Egészségügyi szolgáltatási járulék: 2024-ben jelentősen nőtt az összeg

by | jan 19, 2024 | Álláskeresési tippek, Hírek, kiemelt-4

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék (TB járulék) összege, azonban az idei évben jelentős a változás. Mostani cikkünkben megnézzük, hogy kiknek kell fizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, mennyi 2024-ben a fizetendő összeg, hogyan lehet befizetni és mi a határidő, ameddig be kell. 

egészségügyi járulék

Mi az az egészségügyi szolgáltatási járulék?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék, vagy másnéven TB járulék az az összeg, amit azért kell fizetnünk, hogy jogosultak legyünk igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat.

Alapesetben, ha van munkahelyünk, akkor ezt az összeget a cég fizeti az állam felé, így biztosítottak vagyunk. Azonban vannak olyan esetek, amikor kikerülünk a biztosítás alól, és saját magunknak kell havonta befizetnünk az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét.

Kinek kell külön fizetni?

Azoknak kell külön fizetniük, akik nem biztosítottak, például:

  • ha valaki elveszti a munkahelyét,
  • a nappali tagozaton végzett tanulónak/hallgatónak, aki még nem állt munkába és már nem érvényes a diákigazolványa
  • aki nem kap semmilyen ellátást (pl. nyugdíjat, ápolási díjat, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási ellátást),
  • aki nem számít szociálisan rászorultnak.

Mikortól kell fizetni, ha megszűnik a munkahelyem?

Abban az esetben, ha megszűnik a munkaviszony akkor még 45 napig biztosított a személy, de ez csak akkor igaz, ha előtte legalább 45 napig tartott az ellátásra jogosultság, vagyis előtte dolgozott 45 napot. Amennyiben előtte 46 napnál rövidebb ideig volt jogosult, akkor a munkahely elvesztését követően is annyival rövidebb ideig tart ez a biztosítottsági időszak. Viszont akkor, ha álláskeresési járadékot, más néven munkanélküli segélyt igényel a személy, akkor 90 napig biztosított.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Mennyi a TB járulék összege 2024-ben?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2024-ben havi 11 300 forintra, vagyis naponta 380 forintot kell fizetni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan alakult a járulék összege az elmúlt években:

 

Év Havi összeg (Ft)
2024 11 300
2023 9 600
2022 8 400
2021 8 000
2020 7 710

Hogyan kell befizetni?

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot csekken és átutalással is lehet rendezni. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni! Csekket a NAV küld  a befizetéshez az értesítő levéllel egyidejűleg.

Meddig kell befizetni, mi a határidő?

Az adott hónap utáni hó 12-éig kell kifizetni, azaz például a januári egészségügyi szolgáltatási járulékot február 12-ig kell kifizetni.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.