Felmondás helyett: Mit tegyünk, ha nem vagyunk elégedettek a munkánkkal?

by | ápr 13, 2023 | Élet a munkahelyen, Felmondás, kiemelt-3

Ma már nem igazán létezik nyugdíjig tartó munkahely, így mindannyiunk életében elérkezik rövidebb-hosszabb időközönként az a helyzet, hogy felmondunk vagy felmondanak nekünk a munkahelyünkön. A felmondás – igy vagy úgy- a karrierünk részévé vált. Egy munkahely elhagyása mindig érzelmi megterheléssel jár és sokszor az érzelmek felülírják a racionális döntéseket. Ezért a következő hetekben a felmondás témakörét fogjuk körbejárni, megnézve, mit tehetünk felmondás helyett és felmondáskor, mire van jogunk, melyek a kötelességeink a munkahelyünk utolsó napjaiban.

felmondás helyett

Felmondás helyett más utat is választhatsz

Az első témánk még nem feltétlen a felmondáshoz kapcsolódik, hanem pont ahhoz, hogy mit tudunk tenni, ha elégedetlenek vagyunk a munkánkkal. Az elégedetlenség sokszor a türelmetlenséggel jár kéz a kézben, ez a párosítás pedig a legtöbbször nem jó tanácsadó. Mit érdemes mérlegelni ebben a helyzetben, mire érdemes figyelni. Ha elégedetlenek vagyunk a munkánkkal, először érdemes megvizsgálni, mi az, amit nem szeretünk vagy ami nem megfelelő számunkra. Hogyan tudnánk munkahelyünkön belül orvosolni a helyzetet.

    Vizsgálódj: mi az elégedetlenséged oka?

    Vizsgáljuk meg, hogy mi az, amit nem szeretünk a munkánkban! A feladat vagy annak egy része? Unjuk a munkánkat vagy valami más áll a háttérben? A munkakörnyezet nem tetszik vagy esetleg a beosztás. A legtöbbször nem a feladatainkkal van a probléma, hanem a környezettel: nem olyan beosztásban dolgozunk, mint amit szeretnénk. Lehet, hogy annyi a gondunk, hogy túl sokat vagy éppen túl keveset vagyunk pl. home office-ban.

    Lehet, hogy egy olyan időszak van az életünkben, hogy a munka a prioritáslistánk legvégére került. Családi betegség, saját életünkben lévő rossz időszak, családi állapot változása stb. Ha a magánéletünk terhelt, tehernek érezhetjük a munkánkat is. Lehet, hogy a munkánkkal semmi gond, hanem a velünk együttműködő munkatársak vagy a vezetőnkkel van probléma. Érdemes szétválasztani a rossz érzések gyökerét és a más okok miatt keletkezett rossz érzéseket ne vetítsük ki saját feladatainkra!

    Hogyan és kivel kommunikáljunk az elégedetlenségünk okairól?

    Próbáljunk meg kommunikálni az elégedetlenségünk okairól és kérjünk tanácsot! Beszélhetünk erről a vezetőnkkel (ha nem vele van a gondunk), egy HR munkatárssal, vagy akár egy tapasztaltabb kollégával is. Ők azok, akik cégen belül, mégis külső szemlélőként tudnak ránézni az adott problémára. Kiderülhet, hogy a problémánkra van megoldás a felmondáson kívül is. Lecserélhetnek a feladatainkból egy-egy részt, frissíthetik újabb feladatokkal, hogy ne kelljen ugyanazt csinálnunk. Akár új pozíciót is tudunk választani vagy átkérhetjük magunkat egy másik csapatba is.

    A mai helyzetben, amikor a cégek nagy hangsúlyt fektetnek a munkaerő megtartására, az esetek döntő többségében szívesen segítenek munkatársaiknak. Ha nincs olyan munkatárs, akivel lehet erről beszélni (hagyd ott a munkahelyed), érdemes akár egy külső karriertanácsadót vagy coachot is felkeresni, tőlük is kaphatunk egy új nézőpontbeli rálátást az ügyünkre.

    Nem vagy egyedül: felmondás helyett keress támogatókat

    Keressünk támogatókat, akik hasonló problémákkal küzdenek/küzdöttek. Ha beszélünk másokkal, akik ugyanabban a cipőben járnak, mint mi, láthatjuk az ő megoldási mintájukat, amelyek inspirálhatnak minket. Fontos, hogy ne vegyük át mások megoldásait egy az egyben, mert nem vagyunk egyformák. Ami a barátunknak, munkatársunkat jó megoldás lehet, nekünk egyáltalán nem biztos, hogy kivitelezhető vagy számunkra elfogadható megoldást tartalmaz.

    Hogyan vigyél új színt a munkádba?

    Keressünk új feladatokat vagy felelősségi köröket a munkahelyünkön. Egy-egy új feladat új színt hozhat a mindennapjainkba. Sőt próbáljunk meg ránézni a feladatkörünkre külső szempontból, hátha tudunk újítani a meglévő feladatok elvégzésének folyamatán. Ha beviszünk egy kis változást a munkánkba, akár folyamat-, akár felelősségi szinten, esélyünk van arra, hogy nem szürkülünk bele a napi feladatvégzésbe és jobban élvezhetjük a munkánkat.

    Frissítsd fel a munkakörnyezetet

    Próbáljunk meg változtatni a munkakörnyezeten. Ha van lehetőségünk, rendezzük át a munkaterületünket, irodánkat. Egy átrendezés új lendületet adhat hiszen egy új fényforrás vagy új világítás elrendezése, esetleg egy új szék kényelmesebbé teheti a munkát. Egyre több cégnél vannak úgynevezett közösségi terek, amelyek hasonlítanak egy közösségi irodához. Megoldás lehet, hogy a napunk egy részét nem a asztalunknál, hanem a közösségi térben töltjük. Igyekezzünk amennyire lehet kényelmessé tenni a körülöttünk elő teret és itt figyelni a saját egyéni preferenciáinkra. Lehet, hogy valaki attól fogja jól érezni magát, ha személyessé teszi a munkaterületét és bevisz a családjáról fotót. Van, aki nem szeretné megmutatni a családi fotóját a munkahelyén.

    Home office esetén is kapcsolódj össze a többiekkel

    Kapcsolódjunk! Előfordulhat, hogy a munkánkkal való gond az elszigetelődésből fakad. Egyre többször olvashatunk arról, hogy a home office ront a munkakapcsolataink minőségén, mivel nem ad teret a személyes kapcsolatok ápolására. Az ember alapvető természete, hogy szeret társaságban lenni, ezért lehet, hogy azzal is sokat segítesz magadon, ha egy héten egyszer-kétszer bejársz a home office-ből dolgozni. Ezeken a napokon kapcsolatba tudsz kerülni a kollégáiddal személyesen és ez is segíthet abban. hogy jól érezd magad és új lendületet kapjon a motivációd munkád elvégzéséhez.

    Felmondás helyett érdemes körbejárni a lehetőségeket

    Tehát érdemes körbejárni a lehetőségeket, mielőtt beadnánk a felmondásunkat. Ha megváltoztatjuk a hozzáállásunkat vagy a nézőpontjainkat és /vagy a viselkedésünket, megváltozik a környezetünk és/vagy a környezetünkről kialakított véleményünk. Lehet, hogy ez is elég, hogy már ne úgy tekintsünk a munkánkra vagy munkahelyünkre, mint szükséges rosszra.

    Ha úgy érezzük, mindent megpróbáltunk és mégsem változott a véleményünk és a motivációnk, akkor érdemes megfontolni a felmondást. Ha nem pihenést tervezel a jelenlegi és jövőbeli munkád között, akkor érdemes úgy felmondani, hogy már van új munkalehetőséged, de ha szabira mész, akkor nincs mire várni.

    Még ha nem is maradunk a munkahelyünkön, fontos, hogy meghatározzuk az elégedettlenségünk okát és próbáljunk megoldásokat keresni, mielőtt felmondunk. Egy új munkahely keresése és a beilleszkedés sok kihívással jár, nem biztos, hogy mindig erre van szükségünk.

    Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.