7+1 tipp, hogyan takaríts meg pénzt a munkahelyen

by | ápr 6, 2023 | Élet a munkahelyen, kiemelt-4

Az anyagi függetlenség elérése sokak számára a kitűzött cél, azonban ahhoz, hogy ezt elérjük, először az életünket kell átszervezni és odafigyelni a pénzügyeinkre. Ha megfelelően gazdálkodunk a rendelkezésünkre álló forrásokkal, akkor könnyebben elérhetjük a pénzügyi stabilitást és lehetőségeink nyílnak arra, hogy elkezdjünk gondolkodni a hosszú távú terveinkről, mint például egy lakás vásárlása vagy nyugdíj előtakarékosság. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány hasznos tanácsot és ötletet, hogyan takaríts meg pénzt a mindennapokban és hogyan érj el anyagi függetlenséget.

takaríts meg pénzt

1. Étkezéssel takaríts meg pénzt

Elképesztően sokat tudsz megtakarítani azzal, ha megfőzöl magadnak nap mint nap. Így meg tudod tervezni az étkezésed, és ahelyett, hogy a munkahelyi étterembe járnál le, vagy a közeli piacra, étteremben mennél le, netán rendelnél, nagyságrendekkel olcsóbban, és házi készítésű finom ételt tudsz étkezni.

    2. Tervezett szórakozás váratlan kiadás helyett

    Tervezd be a munka utáni szórakozásokat is. Ha tudod, mekkora kereted van rá, akkor könnyebb szívvel mész el, és egy héten egy-két estén nyugodtan átadhatod magad a felhőtlen kikapcsolódásnak. Ha előre bekalkulálod ezeket az esti kiruccanásokat, akkor lelkiismeretfurdalás nélkül tudod magad jól érezni.

      3. Cafeteria: takaríts meg pénzt juttatásokkal

      Milyen kiegészítő juttatásokat kapsz a munkahelyeden? Jár bérlet hozzájárulás, vagy munkába járási költség-kiegészítés? Kapsz étkezési hozzájárulást? Lehetőséged van-e szép kártyára? Ezek mind-mind olyan bevételi források, amelyek lehetséges, hogy nem kerülnek közvetlenül a pénztárcádba vagy a bankszámládra, viszont a a bevételeid részét képezik, csökkentik a költésgeidet, és jól felhasználhatók. Egy-egy családi vacsoránál, vagy hétvégi utazásnál remekül felhasználhatók a cafeteria számládon lévő összegek.

      4. Kamatmentes hitelek a munkáltatótól

      Nagyobb cégeknél lehetőség van kamatmentes hitel felvételére. Ha van bármilyen egyéb hiteled, ezzel a lehetőséggel még akkor is érdemes élned, ha a másik hitelednek csak egy részét tudod ezzel kiegyenlíteni. Ha felújításban, építkezésben gondolkodsz, mindenképp ezt a lehetőséget vedd igénybe.

      5. Takaríts meg pénzt tanulmányi támogatások igénybevételével

      A legtöbb cégnél lehetőség van arra, hogy tanulmányi szerződés megkötése fejében tandíjfizetési hozzájárulást kapj a cégtől. Néha a teljes tandíjat, és van, hogy annak egy részét vállalja át a munkáltató. Ettől is függ, hogy mekkora időtávú elköteleződést kérnek tőled cserébe. Fontold meg, mennyi ideig szeretnél a cégnél maradni, és aszerint élj a lehetőséggel.

      6. Kiegészítő juttatások

      Nézz utána, milyen egyéb támogatásokra vagy jogosult. Gyerekszületési, halálozási támogatást sok cégnél adnak. Albérleti hozzájárulást is kaphatsz bizonyos helyeken. Kérdezz utána alaposan a HR-en, hogy milyen lehetőségekkel élhetsz.

      7. Nyugdíjpénztárak, egészségpénztárak

      A legtöbb cégnél támogatják a nyugdíj, és egészségügyi költségeidet. Ez lehetséges a cafeteria rendszerén belül, és azon kívül is. Képezhetnek külön nyugdíjalapot neked egy speciális számlán, és fizethetnek közvetlenül az önkéntes nyugdíjpénztáradba, vagy az egészségpénztári számládra is.

      +1 Értékesíts: Ne csak megtakaríts, növekedj is!

      Ha engedélyezik, akkor vigyél be a munkatársak közé olyan dolgokat, amelyeket te készítettél, vagy amelyekkel munkaidőd után foglalkozol. Talán már most is van olyan kollégád, aki Avon/ Oriflame katalógusból teljesíti a megrendeléseiteket. Vagy aki saját termelésű zöldségeket, gyümölcsöket, vagy saját készítésű ékszereket, táskákat, egyebeket árul. Te is megteheted ezt, ha van olyan hobbid, amiből bevételt tudsz generálni.

      Tervezés, növekedés

      Minél jobban kinyitod magad a munkahelyi extra bevételi lehetőségekre, és minél több neked járó juttatást veszel igénybe, annál inkább elkezdesz abban gondolkodni, milyen más alternatív módszerek lehetségesek, hogy könnyedebben éljél és tudatosabban tervezzél.

      Készíts minden hónapban költségvetést, nézd meg, hogy milyen bevételekre számíthatsz, és milyen kiadások társulnak ahhoz. Használj ki minden munkahelyi juttatást.

      Bértárgyalás

      Amikor a béredről tárgyalsz, ne azt vedd alapnak, hogy mekkora összegre van szükséged a megélhetéshez, hanem azt, hogy a tudásoddal mekkora hozzáadott értéket tudsz termelni a vállalkozásban.

      Kezdd el bepozícionálni magadat a téged megillető helyre, és ehhez mérten kérd meg a jövedelmedet is. Ha úgy érzed, hogy a munkáltató máshova sorol, mint ahova igazán tartozol, akkor bátran lépj tovább, és add meg magadnak a növekedés lehetőségét.

      Gürtler Szilvia vagyok, ICF minősített professzionális coach. A tudatos, megoldás-orientált gondolkodásmód elsajátításával az élethivatásod beteljesítésében, és a bevételeid többszörözésében segítelek. Hiszem, hogy az örömmel végzett tevékenység, amelyben kibontakoztathatod a képességeidet, az túlmutat a munka fogalmán, és egyfajta elhívást jelent. Célom, hogy minél többen megtaláljátok azt az élethivatást, amely egyensúlyt teremt az életetekben.

      Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

      Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.