Környezettudatos étkezés a munkahelyen: az otthonról hozott étel

by | márc 21, 2024 | Élet a munkahelyen, kiemelt-4

Az étkezésed ökológiai lábnyomára úgy tudsz a legjobban figyelni, ha otthon készített ételt viszel magaddal a munkahelyedre. Így nemcsak a környezetre, hanem az egészségedre is oda tudsz figyelni. Hogyan tudod az otthonról hozott ételt még fenntarthatóbbá varázsolni az irodában is?

A két részes sorozatunk második részében nézzük meg, hogyan lehet az otthonról hozott munkahelyi étel környezetbarát és fenntartható. (Az első rész a menzás étkezésről itt olvasható: Környezettudatos étkezés a munkahelyen: egészséges és fenntartható ételek minden nap)

főzés otthon

Ne pazarolj!

Elképesztő, hogy évente fejenként átlagosan 130 kg megvásárolt élelmiszer kerül a kukába Európában! Ugye, Te odafigyelsz erre! Azon felül, hogy így rengeteg pénzt dobsz a kukába, a vegyes hulladékba kerülő élelmiszermaradék ráadásul nagyon sok metánkibocsátással is jár, így fokozva a felmelegedést. Figyelj oda, hogy csak annyi ételt vásárolj és készíts, amennyit tényleges elfogyasztasz.

Ha otthon készítesz ételt, tervezd meg, hogy mit főzöl, és csak éppen elegendő élelmiszert vásárolj. Használd fel a megmaradt alapanyagokat vagy készételeket a következő napok ételeihez, például zöldségmaradékokból készíthetsz levest vagy rizottót. Ha valamit nem tudsz azonnal felhasználni, fagyaszd le.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Kevesebb hús, több zöldség

Ez a szabály abban az esetben is igaz, ha otthon készítesz ételt a másnapi dobozodba. Kísérletezz növényi alapú ételekkel a konyhádban. Sok zöldség ára sokkal kedvezőbb, mint a húsoké és a zöldségek sokkal gyorsabban el is készülnek. Így tehát energiát, pénzt és időt is tudsz spórolni.

A zöldségek, hüvelyesek és gabonák sokoldalúak és táplálóak, emellett kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek. Ráadásul a változatos ételek az egészségedet is támogatják a sokféle vitaminnal. Ettél már hajdinát, quinoát, édesburgonyát, csicseriborsót vagy különféle színű lencséket? Próbáld ki!

A feldolgozott ételek a legrosszabbak a szervezetünk számára, így azokat csökkentsd le, vagy iktasd ki a konyhádból. Általánosan elmondható, hogy egy étel minél jobban feldolgozott, annál kevésbé támogatja az egészségedet. Az ipari előállítású ételek sokszor tele vannak zsírral, cukorral, adalékanyagokkal, tartósítószerekkel – ezek egyike sem szolgálja a testedet. Annál jobb, minél inkább felismerhető az alapanyag, amit hazaviszel a boltból. 😊

Szezonális és helyi alapanyagok

A szezonális és helyi termékek választása nemcsak frissebb és ízletesebb ételt eredményez, hanem csökkenti a szállítással járó környezeti terhelést is. Ezen kívül a helyi gazdaságokat is támogathatod. Ha megteheted, válassz fenntartható vagy bio alapanyagokat, ezek szén-dioxid lábnyoma is kedvezőbb, ráadásul nem tartalmaznak egészségkárosító vegyszereket, és legtöbbször a tápanyagtartalmuk is magasabb. Figyelj oda az etikus forrásból származó élelmiszerekre is, pl. Fair Trade jelölés.

Ha otthoni főzéshez vásárolsz, igyekezz a helyi piacról vagy a környékbeli termelőktől beszerezni alapanyagokat. Esetleg csatlakozz „doboz közösség”-hez, ahol csomagolásmentesen kaphatod meg a gazdák épp aktuális terményeit.

Ha lehet, ne rendelj

Ha meg tudod oldani, akkor ne rendelj! Ennek az ökológia lábnyoma is nagy (szállítás, műanyaghulladék), ráadásul nem is tudod, hogy miből, hogyan készül az étel. Az otthonról hozott ételek kontrollt biztosítanak Neked, így jobban odafigyelhetsz az alapanyagokra, a költségekre és a kalóriákra is.

egészséges ételek

Amiből a kevesebb jobb: csomagolóanyag

A csomagolóanyag mennyiséget mindenhol redukáld le a legkevesebbre!

Az irodába bevitt ételek csomagolása is jelentősen befolyásolhatja az ökológiai lábnyomot, ha eldobható eszközöket használsz. Ezek helyett válaszd az újrafelhasználható (üveg- vagy rozsdamentes acél) tárolóedényeket. Kerüld az alumíniumfóliát és a műanyag tasakokat, helyettük válassz méhviaszos csomagolópapírt, „újraszalvétát”, szendvicsdobozokat és vászontáskát.

Vízhasználat

A növényi alapanyagok előállításához kevesebb vizet használtak fel, ezért is jó választás a fenntartható étkezés szerint.

Otthon használd fel újra a vizeket, például a zöldségek mosóvizét viráglocsolásra.

Vigyél magaddal a munkahelyedre kulacsot, vagy használj bent bögrét, poharat, így nem kell palackos vizet vásárolnod.

Kreativitás a konyhában

Válassz kevesebb energiát igénylő konyhai módszereket, például a párolás vagy a lassú főzés. Kísérletezz új, kreatív, fenntartható receptekkel, hogy változatosabbá tedd az étrendedet.

Amint láthatod a két részes sorozatból, nem ördöngösség odafigyelned a munkahelyeden sem a tudatos, egészséges és környezetbarát étkezésre. Néhány egyszerű lépéssel zöldebbé válik az ebéded, tisztábbá válik a környezet és élhetőbbé a jövőnk. Ezek a kis lépések nagy hatással vannak a bolygónk életére, így kérlek, hogy Te is tegyél minden nap érte!

Pék Anikó vagyok, a CreArt Consulting alapítója. Vállalkozásoknak segítek abban, hogy fenntartható, környezetbarát módon működjenek, és ezáltal a versenyképességüket is növeljék. Mivel fontos számomra a téma, ezért egyéni ügyfelekkel is foglalkozom, akik szintén szeretnének fenntartható módon élni. Ebbe beletartoznak a hétköznapi tevékenységek, a pénzügyek, a karrier vagy a fejlődés is. Hiszek benne, hogy ha ezek mind rendben vannak, akkor energiában, anyagilag és lélekben is harmóniába kerülsz.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.