3 tipp az egészséges és kényelmes home office élményért

by | jan 8, 2024 | home office, Karriertanácsok, Kiemelt-2

A pandémia és a karantén időszakban a kis vállalkozásoktól, egészen a multinacionális cégekig, nagyjából mindenki otthoni munkavégzésre kényszerült – akinek a munkaköre ezt megengedte. A veszélyhelyzetnek vége, azonban sok helyen, a mai napig remote vagy hibrid munkavégzésben dolgoznak a munkavállalók. Az ergonómiai szempontok mellett, erősen megjelenik az otthoni munkavégzés mentális egészségre gyakorolt hatása. Mit tehetünk azért, hogy hatékonyan és egészséges keretek között végezhessük a munkánkat otthonról is? Íme három tipp az egészséges és kényelmes home office élményért.

Otthonról dolgozó nő

1. Élvezd a felszabadult időt!

Számold csak ki, mennyi idő az, amikor irodai munkanap van/volt. Az utazás az egyik olyan időrabló tevékenység, melyet kevesen tudunk produktívan használni. A tömegközlekedési eszközökön nagy szerencse kell ahhoz, hogy kényelmes pozícióba kerüljünk, akár egy cikk, email elolvasásához vagy megalkotásához, nem is beszélve a vezetésről (Don’t snap and drive!).

Miután elvégezted a kalkulációt, szánd ezt az időmennyiséget a home office napokon arra, amire igazán szükséged van! Ez lehet fél órával több alvás, de egy reggeli torna vagy 10 oldal elolvasása a kedvenc könyvedből is kitöltheti ezt az időt. A fontos, hogy szánd magadra ezeket a perceket!

Azonnal megpályázható állások:

AdminisztrátorKisegítőRaktárosÉrtékesítőFejlesztő| MUTASS TÖBBET >

2. Testmozgás!

Bár megspórolod az időt, ameddig elsétálsz a tömegközlekedésig, elmész ebédért vagy munka után véletlenül a kedvenc ruhaüzleted felé veszed az irányt, nem szabad mellőzni a testmozgást a home office napokon sem.

Az ülő munkát végzők körében, gyakoriak a testi fájdalmak, leginkább a nyak és gerinc tájékon. Ennek elkerülése érdekében, ajánlott a napi testmozgás, mely nem feltétlenül egy másfél órás spinning órát vagy súlyzós edzést jelent, hanem már napi fél óra is átmozgatja elgémberedett testünket. Egyre népszerűbbek a sétáló vagy gyalogló padok, amelyek akár munka közben is használhatóak.

Amellett, hogy a testre jótékony hatást gyakorol a testmozgás, növeli a kontrollérzetet is, melynek köszönhetően csökkenhet a depresszió mértéke, tehát lelkileg is jobban leszel.

tornázó nő

3. Használd ki a teret!

Régóta vágysz arra, hogy egyszer saját irodád legyen, amit kedved szerint rendezhetsz be? Íme! Az otthoni irodádat saját ízlésed és igényeid szerint alakíthatod ki.

Szükséges hozzá egy akkora tér, ahol kényelmesen érzed magad, tudsz fókuszálni és a lehető leghatékonyabban tudod végezni a munkád. Szerezz be olyan kiegészítőket, dekorációkat, melyek feltöltenek. A növények például tisztítják a levegőt, pozitív hatással vannak a hangulatra, sőt a vérnyomásra is, így egy szobanövény biztosan feldobja az otthoni munkanapokat.

Fontos észben tartani, hogy bármennyire kényelmes az ágyból, ágy közeléből dolgozni, amennyiben van rá lehetőség, el kell különítenünk a munkaállomásunkat a magánéletben fontos szerepet játszó helységektől, hogy valóban megóvd a munka-magánélet egyensúlyát.

Ha ennyi pozitív lehetőség rejlik az otthoni munkavégzésben, miért nem dolgozik mindenki teljesen remote?

Minden éremnek két oldala van. Az irodamentes munkavégzés során, a legnagyobb veszélyforrás az elszigeteltség és a magányosság felerősödése. A jelenséges hatványozottan megjelent a világjárvány ideje alatt, ahol a társas ingerek és kapcsolódások minimálisra csökkentek. Mindez hatalmas érvágás volt az emberek számára, hiszen alapvetően társas lények vagyunk és igényünk van mások társaságára.

Hogy mi az ideális arány az otthoni és az irodai munkanapok között? Mindenkinek más. A lényeg, hogy bármilyen felállás is érvényes az életünkben, tartsd meg az egyensúlyt az életedben.

Szakterületem az egészségmegőrzés, és -helyreállítás egyéni, csoportos és vállalati szinten egyaránt. Eredményeim objektív élettani mutatók változásában - például: vérkép, vérnyomás, testösszetétel - mérhetőek, melyhez megvalósuló egészségcélok társulnak. Rendszeresen adok elő konferenciákon, rendezvényeken, ahol az egészség edukáció mellett, friss adatokkal alátámasztott sikertörténeteket ismerhet meg a hallgatóság, valamint kollégámmal együtt kétszeres Best Poster Award (SELYE START 2022, SELYE SYMPOSIUM 2023) győztesek vagyunk. - Pszichológus, tanácsadó, MINDiet

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.