Álláskeresés nyáron – Nem áll le a munkaerőpiac

by | aug 2, 2024 | Álláskeresési tippek, kiemelt-4

A nyár nem feltétlenül jelent uborkaszezont az álláskeresők számára. Bár egyes szektorokban ilyenkor lassulás vagy leállás tapasztalható, a legtöbb cégnél folytatódik a toborzás. Ha munkanélküli vagy, vagy éppen munkahelyváltáson gondolkodsz, vedd figyelembe az alábbi szempontokat, hogy az álláskeresés nyáron is zökkenőmentesen menjen.

Álláskeresés nyáron

Lassulhat a toborzás folyamata

A HR-esek is nyaralnak, így a pályázatok feldolgozása, az interjúk szervezése és a kiválasztási folyamat is elhúzódhat – légy türelmes! A hivatalos ajánlatok kiküldése is tovább tarthat, mivel a jóváhagyók is távol lehetnek egy-két hétig. Éppen ezért ne sürgesd a potenciális munkáltatódat a döntéshozatallal kapcsolatban!

A vezetők szabadsága a pozíciók kiírását is lassíthatja. Ugyanakkor egy új munkakör vagy új munkaerő engedélyezése sokszor egyébként is hosszú hónapokig húzódhat egy nagyobb vállalatnál. Ezért még az is megtörténhet, hogy pont júliusban hirdetik meg azt az állást, amelyre régóta vársz.

Ne hagyd abba hosszabb időre az álláskeresést!

Érdemes folytatni a hirdetések böngészését, mert a többségnek hosszú időbe telik a számára megfelelő pozíció megtalálása. Ez különösen igaz, ha magasabb beosztásra vágysz vagy speciális feltételekkel szeretnél elhelyezkedni, például távmunkában vagy részmunkaidős szeniorként.

Az előbbiek miatt nem fér bele a szeptemberig tartó pihenő.

A mentális egészségedre is gondolj!

A fenti tanácsok nem azt jelentik, hogy ne tarts szünetet. Sőt!

Pihenésre szükség van, de nemcsak a hőség miatt, hanem a mentális egészségedért is, ugyanis az álláskeresésben is ki lehet égni! A burnout megelőzésére elegendő lehet például egy két hetes teljes kikapcsolódás is. A szabadságodat tehát ne az állásportálok böngészésével töltsd!

Maradj aktív és motivált!

Nyaralás után feltöltődve és kipihenten térhetsz vissza a munkakereséshez.

Ha kevesebb nyitott pozíciót találsz, akkor is aktívan tehetsz azért, hogy jobb lehetőségeid legyenek: frissítsd fel a nyelvtudásod, végezz el egy a szakmádban hasznos készséget fejlesztő rövidebb tanfolyamot!

Szánj időt a networkingre, azaz kapcsolatépítésre az online téren kívül is! A fesztiválok, különböző események remek alkalmat teremtenek arra, hogy új emberekkel ismerkedj meg. Ki tudja: lehet, hogy épp az ő munkahelyükön van üresedés.

Aktualizáld az önéletrajzod és a LinkedIn profilod, majd összpontosíts a következő pályázatra és az állásinterjúra való felkészülésre!

Láthatjuk tehát, hogy a nyár nem jelent akadályt a munkakeresésben, csak némi türelemre és kitartásra lehet szükség egy esetlegesen lassabb toborzási folyamat miatt. Ha egy-két hét pihenés után újra motiváltan és aktívan folytatod a keresést, meg fogod találni álmaid állását, és ez akár júliusban vagy augusztusban is megtörténhet.

Karriercoachként elsősorban multinacionális vállalatoknál való és EU-s munkavállalásra szakosodva segítem a klienseimet az álláskeresés és -pályázat során. Kiemelt területeim a Project Management, Credit, Internal Control és az ügyfélszolgálat. Tizennégy évig dolgoztam nemzetközi cégeknél, ahol állásinterjút is vezettem és tréningeket is tartottam. Németül, hollandul, angolul és spanyolul beszélek, nyelvtanárként és trénerként is támogatom a hozzám fordulókat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.