Munkaerőpiaci dinamika: nyári lassulás és őszi pörgés

by | szept 8, 2023 | Karriertanácsok, Kiemelt-2

Az évszakok váltakozása a munkaerőpiaci dinamikában is érzékelhető, ugyanis a különböző időszakokban eltérő igények és tendenciák alakulnak ki. Nyáron gyakran tapasztalható, hogy a munkaerőpiac kissé lelassul, míg ősszel új lendületet vesz. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a nyári lassulás és az ősszel bekövetkező munkaerőpiaci élénkülés jellemzőit.

munkaerőpiaci

Munkaerőpiaci nyári lassulás

Nyáron számos tényező együtt járul hozzá a munkaerőpiac lassulásához. A következők a legfontosabbak:

Szabadságok és pihenés

Nyáron sokan igénybe veszik a szabadságukat, hogy kikapcsolódjanak és feltöltődjenek. Ennek eredményeként néhány iparágban csökken a termelés, ami hatással van a munkaerő iránti keresletre.

Diákmunka

A diákoknak lehetőségük van a nyári hónapokban munkát vállalni, ami néhány ágazatban jelentős munkaerőpótlást hozhat. Emiatt a hagyományos munkaerőpiacon némi csökkenés tapasztalható.

Szabadtéri tevékenységek

A kellemes időjárás miatt sokan szabadtéri tevékenységekkel töltik idejüket, ez is hatással van a lassulásra.

Munkaerőpiaci őszi fellendülés

Az ősz beköszöntével a munkaerőpiac általában új lendületet vesz, ehhez a következő tényezők járulnak hozzá:

Iskolakezdés

Az iskolakezdési időszak sok családnál változást hoz a napi rutinban. Sokan új munkahelyet keresnek vagy épp most térnek vissza a munkaerőpiacra.

Üzleti aktivitás

A nyári pihenés után az őszi hónapokban sok vállalat folytatja az üzleti terveit és projektjeit. Ennek eredményeként több új pozíció jön létre, ami további lehetőségeket teremt az álláskeresők számára.

Karrierváltások

Az év második felében sokan értékelik át a karrierjüket és döntenek a váltás mellett. Ez szintén növeli a munkaerőpiac aktivitását.

A nyári lassulás és az őszi fellendülés természetes ciklikusságát érdemes figyelembe venni az álláskereséskor. Azoknak, akik most lépnek a munkaerőpiacra és új lehetőségeket keresnek, az őszi időszak sok izgalmas lehetőséget tartogathat.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.