Honnan tudhatjuk, hogy nem megfelelő irodánk fényellátása?

by | szept 16, 2024 | Élet a munkahelyen, Kiemelt-2, Szponzorált cikk

A legtöbb irodista jól tudja, hogy mennyire fontos a megfelelő ergonomikus szék és asztal használata az egésznapos ülőmunkához. Arról viszont már kevesebb szó esik, hogy milyen nagy szerepe van a fényeknek, amelyek mind a hatékonyságunkra, mind a közérzetünkre jelentős hatást gyakorolnak. Mégis: sokszor észre sem vesszük, hogy a körülöttünk lévő világítás nem optimális, amíg nem tapasztalunk kellemetlen tüneteket vagy akár egészségügyi problémákat.

irodai fényellátás
De hogyan ismerhetjük fel, hogy a fényellátásunk nem megfelelő? Vizsgáljuk meg részletesen azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy ideje változtatni az iroda világításán!

Fáradtság és kimerültség a nap végére

Az egyik leggyakoribb jel, az a nap végére jelentkező fáradtság és kimerültség. Ha úgy érezzük, hogy a munkaidő végére teljesen lemerülünk – annak ellenére, hogy elég alvásban volt részünk és még a munka sem volt olyan húzós –, akkor érdemes megvizsgálni a világításunkat. A nem megfelelő fényerősség vagy a helytelen fénytípus megterhelheti a szemünket, ami a koncentráció és az energiaszint csökkenéséhez vezethet.

Szemfáradtság és fejfájás

Amikor hosszú ideig gyenge vagy túl erős fényben dolgozunk, a szemünk fokozott terhelésnek lesz kitéve. Ennek eredményeként homályos látás, szemszárazság és irritáció, valamint tartós fejfájás léphet fel. Ezek a tünetek különösen akkor jelentkezhetnek, ha a számítógép monitorán végzett munkát túlzott mértékben mesterséges fény világítja meg, miközben a környezeti fényviszonyok nem kiegyensúlyozottak.

A koncentráció és a teljesítmény csökkenése

Ahogy említettük, a fények befolyásolják a közérzetet és a teljesítményt is, így ha azt tapasztaljuk, hogy nehezebben tudunk koncentrálni, és a munkavégzés hatékonysága is csökken, akkor érdemes lehet megnézni az iroda fényellátását. A túl kevés vagy túl sok fény egyaránt zavarhatja a fókuszálást, és nehezítheti a munkavégzést. Emiatt több időt és energiát kell fordítanunk az egyszerű feladatok elvégzésére is, ami hosszú távon negatívan befolyásolja a teljesítményünket.

A hangulat és a közérzet romlása

A fény nemcsak a fizikai állapotunkra van hatással, hanem a mentális és lelki egyensúlyunkra is. Ha azt vesszük észre, hogy a munkanap során egyre inkább lehangoltak vagyunk, és nincs kedvünk dolgozni, akkor lehet, hogy a fényviszonyok okolhatók ezért. A természetes fény hiánya vagy a hideg, mesterséges fény negatívan befolyásolhatja a hangulatunkat, ami hosszú távon akár mentális kihívásokhoz is vezethet.

Gyakori szemüvegcserére van szükség

A rossz fényviszonyok miatt a szem folyamatosan alkalmazkodni próbál, ami hosszú távon rontja a látásunkat. Ha azt tapasztaljuk, hogy egyre gyakoribbak a szemüvegproblémák, érdemes megvizsgálni, hogy a világítás nem járul-e hozzá ezekhez.

A térérzékelés romlása

Ha azt vesszük észre, hogy nehezebb navigálni az irodában, vagy gyakran ütközünk tárgyakba, akkor ennek oka lehet a helytelen fényeloszlás. A túlzott árnyékok, a fényforrások helytelen elhelyezése és a világítás egyenetlensége mind hozzájárulhatnak ezen érzékünk romlásához.

A munkatársak panaszai

Végül, de nem utolsósorban, ha a munkatársaink is panaszkodnak arra, hogy a lámpák nem megfelelően vannak beállítva vagy hogy nincs elég természetes fény, akkor mindenképpen érdemes komolyan venni a problémát. A közös panaszok arra utalhatnak, hogy a világítás általánosan nem megfelelő, és több ember is hasonló tüneteket tapasztal. A munkatársak visszajelzései alapján könnyebben felismerhetjük a problémát, és közösen kereshetünk megoldást.

Mit tehetünk?

Ha a fentiek alapján arra gyanakszunk, hogy a mi irodánk sem ideális ilyen szempontból, akkor több lépést is tehetünk a probléma megoldása érdekében. Először is, érdemes szakértőt hívni, aki felméri a világítási körülményeket és javaslatokat tesz a szükséges változtatásokra. Lehet, hogy új lámpák vagy más fényforrások felszerelésére, beépítésére lesz szükségünk, vagy át kell alakítanunk a meglévőket, hogy megfelelő fényviszonyokat teremtsünk. Emellett érdemes figyelembe venni a természetes fény beengedésének lehetőségét is. Ha van rá mód, helyezzük az íróasztalokat az ablakok közelébe, hogy minél inkább kihasználhassunk ennek erejét. A fényforrások színhőmérsékletének beállítása is fontos lehet: a hideg fény helyett melegebb, természetesebb fényforrásokat célszerű választani. Végül pedig ne feledkezzünk meg a szemünk védelméről sem! A megfelelő szemüveg vagy monitorvédő fólia használata, valamint a rendszeres szünetek beiktatása segíthet abban, hogy a szemünk pihenjen, és elkerüljük a túlzott megterhelést. Összességében tehát, ha a fent említett tünetek közül bármelyiket is tapasztaljuk, érdemes komolyan venni a világítás kérdését az irodában. A megfelelő fényellátás nemcsak a munkánk hatékonyságát javítja, hanem a közérzetünkre is pozitív hatással van, így hosszú távon mindenképpen megéri időt és energiát fordítani rá.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.