Mi a teendő állásinterjú után?

by | jan 26, 2024 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, Interjú, kiemelt

Állásinterjú után bizony izgatottan várjuk a HR-es jelentkezését. De mi az, amit tehetünk még a személyes találkozó után, hogy jobb esélyekkel indulhassunk a pozícióért?

állásinterjú

Állásinterjú után tanácsos egy köszönő vagy emlékeztető levelet küldeni az interjúztatónak. Ennek legfőbb célja az, hogy emlékezetesek maradjunk a személyes találkozó után, hagyjunk magunk után valami jellegzetességet és ezzel is növeljük esélyeinket, hogy miénk lehessen az állás. Nem mindegy azonban, hogy milyen módon köszönjük meg a lehetőséget, milyen e-mailt írunk, hogyan keressük meg telefon az illetékest.

Ha állásinterjúnk után egy udvarias e-mailt küldünk az interjúztatónknak, az mindenképpen jó pont lehet és az illendőség szempontjából sem utolsó, ha köszönetet mondunk a lehetőségért. Ha azonban nem vigyázunk, könnyen eshetünk túlzásba vagy küldhetünk olyan e-mailt, melynek nem megfelelő a hangvétele.

Ne írj monológot!

A köszönetnyilvánítás legyen lényegre törő, kíméljük meg az interjúztatót attól, hogy hosszú sorokon át kelljen olvasnia arról, hogy mekkora öröm volt számunkra, hogy behívtak minket az állásinterjúra és ezzel megadták nekünk a lehetőséget a bizonyításra. Kerüljük tehát a túlságosan intenzív vagy kétségbeesettnek ható megnyilvánulásokat. Lehetőleg ne hagyjunk köszönetnyilvánító hangüzenetet az interjúztató telefonján, egy tömören megfogalmazott e-mail tökéletesen kielégítő megoldás.

Ne legyen agresszív

Kerüld a szokatlan, figyelemfelkeltő módszereket. Inkább furcsa, minthogy kreatív, ha LinkedInen vagy Facebookon írunk emlékeztetőt, ha küldeményt küldünk az interjúztatónak vagy meghívót küldünk például egy sporteseményre. Ne váljunk kellemetlenné az interjúztató szemében! Ezt viszonylag könnyen elérhetjük, ha naponta telefonhívással vagy e-maillel zaklatjuk.

Kerüld a dühös hangvételt

Ha nem mi kapjuk az állást, azt el kell fogadnunk. Semmit sem javítunk a helyzeten, ha egy dühödt levélben letámadjuk az interjúztatót, hogy miért nem a miénk lett az állás. Ezzel azt a lehetőséget is elvágjuk magunktól, hogy egy későbbi megüresedésnél esetleg ránk gondoljanak, és ezzel inkább csak azt támasztjuk alá, hogy jó döntést hoztak azzal, hogy nem ránk esett a választásuk.

Ezzel egyértelműen azt fogjuk elérni, hogy törölnek minket az adatbázisból, sőt, az sem teljesen kizárható, hogy „elterjed a hírünk”.

állásinterjú

A nyűgös levél

Az álláskeresés egyik legrosszabb része a várakozás. Sokszor nem tudjuk, hogy elolvasták-e az önéletrajzunkat, hogy be fognak-e hívni egy személyes beszélgetésre vagy ha túl vagyunk rajta, akkor hogyan sikerült az interjú. Ilyenkor azonban maradjunk higgadtak. Ha felháborodott levelet írunk a cégnek, hogy miért nem méltatnak minket válaszra, azzal csak azt érjük el, hogy nem ránk esik majd a választás.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Ügyelj a helyesírásra!

Nem lehet elégszer mondani, de mindig figyeljünk a helyesírásra! Egy állásra jelentkezésnél nem megbocsátható, ha a köszönő levelünk hemzseg a helyesírási hibáktól. Minden egyes levelet olvassunk át legalább egyszer, mielőtt elküldenénk, mert ezek azok az apróságok, amik alapján megítélnek minket a kezdetek kezdetén. Ha minden jól is ment az állásinterjún, majd elküldünk egy ilyen kiábrándító levelet, azzal könnyen romba dönthetjük azt, amit eddig fáradtságos munkával felépítettünk.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.