport jó hatással van a stresszre, a szorongásra, építően hat a szellemi munkára. Kiszakítja gondolatainkat a mindennapi problémákból és lehetőséget ad a minőségi kikapcsolódásra.

Mindezek tehát nagyban hozzájárulnak mentális egészségünk megőrzéséhez, szellemi és fizikai frissességünk megtartásához. Segítenek megtalálni a középutat a munka és a magánélet világában.

Álljunk meg hát, és nézzünk körül, hogy jó helyen vagyunk-e. Gondoljuk végig, hogy sikerült-e megtalálni a számunkra optimális egyensúlyt az életünkben.

Ha pedig van módunk jobbá tenni az életünk és változtatni, akkor használjuk ki a lehetőséget! Nehéz feladat, de mindenképpen megéri.

Szia! Beregszászi-Mónok Nikoletta vagyok, évekig dolgoztam mentálhigiénés pozícióban. Szociális munka egyetemi végzettséggel és mentálhigiénés tapasztalataimmal segíteni szeretnék azoknak, akik elakadást élnek meg az álláskeresésben, vagy szeretnének jobb mentális állapotban, hatékonyabban munkába állni, esetleg munkáltatóként jobb munkakörülményeket teremteni. Folyamatosan képzem magam mint szövegíró, online marketing szakember. Hiszek abban, hogy a változás lehetősége bennünk rejlik

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.