Az érzelmi stressz és a munkahelyváltás: Hogyan lehet kezelni a személyes érzelmeket felmondás esetén?

by | máj 15, 2023 | Élet a munkahelyen, Felmondás, Karriertanácsok, kiemelt-4

A munkahelyváltás sok érzelmi hatással jár. És erről nagyon kevés szó esik. Rengeteg cikket találunk arról (lsd. az itt futó sorozat), hogyan mondjunk fel, milyen jogaink vannak, mit kell tennünk az utolsó munkanapokon, hogyan találjunk új munkahelyet. De nagyon ritkán beszélünk arról, hogy ez az időszak mennyire megerőltető érzelmileg és mentálisan.

munkahelyváltás

Az érzelmek változása a munkahelyváltás során

A munkahelyváltás egy változási folyamat, amelyben egyik oldalról el kell engednünk egy biztos, jól ismert működést és elindulni az ismeretlen felé, ami az új munkahelyet, feladatkört és az ahhoz kapcsolódó hétköznapi változásokat jelenti. Az érzések széles skálája van jelen, a várakozástól kezdve a szorongásig, attól függően, hogyan búcsúztunk el a munkahelyünktől, van-e már állásunk, éppen milyen életszakaszban vagyunk, milyen gondolkodási sémánk van erről a helyzetről, stb.

    A munkahelyi felmondások öt leggyakoribb oka

    Mielőtt azt gondolnánk, hogy mi ebben nem vagyunk érintettek, nézzük meg, mely az az öt leggyakoribb ok, amiért fel szoktunk mondani a munkahelyünkön:

    1. Nagyfokú stressz és/vagy kiégés – a megerőltető és/vagy nem passzoló munka könnyen okozhat tartós elégedetlenséget és feszültséget.
    2. Túl sok munkahelyi konfliktus – amikor napi szintű gondot okozhat egy rossz vezető vagy egy nehéz kolléga is, amely a legtöbb esetben felmondáshoz vezet
    3. Új karrierlehetőség vagy karriercél – a jelenlegi munkahely ezt az elvárást nem tudja teljesíteni
    4. Anyagi okok – bár nem (feltétlen) az első helyen, de nagymértékben befolyásolja a felmondásról szóló döntésünket
    5. Új élethelyzet – az életünk folyamatosan változik és a munkavégzésünket időről-időre igazítanunk kell ehhez.

    Az érzelmi kihívások és a felmondás

    A fentiek a legerősebb stresszfaktorok közé tartoznak az életünkben, még akkor is, ha pozitív stresszről van szó. Van egy szint, amelyet még jól tudunk kezelni, de érdemes folyamatosan monitorozni magunkat, hogy ezek az érzések mennyire befolyásolják saját mentális állapotunkat. Eleve egy folyamatos terhelés után jutunk el oda, hogy felmondjunk a munkahelyünkön (nem is beszélve arról, ha nekünk mondanak fel).

    Így amikor a felmondási időnket már egy leterhelt mentális helyzetből kezdjük. És tegyük a kezünket a szívünkre, kinek ne jutott volna eszébe már ebben az időszakban, hogy „Biztos jól döntöttem?” „Lesz új munkám?” „Be fog válni az új hely?” „Megtartanak a próbaidő után is?”, stb. És a változási folyamat közepére tehető a felmondási időszak.

    Hiszen a régi munkahelyet, folyamatokat zárjuk le és ebben a lezárásban persze lehetnek pozitív érzések is, de a legtöbbször az elégedetlenség, a harag, csalódottság és a bizonytalanság vagy a közöny van jelen. Ezért érdemes odafigyelni magunkra és arra, hogy bizonyos helyzetekben mennyire engedjük szabadjára az érzelmeinket.

    Hogyan kezeljük a mentális stresszt a munkahelyváltás során?

    Mit tehetünk annak érdekében, hogy profin, mégis az érzelmeinket feldolgozva csináljuk végig a felmondási időszakot és a munkahelyváltást.

    Fogadjuk el az érzéseinket!

    Ha szomorúak vagyunk, mert ott kell hagyni a kollégáinkat, nem kell megjátszanunk magunkat. Ha tartunk, attól, milyen lesz az új munkahely, akkor vállaljuk fel! A hurrá-optimizmus és/vagy a tagadás nem segít feldolgozni az érzelmeinket. Ha önmagunkhoz (is) őszinték vagyunk, sokkal könnyebben tudjuk megélni a váltás folyamatát. Nem beszélve arról, hogy sok mindent tanulhatunk közben önmagunkról is.

    Írjuk le és/vagy beszéljünk át másokkal az érzéseinket!

    Az egyik leghatékonyabb módja az érzelmek feldolgozásának. Mivel szavakba kell öntenünk az érzéseinket, ezért végig kell gondolni azokat. Egy külső nézőpont (barát vagy akár egy coach) sokat tud segíteni érzelmi és mentális egyensúlyúnk visszaállításában.

    Kapcsolódjunk: az emberi kapcsolatok szerepe a munkahelyváltás során

    Először is azokhoz, akik stabilitást jelentenek számunkra az életben. Töltsünk velük lehetőleg annyi időt, hogy társaságukban „meg tudjunk pihenni” érzelmileg. Ezzel együtt kapcsolódjunk a régi és új kollégákhoz is! Ha jól éreztük magunkat a régi munkatársakkal, ne szakítsuk meg a kapcsolatot, ők is segíthetnek az átmeneti időszakot átélni.

    Amikor már az új munkahelyen vagyunk, próbáljunk az új kollégákra is figyelni! Legyünk nyitottak, keressük a hasonlóságot közöttünk, törekedjünk megismerni őket! Ha van lehetőségünk, mindenképpen érdemes személyesen megismerkedni velük.

    Mozogjunk és ne itallal, étellel vagy egyéb más szerekkel oldjuk a stresszt!

    Egy új kezdet, a betanulási időszak mindig megerőltetőbb az átlagos hétköznapokhoz képest. A betanulási időszak alatt a leggyakoribb gondolat „Hogy fogom én ezt megtanulni és jól csinálni?!” szokott lenni. A nap végére (közepére, ja nem már az első óra után) tele a fejünk, sokszor nem emlékszünk a saját nevünkre sem.

    Ne feledjük, ez természetes, hiszen minden új a környezetünkben. Ez folyamatos feszültségben tart minket és ahhoz, hogy jól bírjuk ezeket a napokat, létfontosságú, hogy levezessük a napi feszültséget (ez általánosságban is igaz).

    Emlékeztessük magunkat, hogy ez valaminek a vége és kezdete, de nem egy végleges állapot!

    Természetesen törekedjünk arra, hogy jó kapcsolatban váljunk el korábbi munkahelyünktől és hogy nyitottak legyünk az új felé. Viszont ne feledjük, hogy a próbaidő ugyanúgy tartozik az álláskeresés időszakához, mint a betanuláshoz. Hiszen korábban mi is csak pár óra alatt ismerkedtünk a céggel, a feladattal és a leendő munkatársakkal. A próbaidő arról szól, amit a neve is mutat: kipróbálni egymást. Úgyhogy ez idő alatt mi is mondhatunk nemet a cégre, nem csak a cég ránk.

    Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.