Munkahelyi kapcsolatok: Barátkozzunk a munkahelyen?

by | ápr 27, 2023 | Élet a munkahelyen, kiemelt-4

Sokszor hallottam már a következő a mondatokat elhangozni: “Ez egy munkahely. Ide nem barátkozni jövünk, hanem dolgozni. Nem az a cél, hogy barátokat szerezzünk, hanem, hogy elkészüljenek a feladatok és jók legyenek az eredmények.“

Vajon valóban kizárja egymást a kettő? A munkahelyi kapcsolatok, barátságok rontják a hatékonyságot? Amikor barátokkal vagyunk akkor nem figyelünk a munkánkra?

munkahelyi kapcsolatok

A mentális jól-lét és a kapcsolatok

Nagyon fontos ehhez látnunk, hogy a megfelelő minőségű kapcsolatoknak is szerepük van abban, hogy mentálisan jól tudjunk lenniA mentális jól-lét azt jelenti, hogy ki tudjuk bontakoztatni képességeinket, meg tudunk küzdeni az élet nehézségeivel, hatékonyan tudunk dolgozni és hozzájárulni a közösség életéhez. A lelkünk, és a szellemünk egészséges, tudjuk képességeink javát adni.

Életünkben nagy szerepe van a barátainkkal, családunkkal, ismerőseinkkel való kötelékeknek. Mivel a munkahelyen általában jelentős mennyiségű időt töltünk, az itt szerzett kapcsolataink legalább ugyanennyire fontosak. A mindennapokban és az életünkben is komoly hatással vannak ránk.  Kár lenne kiaknázatlanul hagyni az ebben rejlő lehetőségeket.

Miért kellenek a minőségi munkahelyi kapcsolatok?

Mert jó hatással van az egészségünkre, a boldogságunkra, az életminőségünkre. Könyebben bírkozunk meg a stresszhelyzetekkel, és jobban teljesítünk a mindennapokban. A munkahelyen meglévő kapcsolataink ugyanilyen hatással vannak ránk, ezért közvetetten, de hatással vannak az általunk végzett munkára. Jó munkahelyi kapcsolatokkal kreatívabban, jobb kedvvel és nagyobb elköteleződéssel állunk munkába.

Szempont a munkahely kiválasztásánál is

A  jó munkahelyi kapcsolatok annyira fontosak, hogy sokan a munkahely kiválasztásnál is figyelembe veszik. Olyan munkahelyi közösséget igyekszünk választani, ahol jól érezzük magunkat, beleillünk a csapatba, nem kell folyamatos konfliktusoktól tartanunk. Hiszen ki szereti a konfliktusok okozta stresszt és nehézségeket?

A munkahelyi kapcsolatok rontják a hatékonyságot?

A válasz az, hogy egyáltalán nem! Sőt! Korábban a vezetők gyakran gondolták azt, hogy ha munkavállalók baráti viszonyba kerülnek egymással, az rontja a teljesítményt. Féltek tőle, hogy a szórakozás, a beszélgetések elveszik az időt a munkavégzéstől. Ez azonban pont fordítva van. Minél jobban érezzük magunkat a munkahelyünkön, minél jobbak ott a kapcsolataink, annál lojálisabbak vagyunk és annál hatékonyabban tudunk működni.

Multikomplex kapcsolatok

A multikomplex kapcsolat azt jelenti, amikor munkaügyileg és emberileg is kötődünk egy kollégához. Tehát egyfajta barátság is szövődött közöttünk. Azt figyelték meg, hogy ezek a munkahelyi barátságok jelentősen javítják a munkavállalók teljesítményét. A kommunikáció közöttük gördülékenyebb, könnyebben kérnek egymástól segítséget, előbb megértik a másik álláspontját és még a hangulatukra is jó hatással van.

Multikomplex kapcsolatok előnyei

A kiváló csapatmunka és együttműködés, jó hangulat mellett még számos pozitív hatással számolhatunk. 

Vállalati kultúra könnyebb elfogadása

A vállalati kultúra olyan, mint a cég saját személyisége. Tartalmazza a munkavállalók és a cég egymással szemben támasztott elvárásait, a vállalat által meghatározott jövőbeni célokat, a fontosnak tartott értékeket, a napi rutint, a munkakörnyezetet stb.

A vállalati kultúra arra is kitérhet, hogy milyen legyen az öltözködésünk (öltöny- vagy laza viselet), mennyire beszélhetünk közvetlenül a munkatársakkal vagy az ügyfelekkel (egy könyvelő irodában ez lehet például sokkal távolság tartóbb). Amennyiben megfelelő minőségű a kollégákkal való kapcsolatunk sokkal hamarabb és könnyebben válunk ennek a részévé, előbb barátkozunk meg ezzel a számunkra új rendszerrel. 

Bizalom és hűség (=lojalitás)

A meglévő barátságok, a közös értékrendszer, a közös célok, egyfajta hűséget és tiszteletet építenek ki a vállalat felé. Kevesebben mondanak fel, jobban bíznak a közös eredmények sikerében. Nagyobb elégedettség és jobb hangulat lesz jellemző a mindennapokra. 

Kevesebb stressz

A rossz munkakapcsolatok folyamatos stresszt jelentenek. Félünk a konfliktusoktól, a negatív megjegyzésektől, a rossz teljesítménytől, nehezebben kérünk segítséget, és nehezebben fogadunk el tanácsot is. Szorongást, stresszt, boldogtalanságot élünk át. Mivel ezeket az érzéseket mindannyian igyekszünk kerülni, előbb-utóbb a munkahely elhagyása lehet a következmény. Jó munka kapcsolatokkal ezek az érzések csökkenthetők és pozitív irányba terhelhető.

Kevesebb hiba és baleset

Az is egy fontos szempont, hogy minőségi munkakapcsolatok esetén jobban egymásra tudunk hangolódni, ezáltal kevesebbet hibázunk. Amennyiben mentálisan jól érezzük magunkat, jobban tudunk koncentrálni, hatékonyabbak vagyunk és a baleset vagy hiba is ritkábban fordul elő.  Képzeljük csak magunk elé, hogy mikor hibázunk többet? Mikor jókedvűek és energikusak vagyunk, vagy amikor magányosak és stresszesek? Amikor boldogtalanok vagyunk, sokkal nehezebben koncentrálunk a feladatainkra, lassabban haladunk és többet is hibázunk.

Nagyobb termelékenység, teljesítmény, több profit

Amennyiben jól érezzük magunkat a kapcsolatainkban, sokkal hatékonyabban tudunk teljesíteni. Nagyobb lesz a termelékenység, a vállalat által termelt profit pedig ezáltal is növekedhet. Az alkalmazottak egymással való kapcsolatába való befektetés egyfajta gazdasági döntés is.

Út a jó hangulatú munkahelyek felé

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben ilyen népszerűvé váltak a csapatépítő tréningek, a vállalati közösségépítés, a vállalati szupervíziók. Ezek mind-mind segítik, hogy az alkalmazottak jobban kommunikáljanak egymással, jobban egymásra hangolódjanak, hogy barátságok alakuljanak ki és közelebb kerüljenek a céges kultúrához.

Sok vállalat egyfajta marketingként használja, hogy náluk jó a közösség, kedvesek és segítőkészek a kollégák, jó hangulatban telik az ott töltött idő. Ezek a cégek bizonyos formában még az álláshirdetésekben is feltüntetik: jól jársz, ha minket választasz, mert velünk jól fogod érezni magad!
Ez az üzenet pedig sok esetben működik, különösen a fiatalabb generációknál.

Ne féljünk tehát a jó minőségű kapcsolatoktól, barátkozzunk és használjuk ki az előnyeit!

Szia! Beregszászi-Mónok Nikoletta vagyok, évekig dolgoztam mentálhigiénés pozícióban. Szociális munka egyetemi végzettséggel és mentálhigiénés tapasztalataimmal segíteni szeretnék azoknak, akik elakadást élnek meg az álláskeresésben, vagy szeretnének jobb mentális állapotban, hatékonyabban munkába állni, esetleg munkáltatóként jobb munkakörülményeket teremteni. Folyamatosan képzem magam mint szövegíró, online marketing szakember. Hiszek abban, hogy a változás lehetősége bennünk rejlik

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.