Mentális felkészülés a karrierváltásra: a sikeres átmenet kulcsa

by | febr 10, 2023 | Karriertanácsok, kiemelt-3

Egy új állás megtalálása sokszor nem könnyű folyamat és még nehezebbnek tűnik, ha az állásváltás egyben pályamódosítást is jelent. A karrierváltással együtt sokszor együtt jár a bizonytalanság érzése és a gondolat, hogy az új karrierterület valamennyire visszalépés lehet a mostani helyzetünkhöz. A legtöbb esetben hosszabb álláskeresési idővel kell számolni, mintha a saját területünkön helyezkednénk el. A fenti érzések és a hosszabb keresési idő mentálisan megterhelő lehet, ha nem készülünk fel rá. Nézzük meg, mit érdemes figyelembe venni, hogyan érdemes (nem csak) mentálisan felkészülni a karrierváltásra a sikeres átmenet érdekében?

karrierváltásra

Tekints a karrierváltásra úgy, mint egy folyamatra!

Akár van állásod, akár nem, érdemes megtervezni az átmeneti időszakot és felkészülni rá. A karrierváltók álláskeresési ideje 20-50%-kal hosszabb lehet, mint egy normál pozícióváltás esetében. A célokat és a lehetőségeket érdemes összehangolni és az átmeneti időszakban is nyitottnak, rugalmasnak kell maradni. Akár olyan lehetőségeket, ajánlatokat is megfontolni, amelyekre korábban nem is gondoltál.

    Alakíts ki egy támogató közeget!

    Gondoskodj arról, hogy legyen kinek kibeszélni a feszültséget, megosztani a kétségeket, legyen kitől szakmai tanácsot kérni. Ezek apró dolgoknak tűnnek, de sokat jelentenek majd az átmeneti időszakban sötétebb napjain. Ez a támogató rendszer általában barátokból, családtagokból és szakemberekből áll, akik útmutatást, tanácsot és bátorítást tudnak adni az álláskeresés során. Szakember lehet karriertanácsadó, karriercoah vagy akár pszichológus is, attól függ, milyen segítségre van szükséged. Mindenképpen megéri szakemberhez fordulni, mert a szakemberek sokat tudnak segíteni mind a mentális felkészülésben, mind abban, hogy gyorsabb és sikeres legyen az átmenet.

      Mentálisan és érzelmileg is készülj fel az átmenetre!

      Készülj fel az elutasításra, a bizonytalanságra és a lehetséges kudarcokra! Arra, hogy nem lesz bevételed és növekedni fog benned a kitettség érzése! Én nem szeretem szépíteni a dolgokat, lesz bőven ebben részed, de ne hagyd, hogy ezek elszomorítsanak vagy kedvedet szegjék hosszú távon. Ebben sokat tud majd segíteni a támogató közeg (lsd. előző bekezdés).

        Mindenképpen tartalékolj a karrierváltásra!

        Ahogy fentebb említettem, valószínűleg több hónapig nem lesz bevételed és az idő előrehaladtával növekedni fog a nyomás anyagi oldalról is. Emellett azt tapasztaltam, hogy a karrierváltók (de a „szimpla” állásváltók is) tanulnak új készségeket, kompetenciákat, ami a legtöbb esetben kiadással jár. De egy-egy készség felfrissítése (pl. nyelv vagy vezetés) is járhat anyagi vonzattal. Ha megoldható, ne szorongj az anyagiak miatt!

        Használj ki minden lehetőséget, hogy megmutasd magad!

        Jelentkezz be fejvadász cégekhez, menj el állásbörzékre, aktivizáld az ismeretségi körödet. Mindenhol mondd el, milyen tapasztalattal rendelkezel, milyen sikereid voltak, mit szeretnél csinálni. Teszteld magad a lehető legtöbb platformon! Lehet, hogy ehhez is kell némi segítség (álláskeresési workshop vagy egyéni karriertanácsadás), de megéri, mert nagyon sok lehetőséget tudsz majd így kihasználni és nagyon sok visszajelzést tudsz kapni arról, hol érdemes elindulni a sikeres pozíció érdekében.

        Tartsd meg a pozitív hozzáállásod!

        Félre ne érts, nem hurráoptimizmusról van szó, hanem arról, hogy a toborzók a pozitív hozzáállást keresik és sokszor ez felülírhatja a szakmai tudás egy részét is. A szakmai ismereteket meg lehet tanulni, de a hozzáállást a toborzási folyamat első percétől monitorozzák és adottnak veszik. Persze, lehet rossz a kedved és lehetnek rossz napjaid, de hosszútávon ez semmiképpen sem tartható, sem a Te mentális egészséged, sem a karrierváltás sikerének érdekében.

        Tekints a karrierváltásra úgy, mint egy lehetőségre

        Ahogy látod, a karrierváltás sok szempontból kihívást jelent, ugyanakkor egyben lehetőség a szakmai és személyes fejlődésre is, és a legtöbbször azt tapasztalom, hogy érdemes meglépni, ha egy teljesebb (szakmai) életet szeretnénk megélni. Sok sikert kívánok Neked!

        Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

        Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

        Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.