Hogyan tudunk home office-ban is kiegyensúlyozottak maradni?

by | márc 29, 2023 | Élet a munkahelyen, home office, kiemelt-3

A pandémia óta a home office az életünk része lett. Sokan már eleve úgy keresnek munkát, hogy otthonról szeretnének dolgozni. Korábban már volt arról szó, hogy nem feltétlen való mindenkinek ez a típusú munkavégzés. Ebben a cikkben viszont arról lesz szó, hogy érdemes home office-ban működni, hogy a munkánk produktív is legyen és mi is valóban jól érezzük magunkat nap, mint nap.

home office

Tervezd meg a napodat és ne hagyd magad elterelni!

Tévedés, hogy az otthoni munkavégzéskor nem terelődik el a figyelem. Sokszor hallom az ügyfeleimtől is, hogy nehéz fókuszálniuk, mert pl. mosnak, főznek, felújítanak, kertészkednek stb. munka közben. A multitasking a legtöbb ember teljesítményét rontja, sokkal inkább a fókuszálás az, ami segít az eredményes munkavégzésben. Hogy lehet fókuszálni otthon?

Először is legyen egy aznapi feladatlistád. Egy-egy hatékony munkanapon átlag 2-7 feladatot érdemes tervezni. Nyilván ez függ a feladatok nagyságától és összetettségétől is. Ha bonyolultabb feladatunk van, érdemes kisebb részfeladatokra bontani. A fókuszt érdemes legalább 30-90 percig tartani. Ezalatt ne ugrálj fel a munka mellől és ne vedd fel a telefonokat (csak, ha tényleg sürgős), ne olvass e-maileket, sem közösségi oldalak, chat-et, ne beszélgess az otthoniakkal stb. Akkor csak a feladatra koncentrálj!

Ha letelt az idő, pihenésképpen csinálj valami mást, kiteregethetsz, 10 percig kertészkedhetsz, felhívhatsz valakit (nem a munka miatt) stb. A pihenőidőben pedig csak ezzel foglalkozz! Ez a fajta munkavégzés sokkal hatékonyabb és kevésbé fárasztó, mint a multitasking.

    Ingázás helyett hangolódás

    Annak ellenére, hogy többségünk nem szeret ingázni, az ingázásnak több pozitív haszna is volt. Egyrészt segített az otthoni szerepeink keretét elhagyni, másrészt az utazás alatti ingerek mentálisan kikapcsoltak minket. Ha kizárólag otthon dolgozunk, akkor ezek a szerepek összemosódnak és megnehezíti az otthoni munkavégzésünket. Érdemes olyan rutinokat kialakítani, amelyek mentálisan is át tudnak vezetni a munkavégzés területére otthon is. Ez lehet egy reggeli sport vagy virtuális közös kávézás, akár egy rövid idejű meditatív csend, bármi, ami segít abban, hogy az egyik állapotból a másikba kerülj. A leghatékonyabb megoldásnak a mozgás tűnik, mivel a mozgásra figyelni kell, eleve strukturált tevékenység.  De ha Neked más válik be, akkor csináld azt! Csak legyen egy átmenet az otthon vagyok állapot és a dolgozom időszak között.

    Öltözködés home office alatt

    Öltözz fel! Tudom, hogy nagyon jól tud esni (főleg kezdő home office-nál), hogy pizsamában vagy melegítőben dolgozod végig a napod, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez visszahat a teljesítményre. Nem azt mondom, hogy öltönyben vagy kiskosztümben ülj a gép előtt (főleg, ha nincs is megbeszélésed) és hogy nem lehet egy-egy lazy day-t tartani, de legyen otthoni munkavégzésre ruháid. Legyen az öltözéked kényelmes, ugyanakkor a megjelenésed olyan, amely egy korábbi, lazább irodai munkanapon elfogadható lett volna.

    Otthoni munkakörnyezet kialakítása

    Legyen(ek) az otthonodban olyan fix hely(ek), ahol dolgozol és ahol biztos, hogy nem dolgozol. Miért fontos ez? A legtöbbször amikor elképzeljük a home office-t, nem foglalkozunk azzal, hogy az otthonunkban hol fogunk dolgozni. Pedig a legújabb kutatások azt mutatják, hogy azok, akiknek konkrét és elkülönített helyük volt az otthoni munkavégzésre, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint akiknek nincs dedikált helyük a munkára.

    A másik, ha teheted, próbálj meg egészséges keretek között dolgozni. Egyre többször fordulunk mozgásszervi panaszokkal orvoshoz, aminek az egyik oka a gyorsan terjedő home office. Próbálj meg viszonylag egészséges keretek között dolgozni, ha teheted, legyenek otthon is ergonometrikus bútoraid. A munkára hangolódás mellett a sport ezen a problémán is segíthet. Érdemes napközben beiktatni egy-egy könnyű edzést, hogy átmozgasd magad.

    Tartsd a kapcsolatot a kollégákkal home office-ban is

    Egyre több felmérés foglalkozik azzal, hogy a teljes home office-ban dolgozók nehezen élik meg a társaság nélküliséget. Érdemes nem csak értekezleteken és csapatépítők alatt kommunikálni a kollégákkal, hanem ha lehet olyan online rutinokat kialakítani, ami segíti a kapcsolódást egymáshoz. Lehet, akár online kávézni vagy reggelizni, szünetet tartani, mintha az irodában lennétek. Egyrészt segít kiszakadni a munkából, másrészt közelebb tudtok kerülni egymáshoz, ami enyhítheti az elszigetelődést és megkönnyíti a hosszútávú együttműködést.

    Ha teheted, home office mellett is menj be az irodába

    Azok a munkatársak, akik heti 1-2 alkalommal bejárnak a munkahelyükre, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint társaik. Hiába az otthoni kényelem és rugalmasság, az ember társas lény és szüksége van személyes impulzusokra a mindennapi lendületének és jó mentális képességének fenntartásához.

    Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.