Vállalkozóból alkalmazott: így kovácsolj előnyt a tapasztalataidból

by | jan 26, 2023 | Álláskeresési tippek, kiemelt

Nem jött be a vállalkozás? A KATA utáni élet nem vált be? Nem volt jó az ötlet és rájöttél, hogy nem neked való a vállalkozói lét? Hogyan menj vissza a munkaerőpiacra? Mit mondj a vállalkozásról? Lehetsz vállalkozóból alkalmazott? Félelmek, kifogások: nem fognak téged választani, ha tudják, hogy vállalkozó voltál.

vállalkozóból alkalmazott

A tulajdonosi szemlélet mint előnyös jellemző a kiválasztásnál

A tulajdonosi szemlélet az egyik leginkább keresett jellemző egy cégvezető vagy tulajdonos ideális munkavállalóval szembeni elképzelésében. Tegyük hozzá, hogy hamisan.

Miért? Mert a munkavállaló, ahogy a nevében is benne van, feladatot végez a (szak)tudásának megfelelően anyagi javak ellenében, egy olyan szervezetben, ami nem az övé, de még részesedése sincs benne, ezért ez tőle nem elvárható. Magának a tulajdonosnak van tulajdonosi szemlélete. Persze, ettől függetlenül több olyan lehet a munkatársakat motiválni, meg igyekezni a legjobbat kihozni belőle, de azért ez nem ugyanaz.

Viszont, ha valaki már volt vállalkozó, akár egyéni, akár “csak” néhány fős cég tulajdonosa, akkor, ha munkatársként, ahogy fentebb is írtam, nem elvárható, de ha valaki, akkor te tudod, hogyan gondolkodik egy vállalkozó. Ez lehet egy “selling point”, azaz egy megkülönböztető, előnyös jellemző a kiválasztásnál.

    Vállalkozóból alkalmazott: A széles látókör előnyei

    A másik az ebből fakadó széles látókör, hiszen, nem csak az adott feladat ellátásában tudsz részt venni, hanem átlátod a teljes folyamatot, aminek egyik előnye, hogy szükség esetén a kollégáknak is tudsz segíteni.

    A másik előnye pedig akár az is lehet, hogy külső szemmel a munkafolyamatban látni fogsz olyan részeket, amelyeket lehetne másként, gyorsabban, azaz végeredményben hatékonyabban elvégezni, így folyamat fejlesztési ötleteid is lehetnek.

    Persze, erre mondhatod, hogy nem biztos, hogy erre nyitott lesz majd a vezető, de Steve Jobs után szabadon, aki azt mondta, hogy:

    “Nincs értelme okos embereket felvenni, és aztán megmondani nekik, hogy mit tegyenek, Azért veszünk fel okos embereket, hogy ők mondhassák meg nekünk, hogy mit tegyünk.”

    Egy ilyen cégkultúrában, vezetői hozzáállás esetén van helyed a szervezetben. Ennek kiderítésére pedig kiváló alkalom az interjú, ahol meg tudsz ismerkedni a szakmai és akár a cégvezetővel is.

      Vállalkozóból alkalmazott: magasabb felelősségvállalási szint

      A felelősség vállalási szinted is várhatóan magasabb lesz, hiszen, ha rád bíznak egy feladatot, akkor biztosan számíthatnak rá, hogy határidőn belül meg fogod oldani, és ha szükséges, ennek érdekében túlórát is vállalsz.

      Mivel első lépésként az önéletrajzodat olvassák el, így érdemes akár már ide beleírni a vállalkozásod tevékenységét, a benne általad ellátott feladatokat és azok eredményességét, valamint a befejezésének okát. Így eleve tiszta lesz, hogy miért is keresel jelenleg állást, illetve azt is, hogy milyen szakmai tapasztalattal rendelkezel, ami az üres pozíció betöltésére releváns lehet.

      Ha te magad előnyként látod a vállalkozásodban szerzett tapasztalatot, és ezt jól átgondolod, akkor fogod tudni a kiválasztási folyamat során mindezt értékként prezentálni. Ehhez sok sikert kívánok!

        Szeretnél vállalkozóból alkalmazott lenni?

        A fentiekből megtudhattad, hogy több olyan képességed is van, amelyek segítenek neked az elhelyezkedésben. Mérd fel a lehetőségeidet, nézd meg a legfrissebb álláshirdetéseket, hogy megtaláld a helyedet a munkerőpiacon.

        Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

        Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

        Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.