A kompetencia alapú munkavégzésé a jövő – így készülhetsz fel

by | febr 25, 2023 | Karriertanácsok, kiemelt-4

Az elmúlt években radikálisan megváltozott nem csak a munkaerőpiac, hanem a munkáról való gondolkodásunk is. Ahogy a home office szép lassan bekúszott a mindennapjainkba, úgy változott meg a munkahely fogalma. Egyre inkább keveredik a munka és a magánélet tere az életünkben és egyre nagyobb hangsúlyt kap az eredményes munkavégzés jelentősége. A jövő a kompetencia alapú munkavégzésé.

kompetencia

Kompetencia: új kulcsszó a munkaerőpiacon

Egyre többször használjuk azokat a kompetenciáinkat, amellyel gyorsabban, jobban, eredményesebben tudjuk a feladatainkat elvégezni. A munkáltatók is egyre inkább egy-egy készséget, képességet, kompetenciát keresnek egy-egy feladat megoldására (pl. egy pozíció betöltésére). Ahol a feladatok elvégzéséhez nem kell kizárólagos végzettség (pl. orvosok), ott egyre inkább azt nézik a cégek, melyek azok a kulcstényezők – kompetenciák, amelyek nélkül nem lehet elvégezni a kiírt feladatot és melyek azok, amelyek útközben megtanulhatóak.

    Az előre törő trendek a munka világában: Mi várható a jövőben?

    Ezzel párhuzamosan jelennek-jelentek meg olyan trendek az elmúlt években, amelyek fel fogják forgatni a munka világát. Most csak a három legfontosabb trendet szeretném megemlíteni [1]:

    1. Technológiai fejlődés következményei
    Jelenleg tíz óvodás korú gyermekből hétnek még nem tudjuk, mi lesz a szakmája. Ezzel párhuzamosan minden ötödik embernek megszűnik a munkája abban a formában, amelyben ma végzi és átveszi a helyét a mesterséges intelligencia. Ez nem csak a fizikai munka területét érinti, hanem olyan szellemi területeket is, amelyre ma még nem is gondolunk, pl. orvosok, ügyvédek munkájának egy részét kiváltja a robotizáció.

    2. Projektmunkák elterjedése
    2030-ra az USA-ban minden ötödik munkavállaló önfoglalkoztató lesz, amely azt jelenti, hogy meghatározott kompetenciák mentén fognak egy-egy projektben részt venni, azaz megbízással kapnak munkát és időszakosan fognak dolgozni. (Önfoglalkoztató: önálló, megbízási alapon működő, független munkavállaló, esetleg egyéni vállalkozó)

    3. Kulcsfontosságú képességek a sikerért
    Tizenhat kulcsfontosságú képességet azonosítottak, mint sikertényezőt a munka világában, amelyből 12 közösségi- és érzelmi képesség. Többek között a kíváncsiság, a kritikai gondolkodás, a kezdeményezőkészség, rugalmasság-alkalmazkodás, kitartás és állhatatosság, együttműködés és az önvezetés-vezetés szerepel ezen a listán.

    Mit jelentek ezek a tendenciák a gyakorlatban?

    • Nagyrészt megszűnik egy-egy pozíció stabilitása. (Bár szerintem ez idáig is illúzió volt)
    • Biztos, hogy többször leszünk munka nélkül az életünkben egy-egy feladat között.
    • Teret nyer a kompetencia alapú munkaerő keresés – tehát egy-egy projektre, feladatra koncentrálva, a kompetenciánk közül az éppen szükségeset fogjuk munkába állítani.
    • Egyre fontosabbá válik az önismeret és az önreflexió, hogy képesek legyünk felismerni a fontosabb kompetenciáinkat és készség szintre növelni azokat, amelyekkel sikeresek lehetünk.

    Ha csak a szakmánkban vagyunk jók, az nem lesz elég ahhoz, hogy jól boldoguljunk a munka világában.

    Kompetencia alapú munkavégzés a hétköznapokban

    Már ma is működnek így cégek, amelyek sokkal rugalmasabban tudnak reagálni a piaci igényekre és a gyorsan változó környezetre. Egy-egy munkatársnak van hivatalosan megnevezett pozíciója, de egy-egy projekt (pl. munkáltatói márka kommunikációja) idejére a legjobb kompetenciája alapján más feladatokat is végezhet, mint ami az adott munkaköréhez tartozik.

    Pl. egy jó szervezőkészséggel megáldott asszisztens nem csak a főnöke naptárját szervezheti, hanem pl. szervezeti egységeket átívelő HR projekteket is. Ráadásul, ha jól megtalálja a hangot a munkatársakkal és emellett kellő empátiával és érzelmi intelligenciával rendelkezik, akkor időről időre részt tud venni olyan projektekben például, ahol egy-egy projektcsoport motivációját tudja támogatni a projektvezető mellett.

    Ez a fajta működés az informatika világában és a mátrix szervezetekben már rég ismert és bevett munkamódszer, amellyel win-win állapotot tudnak kialakítani a munkavállalók és munkaadók.

    Hogyan lehet készülni munkavállalóként a kompetencia alapú munkavégzésre?

    Az önismeret és az önreflexió egyre fontosabb lesz

    Miben vagyok jó, mi az, amit szeretek, mi a tehetségem, milyen szerepet tölt be a munka az életemben stb. Ezekhez hasonló kérdéseket időről-időre érdemes feltenni magunknak, akár karrier tanácsadó segítségével, hogy reálisan lássuk magunkat a munka világában.

    Karrierút helyett kompetencia fejlesztés

    Ha megtaláltuk miben vagyunk tehetségesek, melyek azok a kompetenciák, amelyekkel jól tudunk érvényesülni, akkor érdemes arra fókuszálni, hogy ezekbe egyre jobbak legyünk! Ha nő a tapasztalatunk egy-egy kompetencia területén (pl. online kommunikáció), a legtöbb esetben iparágtól függetlenül tudjuk majd használni a jövőben. Nyilván lesz némi különbség, milyen termék vagy szolgáltatás online kommunikációjáról van szó, de alapvetően a platformok, technikák azonosak. Az iparági információt pedig a megrendelők- a cégek – fogják megadni. (Elvileg ez már most is az onbording része.)

    Rugalmasság fejlesztése különböző élethelyzetekben

    A munka szerepe változó intenzitással jelenik meg az életünkben. Ezért érdemes inkább önmagunk és/vagy a kompetenciánk fejlesztésére törekedni. Ha nem a klasszikus nyolctól ötig munkaidőt tartjuk csak munkának, hanem azt nézzük, hogy egy-egy adott élethelyzetben mit tudunk magunkról tanulni, mely kompetenciánkat tudjuk fejleszteni, sokkal rugalmasabban tudunk a teljesítményünkhöz állni. Például könnyebben fogjuk kezelni a karrierváltás időszakát vagy egy-egy pihenőt nem fogunk kényszernek érezni. Ugyanakkor képesek leszünk egy sűrűbb időszakot nem csak a túlóra szemüvegén értékelni.

    Tudatosság az életünkben

    Nem csak a kompetenciafejlesztésben, hanem az életünk, karrierünk megtervezésben is fontos a tudatosság. A teljes képet érdemes tekintenünk, például az aktív időszakokban érdemes a bevételünkből valamennyit félretenni, hogy azokat az időszakokat, amelyekben alacsonyabb lesz a bevételünk, nyugodtabban tudjuk megélni. Ebben az esetben képesek leszünk akár önállóan is megújulni vagy valami újat tanulni, nem leszünk ráutalva munkaadóink képzési keretére.

    Kompetencia portfóliónk elkészítése

    A kompetenciák fontossága már most is megjelenik az önéletrajzok megírásakor. Egyre jelentősebb szerepet kap az, hogy mennyire jól tudjuk bemutatni egy-egy kompetenciánkat konkrét példán keresztül. Az önéletrajzok szerkezete is folyamatosan változik a fentiek következtében, ezért érdemes a kompetencia portfólió eredményes elkészítését is megtanulni vagy akár szakemberre bízni.

    Remélem, tudtam segíteni Neked, hogy kicsit más nézőpontból tekints a karrieredre. Kívánom, hogy találd meg a számodra ideális állást és céget!

    [1] The Future of Jobs; World Economic Forum, Davos, 2016. January

    Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.