A fenntartható home office – hogyan tudsz otthonról „zölden” dolgozni

by | febr 5, 2024 | Állás, Élet a munkahelyen, home office, kiemelt-4

A home office a Covid óta sok helyen már nem csak álom, hanem akár a mindennapjaink része. Ilyenkor a közlekedés megspórolásával nem csak időt nyerhetünk, de károsanyag kibocsátásunk is kevesebb lesz. De gondoltál már arra, hogyan teheted ezt a munkavégzési formát még fenntarthatóbbá? Nem kell nagy dolgokra gondolni, néhány egyszerű lépéssel te is hozzájárulhatsz a bolygónk védelméhez, miközben otthonról dolgozol.

Nézzük, milyen apró változtatásokkal tudsz tenni a környezetért: 5 tipp a fenntartható home office élményért és a zöld munkavégzésért.

home office

Első lépés az energiahatékonyság

Ez talán a legegyszerűbb, kezdd az energiatakarékossággal! Használj LED izzókat, és figyelj oda, hogy ne hagyj elektronikus eszközöket feleslegesen bekapcsolva. Tudtad, hogy a standby mód is sok energiát fogyaszt? Húzd ki, kapcsold ki azokat az eszközöket, amiket nem használsz! A villanyokat is kapcsold le ott, ahol nem tartózkodsz. Egy okos konnektorral vagy energiatakarékos beállításokkal könnyedén csökkentheted az energiafogyasztásodat.

Ha új terméket kell vásárolnod a munkádhoz, figyelj oda a fogyasztására is. Ellenőrizd le, melyik eszköz mennyi áramot használ, miből készül, honnan érkezik – válassz környezetbarát változatot.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Környezettudatos számítógéphasználat

Ehhez szorosan kapcsolódó téma, hogy a számítógépedet és más elektronikus eszközeidet is használhatod fenntarthatóbban. Például állítsd be az energiatakarékos módot, és frissítsd rendszeresen a szoftvereket a hatékonyabb működés érdekében. Vedd lejjebb a fényerőt, amikor jók a fényviszonyok. Ha hosszabb ideig nem használod a gépet, kapcsold ki.

Tudtad, hogy az e-maileknek, az internetes kereséseknek és görgetéseknek összességében hatalmas az ökolábnyoma? Ha lehet, feleslegesen ne generálj több adatot a neten. Unalomból ne gyárts újabb biteket, amit tárolni kell. Amikor egy pici pihenőt tartasz, akkor ne a neten szörfözz, hanem igyál egy teát, mozogj néhány percet – ezekért a tested és a lelked is hálás lesz.

Zöldítsd ki az íróasztalodat és környékét

Növényekkel nemcsak szebbé, hanem egészségesebbé is teheted a munkakörnyezetedet. A zöld növények javítják a levegő minőségét és segítenek fenntartani a jó hangulatot. Ráadásul a zöld környezet növeli a produktivitást is, és a növények gondozása még a mentális egészségednek is jót tesz. Ha van erkélyed, ültess tavasszal méhcsalogató növényeket, ha kinézel az ablakon, a virágok felderítenek és könnyebben megy a munka is.

zöld otthon

A papírhasználat csökkentése

Törekedj a papírmentes munkavégzésre! Digitális eszközök és alkalmazások segítségével könnyedén csökkentheted a papírfelhasználásodat. Egyre több helyen fogadják el az elektronikus aláírást, így még a szerződéseket sem kell nyomtatni, elég őket PDF-ben aláírni. Ha mégis szükséges nyomtatni, használj újrahasznosított papírt és próbáld ki az újratölthető tintapatronokat.

Ha Te is olyan vagy, mint én, és szeretsz kézzel írni, jegyzetelni, akkor használj újrahasznosított füzetet, vagy a már használt papírok másik oldalát.

Hőszigetelés és hőmérsékletszabályozás

Tudtad, hogy a háztartások legnagyobb energiamennyisége a hűtésre és a fűtésre megy el? Gondoskodj otthonod megfelelő hőszigeteléséről, hogy csökkentsd a fűtési és hűtési költségeket. A megfelelő hőmérsékletszabályozással nemcsak pénzt takaríthatsz meg, hanem a környezetre gyakorolt hatást is minimalizálhatod. Ha egy fokkal lejjebb/feljebb állítod a termosztátot, az is érezhető változást hoz a fogyasztásodban, és a környezetre gyakorolt hatásodban is.

Ha ezeket az apró lépéseket megvalósítod, akkor ezekkel a fenntartható gyakorlatokkal nemcsak a bolygónkért teszel, hanem a munkakörülményeidet is élhetőbbé, hatékonyabbá teheted. Érezni fogod a hatékonyságod növekedését és élvezheted a kellemesebb környezetet. Még sokáig.

Kezdd el a változtatást ma, és tedd zöldebbé a holnapot!

Ha pedig egyéb új fenntartható lépéseket szeretnél bevezetni az életedben is, akkor olvasd el róla ezt az írást.

Pék Anikó vagyok, a CreArt Consulting alapítója. Vállalkozásoknak segítek abban, hogy fenntartható, környezetbarát módon működjenek, és ezáltal a versenyképességüket is növeljék. Mivel fontos számomra a téma, ezért egyéni ügyfelekkel is foglalkozom, akik szintén szeretnének fenntartható módon élni. Ebbe beletartoznak a hétköznapi tevékenységek, a pénzügyek, a karrier vagy a fejlődés is. Hiszek benne, hogy ha ezek mind rendben vannak, akkor energiában, anyagilag és lélekben is harmóniába kerülsz.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.